Καμπή στην προσπάθεια της Κίνας να βελτιώσει το περιβαλλοντολογικό της αποτύπωμα και να πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2030 συνιστά η έναρξη της λειτουργίας από σήμερα της μεγαλύτερης μονάδας συλλογής και ασφαλούς αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS) στη χώρα.

Η μονάδα που ανήκει στον κινεζικό πετρελαϊκό κολοσσό της Sinopec είναι η μόλις η πρώτη που τίθεται σε λειτουργία, καθώς δύο ακόμη μονάδες ανάλογου μεγέθους είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν μέχρι το 2025. To συγκεκριμένο project εκτιμάται πως θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων άνθρακα κατά 1 εκατ. τόνους ετησίως.

Διαβάστε επίσης: Η θυσία της Κίνας στην ανάπτυξη 

Κορυφαίο project

Το νέο project CCUS, ξεκίνησε να κατασκευάζεται μόλις ένα χρόνο πριν και ολοκληρώθηκε με ταχείς ρυθμούς στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση των ρύπων που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στόχος του είναι η συλλογή των ποσοτήτων CO2 που παράγονται από το μεγάλο διυλιστήριο της Sinopec στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ, που κατόπιν θα διαχέονται σε 73 πετρελαϊκά πηγάδια στο γειτονικό πετρελαϊκό κοίτασμα της Σενγκλί.

Πηγή: Twitter

Υπολογίζεται πως, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, θα διαχυθούν στο πετρελαϊκό κοίτασμα περίπου 10,68 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, βοηθώντας από την μία πλευρά το περιβάλλον και από την άλλη ενισχύοντας την παραγωγή πετρελαίου κατά σχεδόν 3 εκατ. τόνους.

Τα επόμενα φιλόδοξα σχέδια

Μέχρι τώρα οι ποσότητες CΟ2 του διυλιστηρίου μεταφέρονταν οδικώς με φορτηγά στην πετρελαιοπηγή, όμως η Sinopec προχωρά και στην κατασκευή ειδικού αγωγού, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Ο συγκεκριμένος αγωγός διοξειδίου του άνθρακα θα είναι επίσης ο πρώτος στο είδος του που θα λειτουργήσει στην Κίνα.

Πέρυσι, η εταιρεία κατάφερε να συλλέξει πάνω από 1,52 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα η Sinopec σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης CCUS μέχρι το 2025, με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα συνδυάζουν τη λειτουργία της μονάδας με project ΑΠΕ, ηλιακής και αιολικής ενέργειας, όπως επίσης υδρογόνου και βιομάζας.

Επίσης, έχει δοθεί το πράσινο φως για την κατασκευή δύο ακόμη μονάδων συλλογής και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αναλόγου μεγέθους, μέσα στην επόμενη τριετία, οι οποίες θα τροφοδοτούν τα γειτονικά πετρελαϊκά κοιτάσματα στο Χουαντόνγκ και το Γιανγκσού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα