
Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο έγινε γνωστή αμέσως μετά την Επανάσταση, χάρη στον Ιωάννη Καποδίστρια.
Ωστόσο, το προϊόν αυτό, που πρωταγωνιστεί στα ευρωπαϊκά τραπέζια κινδυνεύει…
Το εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης προβλέπεται να οδηγήσει στη μικρότερη καλλιέργεια πατάτας εδώ και χρόνια, και κατ΄επέκταση σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών για δημοφιλή τρόφιμα όπως οι πατάτες τηγανητές.
Διαβάστε επίσης – Αλυσίδες φαστ-φουντ: Ανεβάζουν τιμές, «κόβουν» μερίδες, λανσάρουν apps
Οι πατάτες συγκαταλέγονται στις καλοκαιρινές καλλιέργειες που έχουν υποφέρει φέτος από θερμοκρασίες ρεκόρ και τη χειρότερη ξηρασία της Ευρώπης τα τελευταία 500 χρόνια.
Συνθήκες ξηρασίας
Σύμφωνα με αναλυτές της World Potato Markets, οι συνθήκες ξηρασίας στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο – τη βορειοδυτική ζώνη που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πατάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – θα μπορούσαν να ωθήσουν την παραγωγή της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Διαβάστε επίσης – Ευρώπη: Καύσωνας και ξηρασία απειλούν την οικονομία
Το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας δεν έδωσε καμία πρόβλεψη για τη συγκομιδή σε έκθεσή του για την καλλιέργεια πατάτας της 26ης Αυγούστου, αλλά είπε ότι οι προοπτικές «έχουν επιδεινωθεί δραματικά».
Ανησυχία για τους καλλιεργητές
Η υπηρεσία παρακολούθησης των καλλιεργειών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα μείωσε τις μηνιαίες προβλέψεις της για την απόδοση της πατάτας κατά 2,5%, αν και οι αναθεωρημένες προοπτικές της αντιστοιχούσαν στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Γαλλία μπορεί επίσης να πληγεί σκληρά. Οι αποδόσεις εκεί μπορεί να είναι τουλάχιστον 20% κάτω από τον μέσο όρο των 20 ετών, σύμφωνα με την ομάδα γαλλικών παραγωγών UNPT.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν κίνδυνο τόσο για τις αποδόσεις όσο και για την ποιότητα, με το σχήμα και το χρώμα των κονδύλων να αλλοιώνεται.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πονοκεφάλους για την επεξεργασία της πατάτας, για την οποία τα συμβόλαια ορίζουν διάφορα ποιοτικά κριτήρια.
Στο χρηματιστήριο EEX, τα πιο ενεργά ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πατάτας, για παράδοση Απριλίου 2023, έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% μέχρι στιγμής φέτος.


Latest News

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά