
Καμπή στην προσπάθεια της Κίνας να βελτιώσει το περιβαλλοντολογικό της αποτύπωμα και να πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2030 συνιστά η έναρξη της λειτουργίας από σήμερα της μεγαλύτερης μονάδας συλλογής και ασφαλούς αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS) στη χώρα.
Η μονάδα που ανήκει στον κινεζικό πετρελαϊκό κολοσσό της Sinopec είναι η μόλις η πρώτη που τίθεται σε λειτουργία, καθώς δύο ακόμη μονάδες ανάλογου μεγέθους είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν μέχρι το 2025. To συγκεκριμένο project εκτιμάται πως θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων άνθρακα κατά 1 εκατ. τόνους ετησίως.
Διαβάστε επίσης: Η θυσία της Κίνας στην ανάπτυξη
Κορυφαίο project
Το νέο project CCUS, ξεκίνησε να κατασκευάζεται μόλις ένα χρόνο πριν και ολοκληρώθηκε με ταχείς ρυθμούς στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση των ρύπων που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στόχος του είναι η συλλογή των ποσοτήτων CO2 που παράγονται από το μεγάλο διυλιστήριο της Sinopec στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ, που κατόπιν θα διαχέονται σε 73 πετρελαϊκά πηγάδια στο γειτονικό πετρελαϊκό κοίτασμα της Σενγκλί.

Πηγή: Twitter
Υπολογίζεται πως, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, θα διαχυθούν στο πετρελαϊκό κοίτασμα περίπου 10,68 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, βοηθώντας από την μία πλευρά το περιβάλλον και από την άλλη ενισχύοντας την παραγωγή πετρελαίου κατά σχεδόν 3 εκατ. τόνους.
Τα επόμενα φιλόδοξα σχέδια
Μέχρι τώρα οι ποσότητες CΟ2 του διυλιστηρίου μεταφέρονταν οδικώς με φορτηγά στην πετρελαιοπηγή, όμως η Sinopec προχωρά και στην κατασκευή ειδικού αγωγού, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Ο συγκεκριμένος αγωγός διοξειδίου του άνθρακα θα είναι επίσης ο πρώτος στο είδος του που θα λειτουργήσει στην Κίνα.
Πέρυσι, η εταιρεία κατάφερε να συλλέξει πάνω από 1,52 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Παράλληλα η Sinopec σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης CCUS μέχρι το 2025, με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα συνδυάζουν τη λειτουργία της μονάδας με project ΑΠΕ, ηλιακής και αιολικής ενέργειας, όπως επίσης υδρογόνου και βιομάζας.
Επίσης, έχει δοθεί το πράσινο φως για την κατασκευή δύο ακόμη μονάδων συλλογής και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αναλόγου μεγέθους, μέσα στην επόμενη τριετία, οι οποίες θα τροφοδοτούν τα γειτονικά πετρελαϊκά κοιτάσματα στο Χουαντόνγκ και το Γιανγκσού.


Latest News

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030