
Γραφεία στην Τουρκία ανακοίνωσε πως ανοίγει η ρωσική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Ozon με στόχο να διευκολύνει τις διμερείς παραγγελίες, ώστε οι πελάτες της να μπορούν να παραγγέλνουν, ότι θέλουν και χρειάζονται, απευθείας από Τούρκους προμηθευτές και μαγαζιά. Η κίνηση αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση του πως η Άγκυρα διευκολύνει τη Ρωσία να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά παρά τις δυτικές κυρώσεις, γεγονός που αντιστοίχως επιφέρει σημαντικά κέρδη στις τουρκικές επιχειρήσεις.
«Η Ozon διαπιστώνει αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα από Τούρκους πωλητές, οπότε σχεδιάζει να ενδυναμώσει τη θέση της στην τοπική αγορά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο αριθμός των πωλητών από την Τουρκία διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, με τον τζίρο των πωλήσεων από την Τουρκία προς τη Ρωσία να έχει τριπλασιαστεί» παραδέχτηκε σε ανακοίνωση της η ρωσική πλατφόρμα, που είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία-Τουρκία: Μια συμμαχία-πονοκέφαλος για τη Δύση
Πέρα από την έλλειψη περιορισμών, καθώς η Τουρκία δεν συμμετέχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι Ρώσοι καταναλωτές ωφελούνται και από την ισοτιμία, καθώς το ρούβλι έχει ισχυροποιηθεί ενώ η τουρκική λίρα παραμένει αποδυναμωμένη, δίδοντας επίσης ώθηση στη ζήτηση για τουρκικά προϊόντα.
Εκτός από τη δημιουργία νέων γραφείων στην Κωνσταντινούπολη, η Ozon δήλωσε πως θα μειώσει στο μισό τους χρόνους παράδοσης προϊόντων από την Τουρκία στις 6 με 8 ημέρες, καθώς οι διμερείς μεταφορές έχουν ενισχυθεί. Επίσης ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει να προσφέρει και βοήθεια στην τουρκική γλώσσα, προκειμένου να προσελκύσει και να διασφαλίσει συνεργασία με επιπλέον Τούρκους προμηθευτές στην πλατφόρμα της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ρώσων πελατών της.
Και παράλληλες εισαγωγές
Από τον Ιούλιο η Ozon έχει ξεκινήσει να πουλάει προϊόντα στη Ρωσία και μέσω του λεγόμενου συστήματος των «παράλληλων εισαγωγών», ένα σύστημα που δρομολόγησε το Κρεμλίνο για να διευκολύνει την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, έτσι ώστε να γίνονται εισαγωγές δυτικών προϊόντων μέσω τρίτων χωρών, χωρίς απαραιτήτως την άδεια των ομίλων που ελέγχουν τα εμπορικά σήματα.
Αφού αγοράζονται νόμιμα από άλλες χώρες, τα εν λόγω προϊόντα πωλούνται κατόπιν σε ρωσικά καταστήματα που λειτουργούν με αλλαγμένα ονόματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Με τον τρόπο αυτό το ρωσικό κοινό δεν αισθάνεται έντονα το βάρος των κυρώσεων, ενώ παράλληλα η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα παραμένει… ζωντανή.
Μόλις χθες ο πρώτος αντιπρόεδρος Αντρέι Μπελούσοφ χαιρέτησε το σύστημα των «παράλληλων εισαγωγών» ως μέσο που βοηθά σημαντικά τη ρωσική οικονομία να αντισταθεί στο πλήγμα των κυρώσεων.


Latest News

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,