Έξι μήνες πολέμου στην Ουκρανία: «Ο εχθρός έμαθε γρήγορα»
Υπάρχει αδιέξοδο στην πρώτη γραμμή, καθώς η Μόσχα και το Κίεβο προετοιμάζονται για σύγκρουση που θα συνεχιστεί μέχρι τον χειμώνα
Από την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τάισον παρακολουθεί τους Ρώσους από μακριά, με τα drones που χειρίζεται να κάνουν κύκλους πάνω από τον εχθρό που βρίσκεται βαθιά μέσα στη χώρα του.
Έχει μάθει να αναγνωρίζει τα σημάδια στα χόρτα που υποδηλώνουν εκτοξεύσεις πυραύλων ή τα σκοτεινά σημεία που σηματοδοτούν φρεσκοσκαμμένους τάφους. Αν είναι τυχερός, οι απρόσεκτες κινήσεις κάποιου Ρώσου στρατιώτη μπορεί να τον καθοδηγήσουν σε στόχο που θα πλήξει το πυροβολικό της Ουκρανίας.
Ωστόσο, έξι μήνες μετά την ολοκληρωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αυτό που βλέπει ο Τάισον τον ανησυχεί. Και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο σε μεγάλο μέρος της μήκους 2.400 χιλιομέτρων πρώτης γραμμής και οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνονται για τον χειμώνα που έρχεται. «Όλη την ημέρα σκάβουν, σκάβουν και σκάβουν», είπε ο Τάισον συμφωνώντας να αποκαλείται μόνο από το διακριτικό κλήσης του.
«Ο εχθρός έμαθε γρήγορα», είπε, με ένα ίχνος σεβασμού. Οι οχυρωμένοι Ρώσοι δεν είναι εύκολοι στόχοι όπως ήταν κάποτε. «Αυτό που βλέπαμε στην αρχή και αυτό που βλέπουμε τώρα – είναι η διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας».
Καθώς η Ουκρανία γιορτάζει 31 χρόνια από την ανεξαρτησία και έξι μήνες από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να εισβάλουν στο πρώην σοβιετικό κράτος, αυτό που βλέπει ο Τάισον στο νότιο θέατρο του πολέμου ισχύει για μεγάλο μέρος της χώρας.
Καμία πλευρά δεν έχει το πάνω χέρι. Καμία πλευρά δεν έχει δείξει μεγάλη όρεξη για διαπραγματεύσεις. Και καμία πλευρά δεν υποχωρεί. Η Ουκρανία έχει ορκιστεί να πολεμήσει μέχρι να εκδιώξει τη Ρωσία από το έδαφός της. Εν τω μεταξύ, η σκληρή σύγκρουση φαίνεται να εμβαθύνει την αποφασιστικότητα του Πούτιν να επιδιώξει τη νίκη, παρά τις μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης και τις δυτικές κυρώσεις που έχουν ακρωτηριάσει την οικονομία της Ρωσίας.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν λέει ότι όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο», δήλωσε στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ο Γκενάντι Γκατίλοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη. «Ελπίζω πολύ να είναι έτσι», πρόσθεσε.
Και οι δύο πλευρές είναι τόσο περιχαρακωμένες που «δεν υπάρχουν καθόλου προοπτικές για ειρήνη – μόνο κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο. Μέχρι στιγμής, περίπου 9.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, δήλωσε ο αρχηγός του στρατού αυτή την εβδομάδα. Τον Ιούλιο, η CIA ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.
Οποιαδήποτε συμφωνία είναι πιθανό απλά να αποτυπώσει την εν πολλοίς στατική πρώτη γραμμή που χωρίζει την Ουκρανία από τη Ρωσία, με σχεδόν το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του εισβολέα. Η Ρωσία εξακολουθεί να ελπίζει να αποκτήσει τον έλεγχο του εναπομείναντος τμήματος του Ντονμπάς πριν από το χειμώνα, σύμφωνα με πηγή στη Μόσχα.
«Ο Πούτιν δεν θα είναι έτοιμος έως ότου η Ρωσία αποκτήσει όλο το Ντόνετσκ», την πλούσια σε ορυκτά ανατολική βιομηχανική περιοχή που αποτελεί το ήμισυ του Ντονμπάς, είπε η ίδια πηγή. «Το σχέδιο έχει αλλάξει εκατό φορές. Κανείς στη Ρωσία δεν έχει πολεμήσει ποτέ στρατό που έχει το μέγεθος του στρατού της Ουκρανίας. Αυτό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό».
Το ρωσικό πυροβολικό εμποδίζει κάθε προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακτήσει έδαφος. Τα δυτικά όπλα που παρέχονται στο Κίεβο αποδυναμώνουν, αλλά δεν καταβάλλουν ακόμη, τη ρωσική πολεμική μηχανή.
«Οι ΗΠΑ μας δίνουν αρκετά για να εμποδίσουμε τους Ρώσους να προχωρήσουν, να αναστρέψουμε κάποια από τα κέρδη τους, να διαμορφώσουμε την επιχειρησιακή κατεύθυνση, αλλά απολύτως ξεκάθαρα, όχι αρκετά για μεγάλη αντεπίθεση», δήλωσε ο Αντρίι Ζαγκορόντνιουκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία έχει σηματοδοτήσει ότι θα προχωρήσει σε αντεπίθεση για την απελευθέρωση της νότιας πόλης Χερσώνας και την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων ανατολικά του ποταμού Ντνίπρο, αλλά δεν έχει τάξει ακόμη επί του πεδίου ούτε τα στρατεύματα ούτε τον εξοπλισμό για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
«Ο ρυθμός της εκστρατείας θα επιβραδυνθεί τον χειμώνα, αν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν χερσαίες επιθέσεις – η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία τους χειμώνες του 2014 και του 2022», δήλωσε ο Κόνραντ Μουζίκα, ιδρυτής της εταιρείας στρατιωτικών συμβούλων Rochan Consulting, με έδρα την Πολωνία. «Αλλά, στο τέλος της ημέρας, και οι δύο πλευρές πιθανότατα δεν διαθέτουν επαρκή στρατεύματα για να ανακτήσουν το έδαφος και να κάνουν την αποφασιστική διαφορά».
Ο Πούτιν ελπίζει ότι το οικονομικό πλήγμα από τις κυρώσεις θα αναγκάσει τη Δύση να διστάσει πρώτη – οδηγώντας τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να σταματήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στην Ουκρανία και να πιέσουν το Κίεβο να υπογράψει συμφωνία που αποτυπώνει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας, είπε η πηγή που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο.
«Η γενική ιδέα είναι η Δύση να κάνει πίσω από φόβο βλέποντας πόσο υψηλές είναι οι τιμές της ενέργειας και ενώ πρέπει να το εξηγήσει στους ψηφοφόρους της», είπε η πηγή.
Σύμφωνα με σημαίνοντα επιχειρηματία της Μόσχας, κάποιοι στη ρωσική ελίτ ελπίζουν ο Πούτιν να κάνει κινήσεις για να τερματίσει τον πόλεμο. «Θέλουν να τελειώσει αυτό. Καταλαβαίνουν τώρα ότι αυτό είναι μεγάλο [μπλέξιμο]», είπε ο επιχιερηματίας.
Όμως, ένα υπερεθνικιστικό τμήμα ψηφοφόρων θέλει ο πρόεδρος να προχωρήσει ακόμη πιο πέρα. Η δολοφονία της αρθρογράφου Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του ιδεολόγου Αλεξάντερ Ντούγκιν, όξυνε επίσης το σκληροπυρηνικό συναίσθημα μεταξύ τμήματος της ρωσικής ελίτ που τώρα φαίνεται να μην ντρέπεται πλέον καθόλου για πράγματα που το Κρεμλίνο αρνιόταν συστηματικά για χρόνια.
Ο Εβγκένι Πριγκόζιν, επιχειρηματίας στο χώρο του κέιτερινγκ γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» που διευθύνει διαβόητη ομάδα μισθοφόρων, πόζαρε στις κάμερες στην κηδεία της Ντούγκινα — επιδεικνύοντας μετάλλιο που του απονεμήθηκε ως Ήρωα της Ρωσίας, την υψηλότερη διάκριση της χώρας.
Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του τηλεοπτικού καναλιού RT, η οποία κάποτε έγινε περίγελος γιατί πήρε συνέντευξή από τους υπόπτουςι για επίθεση με novichok στη βρετανική πόλη Salisbury το 2018, φάνηκε να επιβεβαιώνει επιπόλαια στο Twitter ότι η Ρωσία είχε όντως πραγματοποιήσει την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα.
Στο εγκώμιο του για την Ντούγκινα, πλαισιωμένος από άντρες με περιβραχιόνια σε κάθε άκρη του στεφανωμένου φέρετρου της, ο Λεονίντ Σλούτσκι, γερουσιαστής και ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της Ρωσίας στις αποτυχημένες ειρηνευτικές συνομιλίες, κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρχε χώρος για αντιφρονούντες. «Όποιο κι αν είναι το πολιτικό σας κόμμα, η πίστη ή η ηλικία σας, υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Μια χώρα! Ένας πρόεδρος! Μια νίκη!» βροντοφώναξε ο Σλούτσκι.
Αντιμέτωποι με τέτοια ρητορική από τη Μόσχα, οι Ουκρανοί ηγέτες τονίζουν τις επιτυχίες στο πεδίο της μάχης. Ο υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ την Τρίτη αναφέρθηκε στη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Moskva, την ανακατάληψη του Φιδονησιού και το θάνατο χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών ως προάγγελους της μελλοντικής νίκης.
Και στο κέντρο του Κιέβου, όπου η κυβέρνηση εκθέτει τα απομεινάρια ρωσικών τανκς σε κεντρική λεωφόρο, οι Ουκρανοί λένε ξεκάθαρα ότι ελπίζουν σε πλήρη νίκη – την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας σε αυτά που καθορίστηκαν το 1991, με το Ντονμπάς και την Κριμαία ανέπαφα.
Κοιτώντας μέσα σε ρωσικό άρμα του οποίου ο πύργος είχε ανατιναχτεί, το ζευγάρι Άντον και Τετιάνα παρακάλεσε τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας να παράσχουν στη χώρα τους περισσότερα όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Σε τελευταία ανακοίνωση οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν άλλα 775 εκατομμύρια δολάρια σε εξοπλισμό, όπως drones και ανθεκτικών στις νάρκες τεθωρακισμένων οχημάτων.
«Ο λαός της Ουκρανίας δεν θα συμφωνήσει σε τίποτα εκτός από την επιστροφή όλων των εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και του Ντονμπάς», είπε ο Άντον. «Οι Ουκρανοί είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά μόνοι μας. Απλώς δώστε μας τα όπλα», είπε η Τετιάνα.
Η εταιρική Γερμανία πωλείται
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν γίνει σχετικά μικρές και σχετικά φθηνές
Αν είσαι τόσο χαρούμενος, γιατί αγοράζεις τόσο χρυσό;
Το ράλι που δεν θα σταματήσει
Ο Ντίμον ξαναγράφει τους νόμους της οικονομίας - Το χρυσό του άγγιγμα στη JP Morgan
Η τεχνολογία, οι κανονισμοί και η αδράνεια των πελατών έχουν αλλάξει τους κανόνες