Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, με μία ακόμη προσπάθεια ανάκαμψης να πέφτει στο κενό, μετά και τα τελευταία επιθετικά σχόλια από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την ανάγκη μεγάλης αύξησης των επιτοκίων της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,7%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να χάνει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,88% στις 7.361 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,53% στις 12.961 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,19% στις 6.210 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Κάνει προσπάθειες να ανακάμψει

Τα σχόλια για επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Αν και άρχισαν ανοδικά οι ευρωαγορές, η αλλαγή του κλίματος ήρθε αφού το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Κεντρικός Τραπεζίτης της Εσθονίας, Madis Muller, είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική τον Ιούλιο και αναμένεται να λάβει παρόμοια μέτρα στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα όμως, ο υψηλός πληθωρισμός και τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης έχουν τροφοδοτήσει φόβους ότι η ευρωζώνη μπορεί να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper υποχώρησε κατά 2%, μετά την ανακοίνωση ότι έχει πλέον εξαντλήσει πλήρως το πιστωτικό όριο των 9 δισ. ευρώ που έλαβε ως μέρος της πρόσφατης διάσωσής της, λόγω της τελευταίας εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα, ζητά από την Kreditanstalt fuer Wiederaufbau, τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα που υποστηρίζεται από το κράτος, άλλα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Διεξάγει επίσης νέες συζητήσεις με τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον δικό της πλειοψηφικό μέτοχο, τη Fortum, σχετικά με νέα αύξηση κεφαλαίου.

Μια «εποχικά αδύναμη» περίοδος για τις μετοχές είναι προ των πυλών, και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη αστάθεια για τις χρηματιστηριακές αγορές, αναφέρει ο King Lip, επικεφαλής στρατηγικής στην BakerAvenue Wealth Management, δείχνοντας ότι το κλίμα παραμένει εύθραυστο στην αγορά.

Αρνητικά σήμερα επέδρασε και η νέα εκτίμηση της Goldman Sachs ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εκτιναχθεί πάνω από 22% το επόμενο έτος, εάν οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3,4% εάν το ενεργειακό κόστος συνεχίσει να αυξάνεται με τον τρέχοντα ρυθμό.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επίθεση πωλητών στο φίνις

Μια απογοητευτική πορεία ρόλερ κόστερ ήταν η σημερινή για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς από την πρωινή προσπάθεια ανάκτησης των 870 μονάδων, τελικά βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση και στη ζώνη των 850 μονάδων πλέον.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,45% στις 855,70 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται κοντά στα 54 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές