
Νέο ρεκόρ καταγράφτηκε στην έκδοση συντάξεων με 30.200 απονομές, όπως ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ, τονίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα έκδοσης και των τελευταίων ληξιπρόθεσμων συντάξεων, που απομένουν, προχωράει χωρίς καθυστερήσεις, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του καλοκαιριού.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016-2018, καθώς και οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το έτος 2019. Παράλληλα, προς μηδενισμό βαίνουν και οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020, λαμβάνοντας υπόψη ότι, στα τέλη Ιουλίου, είχε εκκαθαριστεί το 95,6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ενώ, για το 2021, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 85,2%.
Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Αναδρομικά και αυξήσεις σε 2.500.000 συνταξιούχους
Τέλος, για το 2022, το 82% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, έχει ήδη εκδοθεί, στοιχείο που, όπως επισημαίνει ο φορέας, αποδεικνύει τη σημαντική επιτάχυνση ως προς τη διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων, επιτάχυνση που σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπει την έκδοση μιας σύνταξης ακόμη και εντός 60 ημερών.
Οι Περιφέρειες με τις υψηλότερες επιδόσεις
Με βάση τα στοιχεία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κρατάει τα σκήπτρα της ταχύτερης απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας, καθώς έχει εκδώσει το 96,45% των εκκρεμών κύριων συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν από το 2016 έως και τις 31 Ιουλίου 2022.
Εκτός από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην πρώτη πεντάδα με τις υψηλότερες επιδόσεις στην έκδοση εκκρεμών κύριων συντάξεων – για αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο προαναφερθέν διάστημα – περιλαμβάνονται οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας με ποσοστό ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων, κατά το διάστημα 1/1/2016-31/7/2022, 95,61%, Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 95,59%, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 94,84% και Δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό 94,50%.
Αμέσως μετά ακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας, η οποία έχει προχωρήσει στην έκδοση του 94,31% των εκκρεμών κύριων συντάξεων και έπονται οι Περιφέρειες Ηπείρου και Κέρκυρας με ποσοστό ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων, κατά το διάστημα 1/1/2016-31/7/2022, 94,17%, Αττικής με ποσοστό 92,95%, Πελοποννήσου με ποσοστό 92,38% και Θεσσαλίας με ποσοστό 92,32%, ενώ τις δύο τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Περιφέρειες Κρήτης με ποσοστό 91,55% και Βορείου Αιγαίου με ποσοστό 88,69%.
Όπως σημειώνουν πηγές του e-ΕΦΚΑ, τα αποτελέσματα των επιδόσεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τον όγκο των αιτήσεων που δέχονται και επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα ανά Περιφέρεια. Για παράδειγμα, ο νομός της Αττικής διαχειρίζεται περισσότερες συνταξιοδοτικές υποθέσεις συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια της χώρας.
Ο Πύργος Ελέγχου στον e-ΕΦΚΑ
Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η πρόοδος, που έχει επιτευχθεί, οφείλεται τόσο στη δουλειά των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ όσο και σε μια σειρά δράσεων και πολιτικών που υλοποιήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τη διοίκηση του φορέα.
Αναμφισβήτητα, όπως τονίζουν, κομβικό ρόλο στην επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των εκκρεμών συντάξεων παίζει η λειτουργία του Πύργου Ελέγχου στον e-ΕΦΚΑ, ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και εκείνων που εκδίδονται καθημερινά από τις διευθύνσεις απονομών του φορέα.
Μεταξύ άλλων, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πύργος Ελέγχου αναβαθμίζει συνολικά τον e-ΕΦΚΑ και επιτρέπει στη διοίκηση, τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και στους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα, να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24 ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο, για όλα τα δεδομένα που αφορούν:
– το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο, καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας, κ.λπ.),
– το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος, κ.λπ.,
– το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα και
– το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση, αλλά και ανά εισηγητή.
Πόσες συντάξεις εκκρεμούν
Τέλος, με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις περιορίστηκαν στις 56.000. Ωστόσο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο αριθμός των συντάξεων που εκκρεμούν και που μπορούν να εκδοθούν είναι πολύ μικρότερος και υπολογίζεται στις 36.000, ένα μεγάλο μέρος από τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί εντός του Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ, υπάρχουν περίπου 20.000 συνταξιοδοτικές περιπτώσεις που κρίνονται ως εν δυνάμει ανελαστικές ή αναμένεται να εκδοθούν γι’ αυτές απορριπτικές αποφάσεις. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν περί τις 11.000 αιτήσεις, όπου δεν θεμελιώνεται εκ του νόμου συνταξιοδοτικό δικαίωμα, 2.000 αιτήσεις με οφειλές άνω των ορίων, που δεν έχουν διευθετηθεί, 1.000 περιπτώσεις με ανοιχτές δικαστικές εκκρεμότητες με τον ΕΦΚΑ και 6.000 αιτήσεις που στερούνται ιατρικής γνωμάτευσης.
Η πλειονότητα των συντάξεων που απομένουν αφορά σε συντάξεις Δημοσίου, όπου ήδη υλοποιείται ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης των εκκρεμοτήτων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία μιας πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας έκδοσης, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μετά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων, θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, καθώς η έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης ενός ασφαλισμένου αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της οριστικής επικουρικής σύνταξής του.


Latest News

Το πρώτο τεστ για μειώσεις φόρων - Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι αλλαγές
Συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και κλιμακίων του ΕSM και της ΕΚΤ για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού - Κλειδί η μείωση της φοροδιαφυγής και οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις

Αλμα 2,66 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ το 2024
Διασύνδεση ταμειακών – POS εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εισπράξεις ΦΠΑ – Στα 19 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι - Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Τέλος χρόνου για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ
Πώς γίνεται η εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πάνω από 42.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα – Ένας στους 4 με επιστροφή φόρου
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει με μισθωτούς και έκπτωση φόρου – Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

«Κούρεμα» προστίμων για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές
Πόσοι δικαιώθηκαν το 2024 από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών - Στα δικαστήρια καταλήγουν χιλιάδες υποθέσεις - Ποιοι και πώς κερδίζουν έκπτωση 50% στα πρόστιμα

Κίνητρα για την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων – Το σχέδιο
Μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις κλαδικές συμβάσεις έως το τέλος του έτους μελετά το υπ. Εργασίας για να ενισχυθούν οι μέσοι μισθοί

Προσοχή στο... κενό μεταξύ χρεών - Τι συμβαίνει με την είσπραξη των οφειλών
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρέη στην εφορία συσσωρεύονται όταν αυξάνονται δυσανάλογα τα φορολογικά βάρη, σε σχέση με το εισόδημα

Αυξημένος ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας