Project Syndicate
Aπό την εποχή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ, η οικονομική ανάπτυξη έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τους ηγέτες της Κίνας. Η ετήσια υπερανάπτυξη 10% από το 1980 έως το 2010 θεωρήθηκε ευρέως το αντίδοτο στη σχετική στασιμότητα της εποχής του Μάο, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε μόνο κατά περίπου 6%. Αλλά υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αυτή έχει υποχωρήσει, με μέση ανάπτυξη 6,6% από το 2013 έως το 2021, πολύ πιο κοντά στην τροχιά της χώρας υπό τον Μάο παρά υπό τον Ντενγκ.
Κάποια από την επιβράδυνση ήταν αναπόφευκτη, αντανακλώντας εν μέρει τον νόμο των μεγάλων αριθμών: οι μικρές οικονομίες είναι σε καλύτερη θέση να διατηρήσουν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Καθώς η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε – από 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 1980, την εποχή της απογείωσης του Ντενγκ, σε 15% όταν ο Σι ανέλαβε την εξουσία το 2012 -, η αριθμητική επιβράδυνση έγινε μόνο θέμα χρόνου. Η έκπληξη ήταν ότι άργησε να συμβεί.
Διαβάστε επίσης: Αποκωδικοποιώντας τον ανταγωνισμό Κίνας και ΗΠΑ
Η επιβράδυνση της Κίνας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αριθμητικό γεγονός. Τρεις ισχυρές δυνάμεις δραστηριοποιούνται επίσης – ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός της οικονομίας, η απόσβεση για υπερβολές του παρελθόντος και μια βαθιά αλλαγή στο ιδεολογικό υπόβαθρο της κινεζικής διακυβέρνησης.
Οι νέες ιδεολογικές εκστρατείες που πραγματοποιήθηκαν υπό τη γενική επικεφαλίδα της Σκέψης του Σι Τζινπίνγκ, συμπεριλαμβανομένης καταστολής σε εταιρείες που κάποτε ήταν δυναμικές πλατφόρμες Διαδικτύου, και περιορισμών στα διαδικτυακά παιχνίδια, τη μουσική και τα ιδιωτικά μαθήματα, καθώς και μιας πολιτικής μηδενικού COVID-19 που οδήγησε σε ατέρμονα lockdowns, έχουν διαψεύσει όλες τις ελπίδες.
Εξίσου σημαντική ήταν η προσήλωση του Σι στην εθνική αναζωογόνηση, απόρροια του λεγόμενου κινεζικού ονείρου του που οδήγησε σε μια πιο επιθετική κινεζική εξωτερική πολιτική. Οχι τυχαία, αυτό τροφοδότησε τους εμπορικούς και τεχνολογικούς πολέμους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οδήγησε στην «απεριόριστη εταιρική σχέση» της Κίνας με τη Ρωσία και πυροδότησε την ένταση για την Ταϊβάν.
Προσωπικά το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν να ελαχιστοποιήσω τις συνέπειες της σκέψης του Σι Τζινπίνγκ. Υπό τον Σι, η νέα εποχή της Κίνας αφορά περισσότερο την υπεροχή του Κόμματος, με σχετική έμφαση στην εξουσία, τον έλεγχο και τους ιδεολογικούς περιορισμούς στην οικονομία.
Σε αντίθεση όμως με την Κίνα του Μάο, που δεν υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη να θυσιαστεί, σήμερα διακυβεύονται πολύ περισσότερα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Καθώς το επερχόμενο 20ό Συνέδριο του Κόμματος είναι πιθανό να εγκαινιάσει μια άνευ προηγουμένου τρίτη πενταετή θητεία για τον Σι, υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι η θυσία της Κίνας όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη μόλις ξεκίνησε.
Ο Stephen Roach είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Yale University
Latest News
Υποβολή Ε9 για τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
Τροποποίηση στις ημερομηνίες υποβολής του εντύπου «Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων», του γνωστού εντύπου Ε9 καθώς και στην καταβολή του φόρου ΕΝΦΙΑ.
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ι’ Μέρος)
Η Ενιαία κωδικοποίηση ειδών
Ασθένεια εργαζόμενου: Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένου και εργοδότη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η φρενίτιδα στη Wall Street
Κέρδη καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ για το πρώτο εικοσαήμερο του έτους. Και τα πονταρίσματα για την ανοδική συνέχεια είναι χοντρά.
Η σημασία της Xρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από το δημοτικό
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός αυξάνει την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα των πολιτών και μειώνει δραστικά τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»
Τι συμβαίνει με το δολάριο;
Οι προαναγγελθείσες πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, δείχνουν τον δρόμο για ένα πανίσχυρο δολάριο. Τα μακροοικονομικά συνεπικουρούν.
Η υπεραπόδοση του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή σύγκλιση
Η υπεραπόδοση της ανάπτυξης της περιόδου 2019 – 2024 στην Ελλάδα δεν συνέβαλε στην εξισορρόπηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων