Σημαντικά «δώρα» γύρω από τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, φαίνεται να περιλαμβάνει το «καλάθι» του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Πέραν της νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό, η οποία θεωρείται βεβαία για το 2023 και είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ύψος του νέου μισθού θα ξεπερνά τα 751 ευρώ, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για επαναφορά και νομικού καθεστώτος που ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις προ της οικονομικής κρίσης και της ισχύος των μνημονίων.
Με τον τρόπο αυτό, θα σηματοδοτήσει την λήξη της δύσκολης αυτής περιόδου και θα δώσει το έναυσμα για ουσιαστικότερη βελτίωση των αμοιβών, ικανοποιώντας και το πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ σύμφωνα με το οποίο το ύψος των αμοιβών θα πρέπει να καθορίζεται μέσω των διαπραγματεύσεων των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων.
Άρση των περιορισμών για τις ΣΣΕ
Οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό αναφέρουν πως μετά την έξοδο της χώρας από την αυξημένη επιτήρηση, θα μπορούσε να προχωρήσει στην άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν – μέσω των μνημονίων – στο καθεστώς συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Δηλαδή να επαναφέρει την ευθύνη της διαμόρφωσης των κατώτατων αμοιβών στην υπογραφή Εθνικής Σύμβασης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Να επαναφέρει την ισχύ της μετενέργειας των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης.
Όλα αυτά μαζί με την νέα αύξηση στον κατώτατο – ώστε να διαμορφωθεί πάνω από τα 751 ευρώ ποσό που ήταν πριν το 2012 – θα σηματοδοτήσουν το κλείσιμο της παρένθεσης των μνημονίων και την αρχή μιας νέας εποχής στις εργασιακές σχέσεις.
Κατά πόσο ο κ Μητσοτάκης θα υιοθετήσει τις συγκεκριμένες εισηγήσεις θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.
- Διαβάστε επίσης: Σκέρτσος: Στη ΔΕΘ ανακοινώσεις Μητσοτάκη για φθηνή στέγη
Η αύξηση
Ωστόσο δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, παρά το γεγονός ότι το ύψος της δεν θα ανακοινωθεί στην ΔΕΘ, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στο σχετικό νόμο.
Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα οριστικοποίησης και της τελικής ανακοίνωση του νέου κατώτατου προσδιορίζεται αναμένεται νωρίτερα απ’ τον ερχόμενο Μάιο – που έγινε φέτος – λόγω των βουλευτικών εκλογών που τοποθετούνται την ερχόμενη Άνοιξη.
Εντός του Ιανουαρίου του 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει πως θα αποσταλεί πρόσκληση στους φορείς προκειμένου να αρχίσει η καταγραφή των υπομνημάτων τους, με στόχο τον Απρίλιο, να ισχύσει η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον νέο κατώτατο μισθό στη χώρα.
- Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Αρχές Σεπτεμβρίου «κλειδώνουν» τα μέτρα της ΔΕΘ
Ο στόχος είναι οι αποδοχές να επανέλθουν στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή ο κατώτατος να ανέλθει σε 751 ευρώ μεικτά. Όμως αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πρόβλεψη – για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – θεωρείται αφενός πρόωρη, αφετέρου, εκτός θεσμικής διαδικασίας, αφού πρέπει να προηγηθεί η γνωμοδότηση των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.
Το αίτημα της ΓΣΕΕ
Η ενδεχόμενη νέα αύξηση είναι σίγουρα καλοδεχούμενη για την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος. Ωστόσο η ΓΣΕΕ επιμένει στο αίτημά της για επαναφορά της ευθύνης διαμόρφωσης του κατώτατου στους κοινωνικούς εταίρους. Δηλαδή μέσω της διεξαγωγής συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υπογραφής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Προσφάτως ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Γ. Παναγόπουλος πρότεινε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας. Δηλαδή να υπάρξει μια «κοινωνική συμφωνία» μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων, αφού είχε προηγηθεί διάλογος. Στην Ισπανία η συμφωνία προβλέπει την επαναφορά του εργατικού δικαίου, σε ο, τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις (μετενέργεια, επεκτασιμότητα κλπ), όπως και την υποχρεωτική κάλυψη του 70% των εργαζομένων από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στην Ισπανίας εφαρμόστηκε η άρση εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων, παρότι η χώρα δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα σταθεροποίησης με την υπογραφή Μνημονίων.
Latest News
Στο «κόκκινο» το δημογραφικό στη Ρωσία - Καλεί... μετανάστες για να αναπτυχθεί
Η Ρωσία υιοθέτησε στις 12 Νοεμβρίου νόμο που απαγορεύει την προώθηση ενός τρόπου ζωής χωρίς παιδιά, ως απάντηση στο δημογραφικό
Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
Εσωκομματική φαγωμάρα και δημοσκοπική καθίζηση για τον καγκελάριο Σολτς και τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία
Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
Μάχη χαρακωμάτων στο έδαφος και για το τραπέζι ενδεχόμενων συνομιλιών για την Ουκρανία - Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ποια είναι η εκλεκτή του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά της στη Φλόριντα το 2019, η κυρία Μπόντι, 59 ετών, πρώην εισαγγελέας, εντάχθηκε στην ομάδα συνηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο