
O πληθωρισμός στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% στις αρχές του επόμενου έτους, εάν οι σπειροειδείς τιμές του φυσικού αερίου δεν υποχωρήσουν, προειδοποίησαν οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι πλησιάζει ύφεση.
Την περασμένη εβδομάδα, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας δήλωσε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα εκτιναχθούν κατά 80% στις 3.549 στερλίνες κατά μέσο όρο ετησίως από τον Οκτώβριο, βυθίζοντας εκατομμύρια νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια και αφήνοντας τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο.
Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Η οικονομία «φλέγεται» από την ακρίβεια
«Σε ένα σενάριο όπου οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές στα τρέχοντα επίπεδα, θα περιμέναμε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα αυξηθεί κατά πάνω από 80% τον Ιανουάριο (έναντι 19% που προβλέπεται στο βασικό μας σενάριο)», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
«(Αυτό) σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 22,4%, πολύ πάνω από την αρχική μας πρόβλεψη για 14,8%».
Την περασμένη εβδομάδα, οικονομολόγοι από τη Citi εκτίμησαν ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 18,6% τον Ιανουάριο, περισσότερο από εννέα φορές τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.
Επίσης, η Goldman προβλέπει ότι η ύφεση της βρετανικής οικονομίας θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,6% το 2023 συνολικά.
Η BoE φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,25% τον επόμενο μήνα, δήλωσε η Goldman, προσθέτοντας ότι αντιμετώπισε ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις της για πρόσθετες αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις επόμενες συναντήσεις πολιτικής.


Latest News

Η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία νέων στρατιωτικών δορυφόρων για να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ
Το νέο δορυφορικό δίκτυο θα χρησιμοποιείται από την Ευρώπη για τον εντοπισμό απειλών και για τον συντονισμό της στρατιωτικής δράσης

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Ποιος είναι ο πλουσιότερος ηγέτης στον κόσμο - Οι περιουσίες Τραμπ, Πούτιν και Σι
Η περιουσία του πλουσιότερου ηγέτη του κόσμου επισκιάζει τον πλούτο Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

DBS: Άντλησε 2 δισ δολάρια με έκδοση ομολόγων
Η ζήτηση για την έκδοση των ομολόγων απο τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΝΑ Ασίας, συγκέντρωσε 3 δισ. δολάρια

Η βρετανική χαλυβουργία ζητά βοήθεια για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση
Ο κλάδος της χαλυβουργίας δέχθηκε πλήγμα απο τους δασμούς και ζητά μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η Burger King στη Γαλλία
Η Burger King , που ανήκει στον όμιλο Bertrand, διαθέτει σήμερα 550 καταστήματα στη Γαλλία

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ