Αν και η ανεργία -στην Ελλάδα-βαίνει συνεχώς μειούμενη και παρά τις διαταραχές που συνέβησαν (πανδημία) ή είναι σε εξέλιξη (πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση), εντούτοις είναι προβληματικό το γεγονός ότι παραμένει σχεδόν 2πλάσια (12,3% τον Ιούνιο) από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (6% τον Ιούνιο), σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή της Eurostat. Ιδίως μάλιστα, όταν επίκεται ένας πάρα πολύ δύσκολος χειμώνας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η οποία τρομάζει το σύνολο της Ευρώπης.
Παράλληλα, υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα της διαφοράς στα στοιχεία μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ (πλέον ΔΥΠΑ). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι δύο φορείς, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι τον περασμένο Ιούνιο ήταν 572.109 άτομα, ενώ για τον ίδιο μήνα η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 914.706 άτομα.
Το παραπάνω συνεπάγεται μια διαφορά 342.597 ατόμων, που σημαίνει πως η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μόλις το 63% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ.
Η «μαύρη» εργασία και η λύση Χατζηδάκη
Από την ΕΛΣΤΑΤ, υποστηρίζεται ότι, μεταξύ των άλλων, ευθύνεται η «μαύρη» εργασία.
Ούτε λίγο ούτε πολλοί τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση ή εργάστηκαν σε ευκαιριακές εργασίες, δηλώνουν στην ΕΛΣΤΑΤ πως είναι απασχολούμενοι, αλλά ταυτόχρονα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι στο μητρώο της ΔΥΠΑ, η διαθεσιμότητα για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει για χρόνια στο μητρώο της ΔΥΠΑ.
Διαβάστε επίσης: Eurostat: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανεργία των νέων
Σε αυτό το πλαίσιο, οι νομοθετικές αλλαγές που δρομολογήθηκαν από τον νόμο Χατζηδάκη αναμένεται να επιλύσουν το συγκεκριμένο ζήτημα, καθότι θα υπάρξουν διαγραφές.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του συγκεκριμένου πλαισίου, θα διαγράφονται από το μητρώο της ΔΥΠΑ, τα άτομα στα οποία θα προσφερθεί εργασία και δεν θα την αποδεχτούν, ενώ θα διαγράφονται και όσοι αρνηθούν να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης.
Επίσης, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των παροχών που συνδέονται με αυτό.
Η μεγάλη παραίτηση
Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλα προβλήματα για την ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, το επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2022 έγιναν 623.434 οικειοθελείς αποχωρήσεις από την εργασία ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν γίνει 479.065, δηλαδή περίπου 144 χιλιάδες περισσότεροι εργαζόμενοι αποχώρησαν με τη θέλησή τους, δεν ήταν καταγγελία σύμβασης.
Κι αυτό δείχνει το εντεινόμενο φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης», δηλαδή εργαζόμενοι αποχωρούν από τη δουλειά τους είτε γιατί δεν αντέχουν, είτε γιατί οι εργασιακές συνθήκες και οι αμοιβές τους δεν τους ικανοποιούν.
Μάλιστα, στις ηλικίες 30-44 οι αποχωρήσεις είναι οι περισσότερες από κάθε άλλη κατηγορία, κι εκεί είναι το πρόβλημα που παρατηρείται και με την κάλυψη θέσεων εργασίας.
Αναφορικά με το φύλλο, αποχώρησαν οικειοθελώς περισσότεροι άνδρες (59.832) από γυναίκες (43.538).
Κι έτσι, ενώ έχουμε 437.500 περισσότερες προσλήψεις στο επτάμηνο φέτος από πέρυσι (1.719.989 αντί 1.282.489) το καλό αυτό νέο σκιάζεται από τις περισσότερες οικειοθελείς αποχωρήσεις και τις 297.945 περισσότερες απολύσεις – καταγγελίες συμβάσεων.
Διαβάστε επίσης: Εργασία: Πιο ευέλικτη και υβριδική μετά την πανδημία
Μερική απασχόληση
Πρόβλημα αποτελεί και η άνοδος της μερικής απασχόλησης, ιδίως σε μια τέτοια συγκυρία, όπως η σημερινή με την ενεργειακή κρίση παρούσα και τις προβλέψεις για τη συνέχιση της ακρίβειας σε δυσθεώρητα ύψη. Όπως αποτυπώνεται, στο 7μηνο του 2022 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν 924.324, οι μερικής απασχόλησης 644.717 και οι εκ περιτροπής απασχολούμενοι 150.948. Παρατηρείται λοιπόν μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης, από 46.487 τον Ιανουάριο σε 112.511 τον Ιούλιο, κάτι το οποίο φαίνεται να οφείλεται εν μέρει στον τουρισμό. Ως ενδεχόμενο φαντάζει ότι μετά το τέλος των επιδοτήσεων και των επιστρεπτέων προκαταβολών οι εργοδότες ενώ ήταν υποχρεωμένοι να κρατήσουν τους εργαζομένουν με πλήρη απασχόληση, πλέον τους αναγκάζουν να…εγγραφούν στην μερική εργασία.
Latest News
Αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους με μικρές προσωπικές διαφορές
Έρχεται νέα ρύθμιση για άρση των στρεβλώσεων - δημόσιοι υπάλληλοι «πολλών ταχυτήτων»
Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια για τις επιχειρήσεις
Πράσινο φως στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια - Έρχεται οδικός χάρτης για συμμόρφωση στο νέο καθεστώς
Πώς θα πάρετε έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Οδηγός με παραδείγματα
Τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ πρόκειται να φτάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τέλος Μαρτίου - Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις
Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Τι αλλάζει για τους δικαιούχους
Τέλος Μαρτίου η προπληρωμένη κάρτα για τρία κοινωνικά επιδόματα που αφορούν σε 1.400.000 δικαιούχους
Πώς ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών θα επηρεάσει συντάξεις και εισφορές
Ο δείκτης μεταβολής μισθών θα ενσωματωθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει προς ψήφιση έως τον Μάρτιο
Ρεκόρ με 240 επιχειρήσεις και 7.000 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας»
Οι κλάδοι - Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις
Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας - Ποια επαγγέλματα ευνοούνται
Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα της φετινής έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον της εργασίας
Μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων για διασύνδεση ταμειακών – POS
Ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο – Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ και «λουκέτα»
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό
Θα συγκροτηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης, την οποία θα απαρτίζουν πέντε εκπρόσωποι οργανώσεων εργαζομένων, πέντε εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων και ο πρόεδρος του Ο.ΜΕ.Δ