«Προτρέπω τους Έλληνες να πάρουν όποιο μέτρο μπορούν για να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος. Οι καθημερινές μας συνήθειες πρέπει να μεταβληθούν, γιατί το ρεύμα κοστίζει».
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1, ενώ πρόσθεσε ότι ο χειμώνας θα είναι πανευρωπαϊκά πολύ δύσκολος και σε ερώτηση για τις αυξήσεις των τιμών ανέφερε ότι δεν υπάρχει τρόπος, ώστε να μην υπάρχουν αυξήσεις στο ράφι του σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα ο υπουργός, για τους επόμενους μήνες είπε: Ο χειμώνας 2022-2023 θα είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι που με εντυπωσιάζει για άλλη μια φορά, δείτε τι πειθαρχημένος λαός είναι οι Γερμανοί γιατί μπορεί να τους βρίζουμε, να τους ασκούμε κριτική αλλά δεν μπορείς να μην θαυμάσεις έναν λαό που την κρίσιμη στιγμή μπορεί και συμπεριφέρεται με τόση μεγάλη υπευθυνότητα. Βγαίνει η κυβέρνησή τους και τους λέει ήδη από τις αρχές Αυγούστου ότι πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση του ρεύματος και του φυσικού αερίου γιατί θα έχουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για να μην σταματήσει η παραγωγή τους, η οικονομία τους κλπ. Είχαν βάλει ως στόχο να φτάσουν στο 85% της κάλυψης των αποθηκών του φυσικού αερίου την 1η Οκτωβρίου και έχουν φτάσει τώρα γιατί μείωσαν την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Γερμανία.
Ρεύμα
Για το ηλεκτρικό ρεύμα ο υπουργός ανέφερε: Προτρέπω τους Έλληνες να πάρουν κάθε είδους μέτρο για να μειώσουν την κατανάλωση του ρεύματος. Μπορεί στον λογαριασμό τους να μην βλέπουν πια πόσο ακριβό είναι το ρεύμα γιατί παρεμβαίνει το κράτος και τους σώζει από αυτή την αύξηση αλλά το ρεύμα ως αγαθό είναι πανάκριβό άρα οι καθημερινές μας συνήθειες όπως τις ξέραμε στο παρελθόν πρέπει τώρα να μεταβληθούν γιατί πια το ρεύμα κοστίζει. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε ως λαός και δεν δείξουμε και εμείς κάποια σημάδια πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας δεν μπορεί να κλαιγόμαστε αύριο γιατί η οικονομία μας δεν πάει καλά γιατί τα περιθώρια του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα. Δεν λέω να γίνουμε γε να γίνουμε Γερμανοί, εμείς ευτυχώς είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από τη Γερμανία σε αυτό το θέμα και είμαστε σε καλύτερη μοίρα γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου ’13-’14 έφτιαξε τον TAP με αντίθετη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και τώρα λόγο του TAP έχουμε να πάρουμε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, άρα έχουμε εναλλακτική πηγή που οι Γερμανοί δεν έχουν.
Φυσικό αέριο
Ενώ πρόσθεσε: «Και το δεύτερο, ο Μητσοτάκης βλέποντας έναν χρόνο πριν τι γίνεται με το φυσικό αέριο είχε δώσει εντολή και είχανε φτιάξει στη Ρεβυθούσα δεύτερο FSRU και έχουμε διπλάσια δυνατότητα να παίρνουμε LNG και βλέπετε ότι είναι ουρά τα δεξαμενόπλοια στην Ρεβυθούσα και ξεφορτώνουν LNG και έτσι η Ελλάδα έχει προμήθεια φυσικού αερίου αναλογικά μεγαλύτερη της Γερμανίας και πιο διαφοροποιημένη και με μικρότερη εξάρτηση από τη Ρωσία, αυτές είναι οι μεγάλες επιτυχίες της Ελλάδος. Μπορείτε να καταλάβετε ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από τη Γερμανία, δεν είναι αυτός λόγος εθνικής υπερηφάνειας!
Σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια ο υπουργός είπε: Δεν υπάρχει τρόπος να μην υπάρχουν αυξήσεις στo ράφι του Super market. Όλα τα προϊόντα στα super market ακόμα και τα εγχωρίως παραγόμενα έχουν μέσα εισαγόμενες πρώτες ύλες, δεν υπάρχει κάτι αποκλειστικά εγχώριο, οι οικονομίες μας είναι εξαρτημένες η μια από την άλλη.
Ερντογάν και Πούτιν προτιμούν τον Τσίπρα από τον Μητσοτάκη
Για ««φούσκα» πολιτικοδημοσιογραφικού κόσμου, που έχει αξιολογήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων» και κατά τη γνώμη του «δεν είναι τόσο σοβαρή όσο παρουσιάζεται», έκανε λόγο, επίσης, στα Παραπολιτικά ο υπουργός.
«Ναι μεν είναι λυπηρό αυτό που συνέβη και ήταν μια ευκαιρία να δούμε πώς λειτουργεί η ΕΥΠ, αλλά ήταν μια νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη. Η νομιμότητα δεν έχει αμφισβητηθεί ούτε από τον κ. Ανδρουλάκη, αν αμφισβητηθεί μπορεί να πάει στη Δικαιοσύνη. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερες δικλίδες», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός.
Όπως είπε, μάλιστα, «η πρόταση σύστασης Εξεταστικής είναι καλοδεχούμενη».
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους