Υπέρ τις επιβολής πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τάσσεται ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.
Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστρίας αντιμετώπισε αρχικά με σκεπτικισμό την ιδέα ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο η διαρκής άνοδος της τιμής της κιλοβατώρας οδήγησε σε αναθεώρηση της στάσης της.
«Η αγορά δεν θα αυτορυθμιστεί»
«Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την τρέλα που λαμβάνει χώρα στις αγορές ενέργειας. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Νεχάμερ, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους αρνητικούς στο μπλοκ.
«Πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι. Αυτή η αγορά δεν θα αυτορυθμιστεί με τη σημερινή της μορφή. Καλώ τους 27 της ΕΕ να συμπαραταχθούν για να σταματήσουν αμέσως αυτή την έκρηξη των τιμών.»
- Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση – Βρετανία: Σκέψεις για παροχή δανείων στους παρόχους ώστε να πέσουν οι τιμές
ΑΠΕ και φυσικό αέριο
Η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, ιδίως στη βιομηχανία και τη θέρμανση, καθώς προμηθεύονταν περίπου το 80% του εφοδιασμού της από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο.
Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας, ωστόσο, προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποτέλεσμα οι Αυστριακοί να εμφανίζονται ολοένα και λιγότερο ανεκτικοί στη διαμόρφωση των τιμών από την αγορά, που έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του φυσικού αερίου να καθορίζει επί της ουσίας την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αποσύνδεση
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μειωθεί και να αποσυνδεθεί από το φυσικό αέριο, ώστε να έρθει πιο κοντά στο πραγματικό κόστος παραγωγής, δήλωσε ο Νεχάμερ.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να καθορίζει καθημερινά την ευρωπαϊκή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.
Η δήλωση του γραφείου του Νεχάμερ ανέφερε ότι ο αυστριακός καγκελάριος θα πιέσει για ένα βιώσιμο μοντέλο που θα μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Πρόσθεσε ότι είχε συζητήσει το θέμα με τους Τσέχους και Γερμανούς ομολόγους του.
Latest News
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική
Protergia: Σταθερό τιμολόγιο ρεύματος με κάτω από 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Τι προσφέρει το Value Secure 12M της Protergia
H Chevron στην Ελλάδα – Η ορκωμοσία Τραμπ, οι υδρογονάνθρακες και τα γεωπολιτικά μηνύματα
Γιατί ερευνά για υδρογονάνθρακες η Chevron στην Ελλάδα – Τα μηνύματα με την ορκωμοσία Τραμπ και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας μετά την ExxonMobil
Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου από την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε €41,9 εκατ. και περιλαμβάνει δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης €5,5 εκατ.