Με βουτιά στη ζώνη των 870 μονάδων «συντάσσεται» και το ελληνικό χρηματιστήριο με το παγκόσμιο sell off που προκάλεσε από την Παρασκευή η παραδοχή του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού συνοδεύεται με «πόνο» για την οικονομία.

Έτσι ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,62% στις 870,32 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα ήδη να προσεγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα

Η αγορά δεν μπορεί να σταματήσει τις σπασμωδικές κινήσεις μείωσης του ρίσκου, που έσπασαν με χαρακτηριστική ευκολία τη στήριξη των 880 – 885 μονάδων, η οποία είχε κρατήσει κατά τη νευρικότητα της περασμένης Παρασκευής. Πλέον οι 850 μονάδες είναι το πρώτο ανάχωμα υποστήριξης των τιμών, αν και το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα δεν μπορεί να βοηθήσει την αγορά να κρατήσει κάποιες στηρίξεις που θα συντηρούσαν τη θετική βραχυπρόθεσμη τάση.

Δεδομένης όμως της εκτίμησης ότι το διεθνές περιβάλλον θα μεταδίδει πιέσεις στην ελληνική αγορά για το επόμενο διάστημα, η αγορά έχει εναποθέσει τις ελπίδες της πλέον στις προσεχείς αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να βρει κάποιες στηρίξεις. Στις 6 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι αξιολογήσεις  από την DBRS και  Moody’s. Και στις 7 Οκτωβρίου  η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Τα ραντεβού αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το 2023 και οι εν λόγω εκθέσεις θα δείξουν τουλάχιστον τις προθέσεις.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι πιέσεις επεκτείνονται σε όλο το μήκος του ταμπλό, με τις Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, ΔΕΗ, Τιτάν και Βιοχαλκο να δέχονται τις περισσότερες εντολές πώλησης.

Ισχυρές όμως είναι και οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Coca Cola, Motor Oil, Aegean, Jumbo, Quest, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα. Σε αρνητικά εδάφη είναι οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.

Ευρωπαϊκές αγορές

Πτώση άνω του 1% καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των προειδοποιήσεων του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell ότι τα υψηλότερα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν σε μια προσπάθεια να δαμάσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,7%. Ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,02% στις 12.839 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,14% στις 6.202 μονάδες.

Ασιατικά χρηματιστήρια

Οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, αποτυπώθηκε και στο κλείσιμο των δεικτών. Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε 2,58% και ο δείκτης Topix έχασε 1,7%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε απώλειες 2,10% και ο δείκτης Kosdaq έκλεισε κατά 2,54% χαμηλότερα. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,97%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών