Ένα παλιό σύστημα έχει νέο όνομα και κοστίζει εκατομμύρια στους επενδυτές.

Το αποκαλούμενο σύστημα «σφαγείο των χοίρων» είναι όταν ένας απατεώνας δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης με τα θύματά του προτού τελικά τα πιέσει να καταθέσουν όλο και περισσότερα από τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία σε ψεύτικα ψηφιακά πορτοφόλια ή ιστότοπους που ελέγχονται από τον ίδιο.

Οι απατεώνες «ταΐζουν τα θύματά τους με υποσχέσεις ρομαντισμού και πλούτου πριν τους πάρουν όλα τα χρήματά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά σε έκθεσή του το FBI, εξηγώντας πώς έχει λάβει το όνομά της αυτή η τακτική.

«Οι “χασάπηδες των χοίρων” συνήθως στέλνουν ένα μήνυμα μέσω Whatsapp, κειμένου ή άλλης εφαρμογής όπως το Tinder, σαν να προοριζόταν για κάποιον άλλο, συχνά με τη φωτογραφία προφίλ ενός ελκυστικού ατόμου», λέει στο CNBC ο Chen Arad, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Solidus Labs. εταιρεία που παρέχει εργαλεία για να βοηθήσει τις ανταλλαγές  κρυπτονομισμάτων και τα ιδρύματα να αποφύγουν τη χειραγώγηση της αγοράς.

Διαβάστε επίσης – Διαδικτυακές απάτες στο LinkedIn: Από phishing μέχρι ψεύτικες προσφορές εργασίας

Σταδιακή προσέγγιση

Κι όπως επισημαίνει η Coinbase, αντί να ζητούν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό εκ των προτέρων, οι απατεώνες εργάζονται σιγά σιγά για να πείσουν τους στόχους τους να μετακινήσουν το κρυπτονόμισμά τους μακριά από νόμιμες ανταλλαγές και σε δόλιες ιστοσελίδες που ελέγχονται από τον απατεώνα που μοιάζουν με αυθεντικές πλατφόρμες συναλλαγών.

Διαβάστε επίσης – LastPass: Στόχος χάκερς ο κορυφαίος διαχειριστής κωδικών πρόσβασης

Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό επειδή περιλαμβάνει έναν απατεώνα που δημιουργεί την εμπιστοσύνη του στόχου του με την πάροδο του χρόνου, αναφέρει η Coinbase.

Μετά την οικοδόμηση αυτής της εμπιστοσύνης, οι απατεώνες πιέζουν τους στόχους τους να διαθέσουν όλο και περισσότερα από τα χρήματά τους στις ψεύτικες επενδυτικές πλατφόρμες, αναφέρει από την πλευρά της η Global Anti-Scam Org , μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Σιγκαπούρη που ερευνά τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Οι απατεώνες βρίσκουν επίσης τρόπους για να προσελκύουν τα θύματά τους μέσω ελκυστικών συνθημάτων, όπως με το να κάνουν ερωτήσεις όπως, «Δεν θέλετε να έχετε αρκετά χρήματα για τα παιδιά σας;» υπογραμμίζει επίσης στο CNBC, o Jan Santiago, αναπληρωτής διευθυντής της Global Anti-Scam Org.

Το δόλωμα

Μάλιστα, ορισμένοι απατεώνες δίνουν ακόμη και στους στόχους τους ένα μικρό χρηματικό ποσό που ισχυρίζονται ότι είναι «επιστροφές», προκειμένου να τους πείσουν να επενδύσουν ακόμη μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, διαπιστώνει η Coinbase.

Ωστόσο, όταν ένα θύμα επιχειρεί να αποσύρει τα χρήματά του, του λένε ότι πρέπει να πληρώσει ένα τέλος προτού αποδεσμευτούν τα χρήματά του. Συχνά, οι απατεώνες απλώς εξαφανίζονται με τα κλεμμένα χρήματα, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να επιστραφούν.

«Τα crypto και το blockchain διαθέτουν πολύ προηγμένους τρόπους εντοπισμού κλεμμένων κεφαλαίων μέσω εταιρειών παρακολούθησης κινδύνων όπως η δική μας, αλλά μόλις χαθούν τα κεφάλαια, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα ανακτηθούν», λέει ο Arad.

Πώς να προστατευτείτε από το «σφαγείο των χοίρων»

Δυστυχώς, το «σφαγείο των χοίρων» γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Το 2021, χάθηκαν 429 εκατομμύρια δολάρια από τέτοιου είδους απάτες, σύμφωνα με το Κέντρο Παραπόνων Διαδικτυακού Εγκλήματος του FBI .

Υπάρχουν όμως τρόποι να προστατευτείς.

«Για αρχή, μην λαμβάνετε επενδυτικές συμβουλές από άτομα που συναντάτε στο Tinder», λέει ο Joshua Crumbaugh, Διευθύνων Σύμβουλος του Phishfirewall και πρώην ηθικός χάκερ. «Εάν το ταμείο/νόμισμα/κ.λπ. ήρθε σε εσάς μέσω οποιασδήποτε μορφής μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ανεπιθύμητης επικοινωνίας, να είστε πολύ δύσπιστοι», προσθέτει.

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με υψηλότερες από τις μέσες αποδόσεις μιας επένδυσης, «ειδικά εάν είναι σε θέση να σας δείξουν γρήγορες αποδόσεις και σας ζητούν να επενδύσετε περισσότερα χρήματα αμέσως μετά την αρχική επένδυση», προειδοποιεί ο Crumbaugh.

«Όταν ασχολείστε με την κρυπτογράφηση, ειδικά για άτομα που είναι καινούργια στον κλάδο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι υψηλές ευκαιρίες συνοδεύονται πάντα με τον ίδιο κίνδυνο», λέει ο Arad. «Ποτέ μην περιμένετε υψηλές αποδόσεις χωρίς ρίσκο – αυτό απλά δεν υπάρχει πουθενά».

Αν έχετε πέσει σε αυτό το είδος απάτης, μην ντρέπεστε. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά ειδικοί χειριστές», λέει ο Σαντιάγο. «Αν δεν έχετε ακούσει για αυτό το είδος απάτης, είναι εύκολο να πέσετε θύματα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Blockchain