Με απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζοντας, αν και με πιο ήπιο ρυθμό, τις κινήσεις μείωσης του ρίσκου, μετά και τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ότι τα υψηλότερα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν σε μια προσπάθεια να δαμάσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Η εικόνα των αγορών

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,8%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2%. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,61% στις 12.892 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,83% στις 6.222 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Σταθεροποιητικές τάσεις στο ξεκίνημα της εβδομάδαςΟι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστές σήμερα λόγω τραπεζικής αργίας.Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική Uniper διολίσθησε κατά 6%, καθώς εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας, ενώ στον αντίποδα, η επίσης γερμανική Delivery Hero κέρδισε 2,3%.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δίνουν τον τόνο

Οι αγορές προσπάθησαν για ακόμη μία συνεδρίαση να αφομοιώσουν τα σχόλια του Πάουελ, στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, ο οποίος είπε ότι η Fed θα «χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία της» για να ελέγξει τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Αναγνώρισε όμως ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει «κάποιο πόνο» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.Τα σχόλια του Πάουελ επαναλήφθηκαν από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ίζαμπελ Σνάμπελ το Σαββατοκύριακο. Η Σνάμπελ επιβεβαίωσε την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ενεργήσουν επιθετικά για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση.Όπως ανέφερε η Σνάμπελ «ακόμη και αν εισέλθουμε σε ύφεση, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον να συνεχίσουμε στο μονοπάτι της ομαλοποίησης (της νομισματικής πολιτικής)», εξηγώντας πως σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος αργότερα να απαιτείται πολύ δραστικότερη διόρθωση.

«Αν το κοινό περιμένει από τις κεντρικές τράπεζες να χαμηλώσουν τις άμυνες τους απέναντι στο ρίσκο της οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή να εγκαταλείψουμε πρόωρα τη μάχη κατά του πληθωρισμού, τότε ρισκάρουμε να χρειαστεί μια πιο δραστική διόρθωση αργότερα».

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βίαιη η πτώση στις 870 μονάδες

Στη ζώνη των 870 μονάδων βυθίστηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ευθυγραμμίστηκε με το παγκόσμιο sell off που προκάλεσε την Παρασκευή η παραδοχή του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού συνοδεύεται με «πόνο» για την οικονομία.

Έτσι, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,85% στις 868,25 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 61,5 εκατ. ευρώ και τους αγοραστές να διστάζουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να παράσχουν έστω και κάποιες στηρίξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές