
Στις 9 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Ειδικότερα, η Τσεχία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα.
Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, είπε ο Σικέλα.
Η απόφαση
Η απόφαση για την συνάντηση, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελήφθη καθώς τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να διαχειριστούν το νέο ράλι στις ενεργειακές τιμές που απειλεί να εκτροχιάσει τα οικονομικά τους πλάνα και έχει αυξήσει τη συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης σε πολλές χώρες.
Εξάλλου, από τις 31 Αυγούστου, θα τεθεί σε ισχύ η νέα τριήμερη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, την οποία η Gazprom αποδίδει σε εργασίες συντήρησης και είναι εύλογο πως, όσο διαρκεί η αβεβαιότητα για το αν οι ροές θα αρχίσουν και πάλι, όπως και σε ποια ποσότητα, η αβεβαιότητα για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης θα βρίσκεται στο “κόκκινο” πιέζοντας τις τιμές.
Εκτός ελέγχου στη Γερμανία
Πάνω από το φράγμα των 1000 ευρώ/MWh ανήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία το γερμανικό προθεσμιακό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος.
Οι γερμανικές τιμές αποτελούν σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, η οποία μαστίζεται από μια έντονη ενεργειακή κρίση, που δοκιμάζει τις αντοχές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Όπως γράφει, το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά «από μια χαοτική Παρασκευή, όταν οι τιμές στη Γερμανία και τη Γαλλία αυξήθηκαν περισσότερο από 25%», καθώς η Ρωσία περιορίζει την παροχή φυσικού αερίου. Η Γαλλία υποφέρει επίσης από περιορισμό στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Η κατάσταση στη Γαλλία
Να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να πετύχει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα διακοπών ειδικά το χειμώνα, δηλώνουν οι γαλλικές επιχειρήσεις μέσω της κυριότερης ένωσης εργοδοτών της χώρας, της Mouvement des Entreprises de France (Medef).
Στο πλαίσιο του σχεδίου για την εξοικονόμηση της ενεργειακής χρήσης, η κυβέρνηση έχει καλέσει και τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν, μεταξύ άλλων, κλείνοντας τα φώτα και τις διαφημιστικές πινακίδες, κρατώντας κλειστές τις εξωτερικές πόρτες και τροποποιώντας τους θερμοστάτες. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που απαιτούν υψηλότερη χρήση ενέργειας η πρόκληση είναι σημαντική.


Latest News

Το «δεξί χέρι» του Μακρόν σε ρόλο κλειδί στη Société Générale
Ο Αλέξις Κόλερ εγκαταλείπει τη θέση του επιτελάρχη που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από το 2017 γαι κορυφαίο ρόλο στη Société Générale

Ποιος επιχειρηματίας εγκαταλείπει κι αυτός την Βρετανία λόγω αλλαγής της φορολογίας;
Ο μεγιστάνας του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ φαίνεται ότι θα προστεθεί και αυτός στη λίστα των επιχειρηματιών που σκέφτονται σοβαρά να εγκατελείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την φορολογική μεταρρύθμιση των εργατικών

ΗΠΑ: Αύξηση της εγχώριας παραγωγής ορυκτών
Τι αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Ο Μασκ τα γυρίζει τώρα για το DOGE - «Σχεδόν κανένας δεν έχει απολυθεί»
Ο Μασκ και η ομάδα του αναφέρθηκαν στο όραμα του DOGE για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι «σαν την Apple Store»

Στα 12 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης του Λιβάνου
Οι εκτιμήσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών για την οικονομία της χώρας - Τι αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Βηρυτό

Ξένοι στον ίδιο πλανήτη ΗΠΑ και ΕΕ
Προς τα πού οδεύουν οι σχέσεις των δύο στενότερων αμυντικών συμμάχων και εμπορικών εταίρων του 20ού αιώνα, των ΗΠΑ και της ΕΕ

Ποιο ήταν το μεγάλο επενδυτικό λάθος που παραδέχθηκε ο Γουόρεν Μπάφετ
Η εταιρεία για την οποία ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε πως πλήρωσε «πάρα πολλά» για να την αποκτήσει

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές απέναντι στα τουρκικά assets - Τι φοβούνται
Το ποσό αυτό των 25 δισ. δολ. με το οποίο στήριξε τη λίρα η κεντρική τράπεζα αντανακλά το υψηλό κόστος στήριξης της εύθραυστης οικονομίας σε μια δραματική εβδομάδα για την Τουρκία

Η Αργεντινή αναζητά... 23η διάσωση από το ΔΝΤ και ζητά δάνειο 20 δισ.
Το πακέτο που ζητά η Αργεντινή και η σταδιακή του εφαρμογή του υπόκειται σε έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

Καμπανάκι Νάγκελ: Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό
Ο επικεφαλής της Bundesbank προειδοποιεί και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ