Να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να πετύχει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα διακοπών ειδικά το χειμώνα, δηλώνουν οι γαλλικές επιχειρήσεις μέσω της κυριότερης ένωσης εργοδοτών της χώρας, της Mouvement des Entreprises de France (Medef).
Στο πλαίσιο του σχεδίου για την εξοικονόμηση της ενεργειακής χρήσης, η κυβέρνηση έχει καλέσει και τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν, μεταξύ άλλων, κλείνοντας τα φώτα και τις διαφημιστικές πινακίδες, κρατώντας κλειστές τις εξωτερικές πόρτες και τροποποιώντας τους θερμοστάτες. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που απαιτούν υψηλότερη χρήση ενέργειας η πρόκληση είναι σημαντική.
«Δεν είναι αδύνατον. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια που είναι απολύτως απαραίτητη διότι θέλουμε να αποφύγουμε τις στοχευμένες διακοπές στο φυσικό αέριο και τα μπλακάουτ που θα σταματήσουν την παραγωγή» υποστήριξε, σε δηλώσεις του σε γαλλικό ραδιόφωνο, ο επικεφαλής της Medef, Τζοφρέ Ρου ντε Μπεζιέ.
Το debate για τον ενεργειακό φόρο
Πάντως, ο ίδιος εκπροσωπώντας την επιχειρηματική αγορά τάχθηκε κατά της ιδέας για ένα προσωρινό φορολογικό τέλος επί των εταιρικών κερδών των παραγωγών ενέργειας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την συγκέντρωση κονδυλίων, τα οποία θα δρομολογούνταν για τη στήριξη της κοινωνίας. Μάλιστα, σχολίασε πως αυτό που παράγει τα περισσότερα υπερκέρδη είναι το ίδιο το κράτος, καθώς τα δημοσιονομικά έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά κατά το πρώτο μισό του έτους χάρη στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα «Le Parisien», η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο μήνα οι βουλευτές είχαν απορρίψει μια τέτοια κίνηση.
Αν και σχολίασε πως και η ίδια θεωρεί ότι θα ήταν πιο χρήσιμο από την πλευρά των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν μέτρα για την μείωση των καταναλωτικών τιμών προκειμένου να βοηθήσουν την κοινωνία και να κρατήσουν σε καλά επίπεδα την αγοραστική ζήτηση.
Και νέο ρεκόρ στις τιμές
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου πως οι εξελίξεις «τρέχουν» και μαζί οι ενεργειακές τιμές, γίνεται όλο και πιο πιεστική η ανάγκη για την δρομολόγηση επιπλέον μέτρων στήριξης, για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν τα απαραίτητα κονδύλια.
Σήμερα, εξάλλου, οι γαλλικές τιμές ρεύματος σημείωσαν νέο θεαματικό άλμα, αγγίζοντας ένα ακόμη ρεκόρ στα 1.200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας. Αξίζει να αναφέρουμε πως την Πέμπτη η τιμή κυμαινόταν στα 900 ευρώ και την Παρασκευή στα 1.022 καλπάζοντας με ανεξέλεγκτο ρυθμό.
Θα συντηρηθεί το πλαφόν;
Τα νοικοκυριά για την ώρα είναι σχετικά θωρακισμένα από το ράλι αυτό χάρη στο πλαφόν που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και το οποίο θα ισχύσει μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Όμως, το μέγα ερώτημα είναι κατά πόσο θα υπάρχουν τα περιθώρια για να διατηρηθεί το μέτρο αυτό.
Η ίδια η πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστική δηλώνοντας «πως θα διατηρήσουμε τα μέτρα για τον περιορισμό των ενεργειακών τιμών και δεν θα αφήσουμε τις τιμές να ξεφύγουν». Όμως, έτεροι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η διατήρηση του πλαφόν θα είναι πρακτικά δύσκολη.
Σημειωτέον πως η Γαλλία έχει το προνόμιο να έχει χαμηλή εξάρτηση από τις ενεργειακές ροές από τη Ρωσία, σε ποσοστό μόλις 17% της συνολικής κατανάλωσης αερίου. Παρόλ’ αυτά δεν είναι αλώβητη στην ενεργειακή θύελλα που μαίνεται. Η παρατεταμένη ξηρασία, εξάλλου, της έχει κάνει μεγάλη ζημιά διακόπτοντας την παραγωγή ρεύματος σε μεγάλο μέρος από τις πυρηνικές μονάδες που διαθέτει.
Αναζητώντας, πάντως, έτερους προμηθευτές ο Εμανουέλ Μακρόν ταξίδεψε στην Αλγερία και ήδη σήμερα ο κολοσσός φυσικού αερίου της Engi επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την αύξηση των εισαγωγών αερίου από την αλγέρικη Sonatrach.
Latest News
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική
Protergia: Σταθερό τιμολόγιο ρεύματος με κάτω από 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Τι προσφέρει το Value Secure 12M της Protergia
H Chevron στην Ελλάδα – Η ορκωμοσία Τραμπ, οι υδρογονάνθρακες και τα γεωπολιτικά μηνύματα
Γιατί ερευνά για υδρογονάνθρακες η Chevron στην Ελλάδα – Τα μηνύματα με την ορκωμοσία Τραμπ και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας μετά την ExxonMobil
Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου από την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε €41,9 εκατ. και περιλαμβάνει δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης €5,5 εκατ.