Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η ευρωπαϊκή σύμπραξη, της οποίας ηγείται το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE), για τον σχεδιασμό του νέου υπερσύγχρονου ραδιοτηλεσκοπίου «ΑΡΓΟΣ» και την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής για την ανάλυση των αστρονομικών δεδομένων.
Το υπό σχεδίαση ραδιοτηλεσκόπιο θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες των υπαρχουσών υποδομών αστρονομίας διεθνώς, συμβάλλοντας στη μελέτη του πρώιμου σύμπαντος και στην κατανόηση φαινομένων όπως οι μελανές τρύπες, τα βαρυτικά κύματα, οι αστέρες νετρονίων και οι υπερκαινοφανείς εκρήξεις (σούπερ-νόβα).
Διαβάστε επίσης: ΣΕΒ: Συμφωνία συνεργασίας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Το διεπιστημονικό πρόγραμμα
Το διεπιστημονικό πρόγραμμα, διάρκειας τριών ετών, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και να συνδράμει στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε ανταγωνιστικά πεδία όπως η αστρονομία βαρυτικών κυμάτων, οι ψηφιακές επικοινωνίες και η επιστήμη δεδομένων. Η μελέτη θα κορυφωθεί με την εγκατάσταση ενός πρότυπου ραδιοτηλεσκοπίου αποτελούμενου από 16 παραβολικές κεραίες στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στην Κρήτη.
Εφόσον το ΑΡΓΟΣ κατασκευαστεί στην πλήρη του μορφή, θα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει άμεσα αστρονομικά γεγονότα όπως υπερκαινοφανείς και μαγνητικές εκρήξεις, συγχωνεύσεις αστέρων νετρονίων και ραδιοφωνικές αναλαμπές (fast radio bursts). Η ομάδα θα βασιστεί σε μια τεχνική που ονομάζεται “συμβολομετρία” και επιτρέπει να λειτουργήσουν πολλά μικρά τηλεσκόπια ως ένα ενιαίο όργανο.
Οι επιστημονικοί συνεργάτες
Επιστημονικά υπεύθυνος του ΑΡΓΟΣ είναι ο δρ Γιάννης Αντωνιάδης, ερευνητής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ. Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, εκτός από τον συντονισμό του προγράμματος, θα ηγηθεί των απαιτούμενων επιστημονικών μελετών και προσομοιώσεων που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση του ΑΡΓΟΣ, καθώς και την ανάπτυξη νέων αλγορίθμων για την ανάλυση των δεδομένων που θα συλλέγει.
Το εργαστήριο τηλεπικοινωνιών και δικτύων του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ, με υπεύθυνο τον δρα Νικόλαο Πετρουλάκη, θα συντονίσει τον χαρακτηρισμό του περιβάλλοντος των υποψήφιων τοποθεσιών για την εγκατάσταση του τηλεσκοπίου, εστιάζοντας στη συστηματική καταγραφή των γήινων ραδιοφωνικών παρεμβολών που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις μετρήσεις του τηλεσκοπίου.
Τον σχεδιασμό των υπολογιστικών δομών και της βάσης δεδομένων του ΑΡΓΟΣ θα αναλάβει το εργαστήριο ανάλυσης ψηφιακών σημάτων του ΙΠ-ΙΤΕ με υπεύθυνο τον δρα Γεώργιο Τσαγκαράκη, ενώ το γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Ραδιοαστρονομία στη Βόννη θα αναπτύξει το λογισμικό για τον συμβολομετρικό συνδυασμό των σημάτων και θα συμμετέχει στον σχεδιασμό των οργάνων μέτρησης.
Το εργαστήριο τηλεπικοινωνιακών συστημάτων του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά θα σχεδιάσει τους δέκτες και τις κεραίες του ΑΡΓΟΣ και θα συντονίσει την ανάπτυξη του λογισμικού για τον έλεγχο του τηλεσκοπίου. Την ομάδα θα επιβλέπει ο καθηγητής Δρ. Θανάσης Κανάτας, διευθυντής του εργαστηρίου.
Τέλος, η ομάδα του ερευνητή Jean-Luc Starck στο CEA/Saclay της Γαλλίας θα αναπτύξει πρότυπους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για την έγκαιρη και αυτοματοποιημένη ανίχνευση φαινομένων στα δεδομένα που θα συλλέγει το τηλεσκόπιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Το πιο «δημοφιλές» κακόβουλο λογισμικό για τον Δεκέμβριο 2024
Στο πρόσφατα δημοσιευμένο threat index της Check Point Software υπογραμμίζονται, η άνοδος της FunkSec, μιας ομάδας ransomware που υποστηρίζεται από AI, και οι συνεχιζόμενες απειλές από τα FakeUpdates και AgentTesla
WASP-127b: Υπερηχητικοί αεροχείμαρροι σαρώνουν τον πιο ανεμοδαρμένο πλανήτη
Στον πλανήτη WASP-127b ο άνεμος πνέει με ταχύτητα 9 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, η μεγαλύτερη που έχει μετρηθεί οπουδήποτε στο Σύμπαν.
5G: Νέο κεφάλαιο στην κόντρα της ΕΕ με την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμέτωπη με την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες
Τι είναι το μητρώο 11: Πώς να μπλοκάρετε τις ανεπιθύμητες κλήσεις - Η διαδικασία
Τι πρέπει να κάνουν αν οι εταιρείες παραβιάζουν τον νόμο
Στο κυνήγι νέων ευκαιριών σε data centers και οπτικές ίνες - Τι είπε στον ΟΤ ο CEO της Sparkle
Ο CEO της Sparkle Greece, Daniele Mancuso, μίλησε στον ΟΤ για την προοπτική νέων επενδύσεων ενώ τόνισε ότι προσέγγιση της εταιρείας είναι να ενισχύσει το φάσμα των υπηρεσιών της
Τιτανομαχία στα ΑΙ chips - Πώς η Huawei «κοντράρει» την Nvidia
Η Huawei προωθεί τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της ως υλικό επιλογής για εργασίες εξαγωγής συμπερασμάτων
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Οι Ευρωπαίοι «βάζουν Χ» σε Χ και Tesla - «Το αγόρασα πριν ο Μασκ τρελαθεί»
Οι τελευταίες απόπειρες του Μασκ να αναμειχθεί στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα και η ανοιχτή υποστήριξή του στο ακροδεξιό AfD ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Ο Τραμπ «φέρνει» επενδύσεις 500 δισ. σε υποδομές AI στον ιδιωτικό τομέα
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στον ιδιωτικό τομέα
Σκληρός Ιανουάριος για την Apple - Oι καταναλωτές δε βρίσκουν ακόμη χρήσιμο τo smartphone AI
Η εταιρεία υποβαθμίστηκε σε hold από την Loop Capital και σε underperform από την Jefferies.