Σχεδόν στο 3% φτάνουν πλέον οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο προσπαθεί επί ματαίω να απορροφήσει τις ισχυρές πιέσεις της αποστροφής κινδύνου. Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,98% στις 867,14 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 26 εκατ. ευρώ και την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων να βρίσκεται σε κόκκινα εδάφη.

Επιφυλακτικοί αγοραστές και στο βάθος Fed

Με το χρηματιστηριακό μότο των βετεράνων της αγοράς, δηλαδή ότι «δεν πρέπει κανείς να πιάσει το μαχαίρι όταν πέφτει», στο μυαλό όλων, η επιχείρηση απορρόφησης των πιέσεων δεν έχει και τόσο μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα, καθώς οι αγοραστές είναι πολύ επιφυλακτικοί.

Και πώς άλλωστε να μην είναι, όταν η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η αμερικανική, θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις από την προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού της Fed. Και αν κάνει κάποιος την αναγωγή, οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμού και οριακών περιθωρίων αλλαγής των επιτοκίων, σίγουρα μόνο καλές δεν είναι.

Εν απουσία κρίσιμης δυναμικής επομένως, το ΧΑ παραμένει άμεσα συσχετισμένο με τις διεθνείς αγορές και εξελίξεις, με τα βλέμματα να πέφτουν στο μείζον ενεργειακό πρόβλημα, ειδικά για την Ευρώπη, και τις πληθωριστικές πιέσεις στα μεγάλα οικονομικά συστήματα, όπως αναφέρει η Trader24. Και ο μόνο εγχώριος καταλύτης που επηρεάζει μάλιστα αρνητικά την αγορά, είναι η άνοδος της απόδοσης ελληνικού δεκαετούς τίτλου που διαμορφώνεται σήμερα πάνω από το 4%.

Άλλωστε, τα γεράκια των Κεντρικών Τραπεζών φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος και προκρίνουν διατήρηση των έντονων ρυθμών αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, ακόμα κι αν αυτό βυθίσει τις οικονομίες σε ύφεση.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι απώλειες στην Πειραιώς φτάνουν το 8%, ενώ ισχυροί είναι οι κλυδωνισμοί σε Εθνική, ΔΕΗ, Alpha bank, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Βιοχάλκο, Aegean, Λάμδα, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα.

Σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Quest, Jumbo, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών