Πτωτικά κινούνται σήμερα Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου αντισταθμίζοντας ένα μέρος της χθεσινής ανόδου, με φόντο τις ανησυχίες της αγοράς ότι οι αναμενόμενες πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να οδηγήσουν σε παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και να μετριάσουν τη ζήτηση καυσίμων.

Το Brent παραμένει σημαντικά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, στα οποία ανέβηκε στις 23 Αυγούστου, μετά της δηλώσεις του υπουργού ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Γεμίζουν τα ταμεία οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για διακανονισμό Οκτωβρίου υποχωρούσαν κατά 56 σεντς, ή 0,5%, στα 104,53 δολάρια το βαρέλι στις 09:20 ώρα Ελλάδος, μετά το μίνι ράλι κατά 4,1% της Δευτέρας, τη μεγαλύτερη αύξηση σε περισσότερο από ένα μήνα.

Την ίδια ώρα το αμερικανικό αργό WTI διαμορφωνόταν στα 96,86 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 14 σεντς ή 0,1%, μετά από το χθεσινό +4,2%.

Παράγοντες πίεσης

Πέρα από την άνοδο των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Ευρώπης, στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, επιπλέον αβεβαιότητα στην αγορά προσθέτει η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σχολίασαν αναλυτές της Haitong Futures στο Reuters.

Επίσης, όπως δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, επηρεάζοντας τις τιμές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα, θα δυσκολεύεται  ολοένα και περισσότερο να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα παραγωγής όσο αυξάνεται η πίεση που δέχεται από τις κυρώσεις της Δύσης.

Πρόσθεσε ακόμη πως οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας θα μπορούσαν να απελευθερώσουν περισσότερο πετρέλαιο από στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (SPR) εάν κριθεί απαραίτητο.

Οι συγκρούσεις στο Ιράκ

Από την άλλη πλευρά, οι αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ το βράδυ της Δευτέρας, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ, επέδρασαν υποστηρικτικά στις τιμές συγκρατώντας την πτώση.

Ο ΟΠΕΚ

Φαίνεται, όμως, όπως επισημαίνει το Reuters, ότι η υποστήριξη αυτή είναι περιορισμένη σε σχέση με την πίεση που ασκεί η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, κορυφαίου παγκόσμιου παραγωγού, ότι ο ΟΠΕΚ –που συνεδριάζει τον Σεπτέμβριο- μπορεί να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής. Ταυτόχρονα, όμως, η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από τις συζητήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που, εφόσον αποδώσουν, αναμένεται πως θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής από το Ιράν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές