Το αναγκαστικό κλείσιμο του διακόπτη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ακριβής κιλοβατώρας, η στροφή της βιομηχανίας σε φθηνότερα καύσιμα και οι ελαφρώς ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες, σε σύγκριση με πέρυσι, έφεραν μείωση στην κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), τον Ιούλιο η συνολική ζήτηση στη ηλεκτρικό σύστημα στη χώρα ήταν μειωμένη κατά 17% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Ιούλιο του 2021. Μάλιστα, ειδικά για τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης η ζήτηση περιορίστηκε κατά 5,5% γεγονός που αποδίδεται, κυρίως στον περιορισμό της λειτουργίας της ενεργοβόρου ΛΑΡΚΟ σταδιακά κατά 70% έως τον Ιούλιο (τελικά κατέβασε εντελώς τους διακόπτες στις 10 Αυγούστου). Όσο για τη ζήτηση στο δίκτυο – που αποτυπώνει κυρίως τις καταναλώσεις σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις – περιορίστηκε κατά 11,5%.
Περιορισμένη η κατανάλωση φυσικού αερίου
Σχετικά με την κατανάλωση φυσικού αερίου, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), το τετράμηνο Απριλίου – Ιουλίου ήταν περιορισμένη. Συγκεκριμένα ήταν μειωμένη κατά 13% τον Ιούλιο, κατά 21% τον Ιούνιο, κατά 14% τον Μάιο και κατά 47% τον Απρίλιο. Κι αυτό διότι αρκετές βιομηχανίες στράφηκαν προς φθηνότερα εναλλακτικά καύσιμα, αλλά κυρίως λόγω της στροφής των διυλιστηρίων προς τη χρήση νάφτας. Το είχε άλλωστε επισημάνει στις αρχές του καλοκαιριού και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, κ. Πέτρος Τζανετάκης (κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου), τονίζοντας ότι το ενεργειακό κόστος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αν και η χρήση νάφθας στο διυλιστήριο έχει αντικαταστήσει προς το παρόν το φυσικό αέριο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αποτυπώνουν στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η χρήση αερίου στην Ελλάδα είχε αυξηθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο (κατά 11% και 18% αντίστοιχα) ενώ είχε καταγραφεί μια μικρή πτώση της ζήτησης κατά 7% τον Ιανουάριο.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι το τρίμηνο Μάιου – Ιουλίου καταγράφηκε τεράστια αύξηση στις εξαγωγές αερίου κατά 253% τον Μάιο, κατά 226% τον Ιούνιο και κατά 743% τον Ιούλιο.
Στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας, όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία.
Σαν τον… κάβουρα η εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια
Στην Ελλάδα έχει τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα «θερμοστάτης» με στόχο την ετήσια μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα ακίνητα του Δημοσίου κατά 10% και συνολικά κατά 30% έως το 2030. Ωστόσο, από τις αρχές Ιουνίου που ανακοινώθηκε ακόμη δεν έχει γίνει το πρώτο βήμα, δηλαδή η καταγραφή όλων των ακινήτων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει το …ξεσκαρτάρισμα _ δηλαδή ποια από αυτά λειτουργούν και ποια είναι κλειστά. Έπειτα θα πρέπει να οριστεί ο ενεργειακός υπεύθυνος, κατά προτίμηση με ειδικότητα μηχανικού, σε κάθε κτίριο με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο και την παρακολούθηση της λειτουργίας του συνόλου των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Πρόκειται για μία υποχρέωση που προβλέπεται εδώ και χρόνια από τη σχετική νομοθεσία αλλά δεν έχει εκπληρωθεί.
Από τη στιγμή που θα οριστούν οι ενεργειακοί υπεύθυνοι εκτιμάται ότι απαιτείται περίπου ένα έτος ώστε να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και να πιστοποιηθεί εάν η ρύθμιση του «θερμοστάτη» στα κλιματιστικά και στα συστήματα θέρμανσης και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν προταθεί, μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 10%, διαφορετικά θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα ή να γίνουν έργα ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων.
Πάντως, ακόμη ουδείς γνωρίζει την πραγματική κατάσταση των δημοσίων κτιρίων (υπολογίζονται μεταξύ 125.000 με 150.000) καθώς για ελάχιστα έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης. Εκτιμάται ότι μόλις το 8% είναι τουλάχιστον ενεργειακής απόδοσης Γ΄, ενώ τα υπόλοιπα είναι ενεργειακά «σουρωτήρια».
Τα μέτρα σε άλλα κράτη μέλη
Την ίδια ώρα, στην ΕΕ, το ένα μετά το άλλο, τα κράτη μέλη παίρνουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Την Πέμπτη, στην Ισπανία η Βουλή επικύρωσε τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης που είχε προτείνει η κυβέρνηση, αν και τα περισσότερα είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του μήνα. Έτσι, σε καταστήματα, πολιτιστικούς χώρους, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς ο θερμοστάτης των κλιματιστικών το καλοκαίρι δεν θα πέφτει χαμηλότερα από τους 27°C και τον χειμώνα δεν θα ανεβαίνει πάνω από τους 19°C. Στις 22.00 θα κλείνει και ο φωτισμός σε βιτρίνες και δημόσια κτίρια.
Δραστικά μέτρα εξοικονόμησης, υποχρεωτικής εφαρμογής, λαμβάνει και η Γερμανία όπως περιορισμό του οδοφωτισμού, απαγόρευση στη θέρμανση κολυμβητηρίων και στον φωτισμό βιτρινών, γραφείων και διαφημιστικών πινακίδων, μείωση του θερμοστάτη σε δημόσια κτίρια, στροφή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ. Η Γαλλία πάλι, λανσάρει το πρόγραμμα της ενεργειακής λιτότητας (Sobriété énergétique στα γαλλικά).
Αλλά και μεμονωμένα, διάφορες επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας όπως η γαλλική Carrefour, οι βελγικές Colruyt και Ahold κ.ά.
Εξοικονόμηση αερίου
Όσον αφορά στη συνολική ευρωπαϊκή προσπάθεια, για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της κατανάλωσης των προηγούμενων πέντε ετών, η Ελλάδα πέτυχε να περιληφθεί στο σχετικό κείμενο η πρόβλεψη που, κατ’ εξαίρεση, επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που είναι κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία