
Ελάχιστοι εκτός Ινδίας γνώριζαν μέχρι πρότινος το όνομα Γκαουτάμ Αντάνι. Πλέον όσοι δεν τον γνωρίζουν, θα τον μάθουν, δεδομένου πως ο Ινδός επιχειρηματίας ήρθε από τα μετόπισθεν για να παρακάμψει μεγάλα ονόματα της δυτικής επιχειρηματικής σκηνής και να «προσγειωθεί» στη θέση του νούμερο τρία στην παγκόσμια κατάταξη των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.
Σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Billionaires, o 60χρονος μεγαλοβιομήχανος και επιχειρηματίας έγινε ο πρώτος Ασιάτης που κατάφερε να ανέβει στο top 3 της κατάταξης (κάτι που πολλοί περίμεναν ότι θα πετύχει κάποιος Κινέζος), πίσω μόνο από τους Αμερικανούς Ίλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος. Με περιουσία που υπολογίζεται στα 137,4 δισ. δολάρια έβγαλε την Ευρώπη από το ταμπλό, «ρίχνοντας» εκτός τριάδας τον Γάλλο μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό.
Διαβάστε επίσης: Πόσα χρήματα αρκούν για να κάνεις τη ζωή των ονείρων σου;
Ράλι των μετοχών
Η άνοδος αυτή ήρθε σαν αποτέλεσμα της επέκτασης της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας που με τη σειρά της οδήγησε σε ένα «τρελό» ράλι τις μετοχές του. Από τις έξι εισηγμένες εταιρείες του Adani Group, οι πέντε μετρούν άνοδο που ξεπερνά το 1.000% (ή και πολύ παραπάνω) από τον Απρίλιο του 2020, με αποτέλεσμα η περιουσία του ίδιου να εκτοξευτεί κατά 61 δισ. δολάρια μέσα στην τελευταία χρονιά. Η άνοδος αυτή είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη από ότι κατάφερε οποιοσδήποτε άλλος επιχειρηματίας της λίστας του Bloomberg.
Indian tycoon Gautam Adani, a college dropout who first tried his luck as a diamond trader before turning to coal, has become the world’s third-richest person https://t.co/zS9ykHGhlf
— Bloomberg Markets (@markets) August 30, 2022
Πρώτος στόχος για τον ίδιο ήταν η πρωτιά στο εσωτερικό της Ινδίας, κόντρα στον έτερο πολυεκατομμυριούχο της χώρας, τον Μουκές Αμπάνι, όμως γρήγορα άρχισε να «σκαρφαλώνει» θέσεις. Μόλις τον περασμένο μήνα δε, είχε εκτοπίσει τον Μπιλ Γκέιτς, που πλέον βρίσκεται μόλις στην 5η θέση. Όσον αφορά τον Αμπάνι, αυτός δεν βρίσκεται καν στη δεκάδα, αλλά στην 11η θέση.
Ραγδαία επέκταση
Μέσα σε λίγα χρόνια η Adani Group επεκτάθηκε ραγδαία σε πολλαπλούς κλάδους, από τα τσιμέντα, τον άνθρακα, το αλουμίνιο, το φυσικό αέριο και τα media έως τη διαχείριση λιμανιών και αεροδρομίων. Μάλιστα, πλέον αποτελεί την μεγαλύτερη ιδιωτική διαχειρίστρια εταιρεία λιμανιών και αεροδρομίων στην Ινδία, μαζί με την πρωτιά που έχει κατακτήσει στην εξόρυξη άνθρακα και τη διακίνηση φυσικού αερίου.

Πηγή: Bloomberg Billionaires Index
Αν και ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις πρώτες ύλες, με τις εταιρείες του Αντάνι να ακολουθούν τους εθνικούς στόχους, όπως καθορίστηκαν από την κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι, έχει γίνει προσπάθεια και για την στροφή στην καθαρή ενέργεια και τις ΑΠΕ.
Λόγω της κριτικής που ασκήθηκε στον όμιλο από ακτιβιστικές και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, η Adani δεσμεύτηκε στην επένδυση τουλάχιστον 70 δισ. δολαρίων σε project πράσινης ενέργειας, βάζοντας ως απώτερο στόχο να εξελιχτεί στον μεγαλύτερο παραγωγό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Έναν στόχο για τον οποίο έχει ήδη να προχωρά σε συνεργασίες και κοινοπραξίες με έτερους διεθνείς ομίλους, όπως η Warburg Pincus και η TotalEnergies.
H τελευταία μεγάλη συμφωνία του Ομίλου ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, με τον Αντάνι να εξαγοράζει το 29% του NDTV, ενός από τους κυριότερους ομίλους media της Ινδίας.
Η δημιουργία ενός μεγιστάνα
Γεννημένος το 1962, το ένα από τα επτά παιδιά μιας μικρομεσαίας οικογένειας (ο πατέρας του ήταν μικροέμπορος υφασμάτων), ξεκίνησε εμπορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Γκουτζαράτ, ωστόσο εγκατέλειψε τις σπουδές του στο δεύτερο έτος προκειμένου να εργαστεί. Δεν τελείωσε δε, ποτέ τις σπουδές του, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην κατέχει τίτλο σπουδών.
Η πρώτη του δουλειά ήταν στο Μουμπάι σε μια εταιρεία διαμαντιών, ωστόσο γρήγορα έφυγε για να δουλεύει για μια μικρή εταιρεία πλαστικών PVC που αγόρασε ο αδελφός του. Τα επόμενα χρόνια η επέκταση του σε νέους κλάδους, με τη δημιουργία νέων εταιρειών ήταν ραγδαία, ωστόσο το μεγάλο άλμα ήρθε από το 2020, όταν ανέλαβε το project για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο, από την ινδική SECI, ενώ την ίδια χρονιά εξαγόρασε και το 74% του διεθνούς αεροδρομίου του Μουμπάι, που είναι το δεύτερο κυριότερο της χώρας.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους. Η γυναίκα του, που ήταν οδοντίατρος και αργότερα ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι επικεφαλής του Ιδρύματος Αντάνι που διαθέτει τεράστια ποσά κάθε χρόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Δύο φορές στη ζωή του έχει ξεφύγει από… “του Χάρου τα δόντια”. Η πρώτη ήταν κατά την απαγωγή του για λύτρα, το 1998, όταν ήδη ήταν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ινδίας και η δεύτερη ήταν στη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Μουμπάι, το 2008, καθώς ήταν στο ξενοδοχείο που έγινε μία από τις αιματηρές επιθέσεις.


Latest News

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα