Γραφεία στην Τουρκία ανακοίνωσε πως ανοίγει η ρωσική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Ozon με στόχο να διευκολύνει τις διμερείς παραγγελίες, ώστε οι πελάτες της να μπορούν να παραγγέλνουν, ότι θέλουν και χρειάζονται, απευθείας από Τούρκους προμηθευτές και μαγαζιά. Η κίνηση αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση του πως η Άγκυρα διευκολύνει τη Ρωσία να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά παρά τις δυτικές κυρώσεις, γεγονός που αντιστοίχως επιφέρει σημαντικά κέρδη στις τουρκικές επιχειρήσεις.
«Η Ozon διαπιστώνει αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα από Τούρκους πωλητές, οπότε σχεδιάζει να ενδυναμώσει τη θέση της στην τοπική αγορά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο αριθμός των πωλητών από την Τουρκία διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, με τον τζίρο των πωλήσεων από την Τουρκία προς τη Ρωσία να έχει τριπλασιαστεί» παραδέχτηκε σε ανακοίνωση της η ρωσική πλατφόρμα, που είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία-Τουρκία: Μια συμμαχία-πονοκέφαλος για τη Δύση
Πέρα από την έλλειψη περιορισμών, καθώς η Τουρκία δεν συμμετέχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι Ρώσοι καταναλωτές ωφελούνται και από την ισοτιμία, καθώς το ρούβλι έχει ισχυροποιηθεί ενώ η τουρκική λίρα παραμένει αποδυναμωμένη, δίδοντας επίσης ώθηση στη ζήτηση για τουρκικά προϊόντα.
Εκτός από τη δημιουργία νέων γραφείων στην Κωνσταντινούπολη, η Ozon δήλωσε πως θα μειώσει στο μισό τους χρόνους παράδοσης προϊόντων από την Τουρκία στις 6 με 8 ημέρες, καθώς οι διμερείς μεταφορές έχουν ενισχυθεί. Επίσης ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει να προσφέρει και βοήθεια στην τουρκική γλώσσα, προκειμένου να προσελκύσει και να διασφαλίσει συνεργασία με επιπλέον Τούρκους προμηθευτές στην πλατφόρμα της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ρώσων πελατών της.
Και παράλληλες εισαγωγές
Από τον Ιούλιο η Ozon έχει ξεκινήσει να πουλάει προϊόντα στη Ρωσία και μέσω του λεγόμενου συστήματος των «παράλληλων εισαγωγών», ένα σύστημα που δρομολόγησε το Κρεμλίνο για να διευκολύνει την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, έτσι ώστε να γίνονται εισαγωγές δυτικών προϊόντων μέσω τρίτων χωρών, χωρίς απαραιτήτως την άδεια των ομίλων που ελέγχουν τα εμπορικά σήματα.
Αφού αγοράζονται νόμιμα από άλλες χώρες, τα εν λόγω προϊόντα πωλούνται κατόπιν σε ρωσικά καταστήματα που λειτουργούν με αλλαγμένα ονόματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Με τον τρόπο αυτό το ρωσικό κοινό δεν αισθάνεται έντονα το βάρος των κυρώσεων, ενώ παράλληλα η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα παραμένει… ζωντανή.
Μόλις χθες ο πρώτος αντιπρόεδρος Αντρέι Μπελούσοφ χαιρέτησε το σύστημα των «παράλληλων εισαγωγών» ως μέσο που βοηθά σημαντικά τη ρωσική οικονομία να αντισταθεί στο πλήγμα των κυρώσεων.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία