
Στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που η πανδημία έπληξε την Ευρώπη, πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, έχουν εκτιναχθεί τα στοιχήματα των επενδυτών ότι το ευρώ θα χάσει αξία του…
Η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και ο δύσκολος χειμώνας ενόψει, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας, δεν πλήττουν απλώς το ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά παράλληλα έχουν πυροδοτήσει ένα άγριο σορτάρισμα.
Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμα του οι Financial Times, τα αυξανόμενα στοιχήματα κατά του ευρώ αντανακλούν παράλληλα την ανοδική τάση που καταγράφεται στο αμερικανικό δολάριο.
Διαβάστε επίσης: Ευρώ: Βουτιά σε χαμηλό 20ετίας
Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται και σήμερα σε υψηλό 20ετίας, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό ακόμη και αν η οικονομία επιβραδυνθεί περαιτέρω.
Διαβάστε επίσης – Γιατί πέφτει το ευρώ; Ερωτήσεις και απαντήσεις
Τα μηνύματα από το Τζάκσον Χολ
Εκτός από την απειλή της ύφεσης, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες τιμές. Στην συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ το Σαββατοκύριακο, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, προειδοποίησαν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει σφιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Commodity Futures Trading Commission, και δημοσιεύουν οι FT οι κερδοσκόποι δημιούργησαν καθαρές θέσεις short στο ευρώ – ένας τρόπος για να στοιχηματίσει κάποιος ότι το νόμισμα θα χάσει αξία- 44.100 συμβολαίων την εβδομάδα έως τις 23 Αυγούστου, από 42.800 μια εβδομάδα πριν.
Ενισχύεται το δολάριο
Σηματοδοτεί το μεγαλύτερο σορτάρισμα έναντι του ευρώ από την έναρξη της πανδημίας την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2020, όταν οι επενδυτές κατείχαν καθαρές αρνητικές θέσεις 86.700 συμβολαίων.
Έναντι του δολαρίου το ευρώ έχει υποχωρήσει φέτος κατά 15% και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν στα υψηλά όλων των εποχών στην Ευρώπη.
Το αδύναμο ευρώ τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, αυξάνοντας την τιμή των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη έφτασαν το 9% τον Αύγουστο. Τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη.
Προβλέψεις
Πώς αναμένεται τώρα όμως να κινηθεί η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ειδικούς, και τις σημαίνει αυτό για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές προϊόντων; Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα τις απαντήσεις σε μερικές βασικές ερωτήσεις για τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγράψει το ευρώ από τις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Μπορεί να υποχωρήσει κι άλλο το ευρώ;
Το ενιαίο νόμισμα έφτασε να υποχωρεί στα 0,97 δολάρια πριν να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 0,99 δολαρίων, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα λόγω της κατάστασης αυτής σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που καλπάζει. Τώρα το ενιαίο νόμισμα έχει φτάσει ξανά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2002, λίγους μόνο μήνες μετά τη δημιουργία του. Πλέον η Morgan Stanley προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 0,97 δολάρια αυτό το τρίμηνο, κάτι που δεν έχει γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η Nomura International από την πλευρά της προβλέπει υποχώρηση στα 0,975 δολάρια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μετά η αγορά θα μπορούσε να αναζητήσει ακόμη και το επίπεδο των 0,95 δολαρίων ή πιθανώς χαμηλότερα, καθώς η πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό αυξάνει τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος και πιθανότατα ενισχύει τις εισαγωγές που γίνονται με πληρωμές ευρώ, αναφέρουν μελέτες που παρουσιάζει το Bloomberg.


Latest News

Οι αγορές στο ρυθμό της κατά τον Τραμπ «Ημέρα Απελευθέρωσης» - Οι αμοιβαίοι δασμοί
Οι επενδυτές κάνουν σενάρια μέχρι να ξεκαθαρίσει το κουβάρι των δασμών

Αγορές: Το ροντέο που το λένε Τραμπ
Οι επενδυτές δεν ήταν προετοιμασμένοι για το πώς εκτυλίχτηκε το πρώτο τρίμηνο για τις αγορές

Τι είναι το blockchain και γιατί όλοι μιλούν για αυτό
Ο όρος ταυτίστηκε με τα κρυπτονομίσματα, αλλά πρόκειται για τεχνολογία που βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, των αγορών και της δημόσιας διοίκησης – είναι όμως ενεργοβόρα

Δολάριο: Ο Τραμπ φέρνει στην επιφάνεια έναν φόβο που κάποτε έμοιαζε αδιανόητος
Το δολάριο παραμένει το βασικό αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη, όμως οι χειρισμοί του Τραμπ ενετείνουν τα σενάρια μελλοντικής αντικατάστασης

Crypto: Απώλειες αν αναμονή των δασμών Τραμπ
Τις τελευταίες 24 ώρες ρευστοποιήθηκαν θέσεις long αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων σε κεντρικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων

Commodities: Ιστορικά υψηλά κερδών για τους μεγαλύτερους traders ενέργειας
Τα κέρδη για το 2024 και το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα είναι χαμηλότερα από τα έτη έκρηξης 2022-2023 παραμένουν υψηλότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία

Τρίτη εβδομάδα κερδών για το μαύρο χρυσό
Οι δασμοί σε αγοραστές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ήταν ο σημαντικότερος καταλύτης για την αγορά πετρελαίου

Πώς να επενδύσετε σε χρυσό - Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αγορά
Για να επενδύσει κανείς σε χρυσό δεν είναι απαραίτητο να έχει μεγάλα κεφάλαια, ούτε να είναι ρέκτης των αγορών

«Άλλαξαν χέρια» 5 δισ. σε 18 συνεδριάσεις - Το ράλι στο ΧΑ και η 8η Απριλίου
Καταλυτικό ρόλο για το Χρηματιστήριο Αθηνών έπαιξε η αναβάθμιση της Moody's - Σε υψηλά 15ετίας ο Γενικός Δείκτης

Στο «κόκκινο» οι παγκόσμιες αγορές - Οι δασμοί του Τραμπ «έπνιξαν» το ισχυρό ξεκίνημα της εβδομάδας
Από τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία, οι αγορές κινήθηκαν αρνητικά στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων - Μεγάλοι χαμένοι οι αυτοκινητοβιομηχανίες