Τη μεγαλύτερη βουτιά από τον περασμένο Απρίλιο καταγράφουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, μετά την ανακοίνωση ότι η Γερμανία γεμίζει τις αποθήκες της ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί ενόψει του χειμώνα. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο σύνολο της Ευρώπης, με τα ποσοστά πληρότητας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, να πλησιάζουν το 80%.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού δείκτη αναφοράς υποχώρησαν έως και 16% στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά το ξέφρενο ράλι της περασμένης εβδομάδας.
Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη είναι «αναγκασμένη» να σώσει τους καταναλωτές
Σίγουρα, η κατάσταση του εφοδιασμού παραμένει πολύ εύθραυστη, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της εδώ και δεκαετίες. Οι χαμηλότερες ρωσικές ροές, οι διακοπές λειτουργίας στη Νορβηγία και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για προμήθειες LNG είναι όλοι παράγοντες που δεν θα εξαφανιστούν σύντομα.
Οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν επίσης μέτρα για να ελαφρύνουν το βάρος, αφήνοντας στην άκρη περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας για να συζητήσουν λύσεις σε όλο το μπλοκ.
Εντείνονται επίσης οι ανησυχίες ότι η Ρωσία δεν θα επαναφέρει σε λειτουργία τον βασικό της αγωγό Nord Stream, τον οποίο αναμένεται να κλείσει στις 31 Αυγούστου επικαλούμενη τριήμερη συντήρηση .
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ολλανδίας για τον επόμενο μήνα υποχώρησαν 12% στα 297 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 8:20 π.μ. στο Άμστερνταμ.
Φουλάρουν οι αποθήκες
Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 72% από 28% που ήταν στο τέλος του χειμώνα.
Τα στοιχεία του AGSI+ δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, το συνολικό ποσοστό πληρότητας των χώρων αποθήκευσης ήταν 28%, και μειώθηκε στο 26% στα τέλη Μαρτίου, πριν ανέλθει στο στο 33% στο τέλος Απριλίου, στο 47% στο τέλος Μαΐου και στο 60% στο τέλος Ιουνίου.
Η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασιλείο είναι οι μόνες χώρες που έχουν γεμίσει όλες τις δεξαμενές φυσικού αερίου τους στο 100% και ακολουθεί η Πολωνία με 99% και η Σουηδία με λίγο πάνω από το 90%.
Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια και ενεργειακό «γεμίζουν» με αβεβαιότητα τους πολίτες
Ο στόχος του 80%
Η Κομισιόν έχει καλέσει τους διαχειριστές των αποθηκών φυσικού αερίου να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά ορισμένα κράτη – μέλη που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δώσει εντολή οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.
Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν θα είναι φθηνή, καθώς οι υψηλές τιμές σημαίνουν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που πρέπει να αγοραστεί θα κοστίσει περίπου 4 φορές περισσότερο από το ποσό που θα κόστιζε πέρυσι τέτοια εποχή.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ