Οι προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή και η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την επίτευξη του στόχου μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών έως το 2050 συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα .

«Είναι μεγάλη μας χαρά που σας υποδεχόμαστε στην Ελλάδα. Απόλαυσα πραγματικά την τελευταία συνάντηση που είχαμε στο Ριάντ. Είναι μεγάλο προνόμιο ότι είμαστε σε θέση να συζητάμε μαζί σας για τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με την ενέργεια, την βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της συνάντησης.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

«Γνωρίζετε πόσο αφοσιωμένη είναι η Ελλάδα στη συγκεκριμένη ατζέντα και πόσο μεγάλη πρόοδο έχουμε σημειώσει σε πολυάριθμα μέτωπα τα τελευταία τρία χρόνια. Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω την ταχύτατη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Σκοπεύουμε να προσθέσουμε 2 γιγαβάτ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μόνο μέσα στο 2022. Και αυτό μας κατατάσσει στους πρωτοπόρους της Ευρώπης σε αυτό το μέτωπο», πρόσθεσε.

Η Διάσκεψη “Our Ocean Conference”

Τη συζήτηση απασχόλησε ιδιαίτερα η προετοιμασία της διοργάνωσης της Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” το 2024 στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Φυσικά, η ατζέντα μας σε ό,τι αφορά το κλίμα είναι πολύ ευρεία. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ζήτημα της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας και είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε τη Διάσκεψη “Our Ocean Conference” το 2024. Θα ήθελα να συγχαρώ και τον Υπουργό για τη δέσμευσή του σε αυτό τον σκοπό. Είμαι βέβαιος πως θα είναι μια πολύ επιτυχημένη Διάσκεψη. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία για εμάς να τονίσουμε την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στην προστασία των πολύ ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Τρέφω τεράστιο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη σημασία της Διάσκεψης, ο Τζον Κέρι δήλωσε από την πλευρά του: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει τη Διάσκεψη “Our Ocean Conference” το 2024. Πολλοί δεν συνειδητοποιούν τη σύνδεση μεταξύ ωκεανών και κλιματικής κρίσης. Δεν μπορεί να λύσει κανείς το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, χωρίς να συνοπολίγει τι συμβαίνει στους ωκεανούς. Και το αντίστροφο. Δεν μπορεί να επιλύσει κανείς τα προβλήματα που σχετίζονται με τους ωκεανούς χωρίς να δοθεί η δέουσα προσοχή στην κλιματική κρίση, γιατί τα επίπεδα οξύτητας των ωκεανών μεταβάλλονται δραματικά».

«Με το 90% της θέρμανσης να καταλήγει στον ωκεανό, έχει τεράστια επίδραση σε φαινόμενα όπως στις πλημμύρες, στην ένταση των καταιγίδων αλλά και στις καιρικές συνθήκες. Είμαστε μαζί σε αυτό. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, με την εκπληκτική ναυτιλία της αλλά και τη θαλάσσια ιστορία της, θα αναλάβει τα ηνία μετά τον Παναμά είναι μια απολύτως λογική επιλογή. Επομένως, αυτό θα είναι ένα σπουδαίο βήμα», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η σημαντική αυτή Διάσκεψη θεσμοθετήθηκε το 2014 κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Kerry ως Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και έχει ήδη κινητοποιήσει περισσότερες από 1.800 δεσμεύσεις αξίας άνω των 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ άλλων στους τομείς κλιματικής αλλαγής, βιώσιμης αλιείας, «γαλάζιας» οικονομίας, θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, θαλάσσιας ασφάλειας και ρύπανσης.

Οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την πράσινη μετάβαση

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Kerry για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για την «πράσινη» μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως στον τομέα της ναυτιλίας, ενόψει και της συμμετοχής τους στην επερχόμενη Σύνοδο COP27 στην Αίγυπτο το Νοέμβριο.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα επισήμανε «την ιδιαίτερη θέση που έχει η Ελλάδα αυτή την στιγμή, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, το Κάιρο, σε σχέση με τη Σύνοδο που θα λάβει χώρα, η Ελλάδα είναι το κέντρο των εξελίξεων. Είστε σε καθοριστικό σημείο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον (ενεργειακό) μετασχηματισμό που θα πρέπει να επιταχυνθεί. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε από κοινού νέους τρόπους συνεργασίας».

Η ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας

Κατά την συνάντηση, τονίστηκε επίσης η προτεραιότητα που δίνουν οι δύο χώρες στην προώθηση φιλόδοξων αλλά και ταυτόχρονα εφικτών λύσεων για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της ναυτιλίας και εξέφρασε την ευχή να συμβάλουν ουσιαστικά στην ταχεία υιοθέτηση παγκόσμιων μέτρων, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Τόνισε, επίσης, τον κομβικό ρόλο της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας -της μεγαλύτερης στον κόσμο- για την επιτυχία οποιουδήποτε στόχου ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Συνάντηση αντιπροσωπειών

Ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπειών στην οποία, από την ελληνική πλευρά, συμμετείχαν, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος.

Εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, συμμετείχαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Γραφείο του John Kerry Whitney Smith, o Σύμβουλος για θέματα κλιματικής αλλαγής στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Rohemir D. Ramirez Ballagas και η αξιωματούχος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Andrea Aquilla.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green