Ξύπνησε η Ευρώπη και θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση; Αυτό είναι το ερώτημα που προκύπτει μετά τις ανακοινώσεις της φον ντερ Λάιερ για επείγουσα παρέμβαση και διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό που φάνταζε ως πιθανό σενάριο από τις αρχές καλοκαιριού, δηλαδή ένα ανεξέλεγκτο ράλι στις τιμές του ρεύματος, έγινε. Κι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε.
Χθες, στη Γερμανία, για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα των 1.000 ευρώ στις τιμές αναφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος. Εφτασε τα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αύξηση 6,6%. Αντιστοίχως στη Γαλλία οι τιμές κατέγραψαν ένα ακόμη ρεκόρ, στα 1.200 ευρώ ανα μεγαβατώρα από τα 900 ευρώ που ήταν την περασμένη Πέμπτη.
Με τις δύο πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης να σπάνε το φράγμα των 1.000 ευρώ, φαίνεται ότι και η Κομισιόν θορυβήθηκε και τρέχει να προλάβει τα χειρότερα. Η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας που ορίστηκε για τις 9 Σεπτεμβρίου, ίσως βγάλει ειδήσεις.
Όπως όλα δείχνουν η Ρωσία είναι αποφασισμένη να διακόψει το φυσικό αέριο, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση στην Ευρώπη.
Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανική θα ήταν η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Υπάρχει και η πρόταση που έχει γίνει για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, μια πρόταση που εδώ και μήνες έχει γίνει, αλλά που οι Βρυξέλλες δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να κάνουν πράξη.
Καταστρέφεται η οικονομία και δεν το ξέρουμε;
Χθες, ένα δημοσίευμα της γερμανικής Neue Zürcher Zeitung υποστήριζε ότι η ελληνική οικονομία είναι καταδικασμένη σε μακροχρόνια επιβράδυνση, εάν παραμείνει στην ευρωζώνη».
Η εφημερίδα μιλά για διαχρονικές αδυναμίες: «Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι πολύ μέτρια» επισημαίνει το άρθρο. «Αυτή η αδύναμη επενδυτική δραστηριότητα βασίζεται στο πρόβλημα ότι σε σχέση με τις μέτριες οικονομικές επιδόσεις, το ελληνικό επίπεδο μισθών και τιμών είναι πολύ υψηλό για να στηρίξει μια ανταγωνιστική εξαγωγική οικονομία εκτός από τον τουρισμό. Σχεδόν κανένα ιδιωτικό ξένο κεφάλαιο δεν μπαίνει στη χώρα. Εάν η ΕΚΤ αποσύρει τις εγγυήσεις της, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πανικοβληθούν αμέσως και πάλι».
Την Παρασκευή, σε άρθρο του στο Reuters, ο γνωστός Hugo Dixon έγραφε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ξανά πηγή ανησυχίας για όλη την Ευρώπη.
«Δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια από τότε που τελείωσε η ταινία τρόμου του Grexit. Αλλά δυστυχώς οι πιστωτές, οι επενδυτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν και πάλι για τη χώρα. Ένα σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και παρατείνει την πολιτική αστάθεια. Δεν πρόκειται για επανάληψη της κρίσης που απείλησε να εκδιώξει την Ελλάδα από το ευρώ. Αλλά το υψηλό έλλειμμα και το χρέος του κράτους -που είναι 189% του ΑΕΠ- προκαλούν ανησυχία σε μια εποχή που οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν στα ύψη και τα επιτόκια αυξάνονται».
Αυτά έγραφε ο Dixon, δίνοντας ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για μια οικονομία η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις (και της UBS πρόσφατα), μπορεί να «τρέξει» με ρυθμό 5,7%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Κυρίως λόγω των εντυπωσιακών επιδόσεων του τουρισμού.
Το πρόβλημα είναι ότι τέτοια δημοσιεύματα δημιουργούν αρνητική εικόνα στο εξωτερικό, τα spreads ανεβαίνουν, οι οίκοι αξιολόγησης καραδοκούν.
Η ξαφνική επίθεση και η αιτία
Και το ερώτημα είναι: Πώς έχουμε ξαφνικά αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Δημοσιεύματα που θυμίζουν μάλιστα τις «μαύρες» εποχές των μνημονίων, τότε που αμφισβητούταν ακόμη και η παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη;
Πώς γίνεται δηλαδή να… ανησυχούν τόσο κάποιοι αρθρογράφοι και ξένα μέσα και να μην ανησυχούν στην κυβέρνηση; Και μάλιστα να ετοιμάζονται να δώσουν γενναίο πακέτο παροχών στη ΔΕΘ;
Και πώς να δημιουργείται μια τέτοια εικόνα για μια οικονομία που άντεξε στις απανωτές κρίσεις, δεν κατέρρευσε κι εν πάση περιπτώσει έχει ορισμένους δείκτες εξαιρετικά ικανοποιητικούς; (κατανάλωση, αύξηση καταθέσεων κ.λπ.);
Ειδικά από τη στιγμή που έρχεται κι ένα Ταμείο Ανάκαμψης να φέρει χρήμα με… ουρά;
Δεν συνάδει, λοιπόν, η κατάσταση της οικονομίας με την εικόνα που εμφανίζεται στα δημοσιεύματα.
Η απάντηση είναι για κάποιους απλή, αν δεν είναι κάτι που εμείς δεν το γνωρίζουμε. Είναι το… ας πρόσεχαν στην κυβέρνηση. Και τι εννοούμε με αυτό;
Κάποιοι εκτιμούν ότι τα αρνητικά δημοσιεύματα στο εξωτερικό θα ενταθούν το επόμενο διάστημα ως «αντίποινα» στις επιθέσεις που δέχονται από κυβερνητικούς παράγοντες. Θα είναι ένα… μήνυμα, και μάλιστα σκληρό στην Αθήνα. Για να δούμε…
Το παράδοξο της αγοράς εργασίας
Η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης και του πρώην ΟΑΕΔ – μέσω του τελευταίου νόμου – έχει ένα φιλόδοξο στόχο για το υπουργείο Εργασίας: την κάλυψη της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που καταγράφεται στην αγορά εργασίας και την ικανοποίηση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την αναζήτηση κατάλληλων εργαζομένων.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξής παράδοξη εικόνα: αφενός να καταγράφεται ανεργία ύψους 12,1%% και αφετέρου οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να βρουν τους εργαζομένους που αναζητούν (ενδεικτική η σχετική έκθεση του ΣΕΒ).
«Δυσεύρετοι οι εργαζόμενοι με εξειδικευμένες γνώσεις στον χώρο της τεχνολογίας», (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος). Μία στις πέντε θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία, δεν καλύφθηκε (Ετησία έκθεση Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, 2022).
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και κυρίαρχο σε πολλούς παραγωγικούς κλάδους.
Κατά πόσο ο σχετικός νόμος θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα; Δηλαδή οι αλλαγές και ο επανασχεδιασμός του τομέα της παρεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα συμβάλουν στην απαραίτητη εξειδίκευση; Θα φανεί τα επόμενα χρόνια.
Ακριβότερα τα αγροτικά προϊόντα διεθνώς
Στα… πάνω τους είναι τα αγροτικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο. Το δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων που δημοσιεύτηκε χθες έχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.
Οι τιμές στα περισσότερα από αυτά κινούνται ανοδικά με το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόγια να πρωταγωνιστούν, με τη ζήτηση να ενισχύεται, παρά την ενίσχυση του δολαρίου και των ανησυχιών για επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η συνέχιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να συνεχίσουν να λειτουργούν υποστηρικτικά των τιμών τους, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση του φαινομένου La Niña, το προσεχές διάστημα, ωστόσο με μειωμένες σχετικά πιθανότητες (60% από 86%).
Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, καθώς και τη συνέχιση του πολέμου, ο κλάδος των σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι) προβλέπεται να ευνοηθεί μεσοπρόθεσμα, ωστόσο μια κλιμάκωση στο εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας πιθανά να πιέσει πτωτικά την τιμή της σόγιας. Για τη ζάχαρη, οι ανησυχίες για χαμηλές προμήθειες στη Βραζιλία, καθώς και ο περιορισμός των εισαγωγών-εξαγωγών δύναται να υποστηρίξουν θετικά την τιμή της. Η περιορισμένη παραγωγή και τα χαμηλά αποθέματα χυμού πορτοκαλιού πιθανά να ευνοήσουν την τιμή του, παρά την μειωμένη ζήτηση, κάτι το οποίο αναμένεται και για το βαμβάκι, με τους επενδυτές να προσπαθούν να σταθμίσουν τις προοπτικές ζήτησης σε μια πιθανή παγκόσμια επιβράδυνση. Για το ρύζι, η χαμηλή παραγωγή και τα αποθέματα προβλέπεται να συνδράμουν θετικά στην τιμή του ταυτόχρονα με την ενισχυμένη κατανάλωση, ενώ για τα βοοειδή οι ενισχυμένες προμήθειες πιθανά να θέσουν σε πτωτική πίεση τις τιμές τους.
Σημαντική άνοδο κατέγραψε σε μηνιαίο επίπεδο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+8,60%) σε σχέση με τον δείκτη των εμπορευμάτων (+1,34%).
«Αερομαχίες» για τις 28 άγονες γραμμές
Λιγότερος από ένας μήνας απέμεινε για την κατάθεση προσφορών στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των 29 «άγονων» αεροπορικών γραμμών για χρονικό διάστημα από 01-02-2023 έως 31-01- 2027.
Οι γραμμές αυτές είναι:
Αθήνα – Αστυπάλαια, Αθήνα – Ικαρία, Αθήνα – Σκιάθος, Αθήνα – Κύθηρα, Αθήνα – Κάρπαθος, Αθήνα – Πάρος, Αθήνα – Ζάκυνθος, Αθήνα – Σύρος, Αθήνα – Λέρος, Αθήνα – Κάλυμνος, Αθήνα –Σκύρος, Αθήνα – Μήλος, Αθήνα – Νάξος, Αθήνα – Σητεία, Αθήνα – Κοζάνη – Καστοριά, Θεσσαλονίκη – Σάμος, Θεσσαλονίκη – Χίος, Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα – Κύθηρα, Θεσσαλονίκη – Σκύρος, Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Ικαρία, Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος – Σητεία, Ρόδος – Καστελόριζο, Αλεξανδρούπολη – Σητεία, Άκτιο – Σητεία, Κέρκυρα – Άκτιο – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος, Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ρόδος και Ρόδος – Κως – Κάλυμνος – Λέρος – Αστυπάλαια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση οι ισχυροί μνηστήρες που θα κονταροχτυπηθούν είναι η Aegean και Sky Express που επιθυμούν διακαώς να αναλάβουν το αεροπορικό έργο.
Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr(link is external) του ΕΣΗΔΗΣ.
Σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης, εντός 10 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της πρόσκλησης υποβολής προσφορών και συγκεκριμένα έως εχθές 4-8-2022, οι κοινοτικοί αερομεταφορείς εκδηλώνουν εγγράφως την πρόθεσή τους (υποβάλλοντας στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας το σχετικό πρόγραμμα πτήσεων) για την εκτέλεση από την 1η Φεβρουαρίου 2023 τακτικών αεροπορικών δρομολογίων σε κάποια/ες από τις ανωτέρω γραμμές, χωρίς να λάβουν οικονομικό αντιστάθμισμα, και με την προϋπόθεση ότι τηρούνται, είτε εξ ολοκλήρου (σε περίπτωση ενός μόνου αερομεταφορέα) είτε κατ’ αναλογία (σε περίπτωση πλέον του ενός αερομεταφορέα), οι υποχρεώσεις ελάχιστης συχνότητας πτήσεων, ελάχιστων προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως, καθώς και μέγιστης τιμής ναύλου.
To μέγιστο καταβλητέο οικονομικό αντιστάθμισμα ετησίως για τις αναφερόμενες γραμμές καθορίζεται στο ποσό των 18.184.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Μαγαζιά ανοικτά, τζίροι στα ύψη
Ενας τρόπος να καταλάβει κανείς πόση ζημιά έκανε στο λιανεμπόριο η πανδημία, τα lockdown, τα κλειστά καταστήματα, είναι να δει τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ. Και να καταλάβει επίσης ότι για τους Ελληνες ο τζόγος είναι τρόπος ζωής και ξοδεύουν πολύ χρόνο και χρήμα.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών το α’ εξάμηνο του 2022 αυξήθηκαν σχεδόν 330 εκατ. ευρώ και από 570,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έφτασαν τα 899,3 εκατ. ευρώ.
Μια αύξηση της τάξης του 57,7%, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας των καταστημάτων του ΟΠΑΠ χωρίς εμπόδια και λουκέτα λόγω κοροναϊού.
Οσο για τα καθαρά κέρδη; Το α’ εξάμηνο 2022 διαμορφώθηκαν στα €167,3 εκ. (α’ εξάμηνο ’21: €78,9 εκ.) σημειώνοντας αύξηση 111,9% σε ετήσια βάση (ή αύξηση 188,2% σε επαναλαμβανόμενη βάση). Τα καθαρά κέρδη το β’ τρίμηνο ’22 ανήλθαν σε €79,0 εκ. (β’ τρίμηνο ’21: €70,3 εκ.), αυξημένα κατά 12,4% (ή αυξημένα
κατά 37,9% σε επαναλαμβανόμενη βάση).Μπορεί δηλαδή διαδικτυακά να μπορεί κανείς να συμμετέχει σε παιχνίδια, ωστόσο, η φυσική παρουσία φαίνεται ότι είναι πολύ βασική προϋπόθεση για τους πελάτες.
Κάτι που αποδείχθηκε και από τα πρόσφατα απανωτά τζακ ποτ στο τζόκερ που προκάλεσαν ακόμη και… ουρές στα καταστήματα.
Λαγκάρντ για τις κρίσεις, τις γυναίκες, τις αμβλώσεις
Εξαιρετική η Κριστίν Λαγκάρν στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Madame Figaro. H πρόεδρος της ΕΚΤ, πέρα από τα οικονομικά μίλησε και για το ρόλο της γυναίκας σε όσα συμβαίνουν στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά κατέθεσε και τις σκέψεις της για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις.
Η κ. Λαγκάρντ είπε μεταξύ άλλων (ίσως και με διάθεση… τρολαρίσματος) για τα όσα περνά ο πλανήτης: «Από κρίση σε κρίση γινόμαστε πιο δυνατοί, βελτιώνουμε τις ικανότητες αντίδρασης -τουλάχιστον, έτσι ελπίζω. Παρατηρώ ότι συχνά, είτε κατά τύχη είτε από ανάγκη, στρεφόμαστε στις γυναίκες όταν υπάρχει κρίση. Όπως είπε η Eleanor Roosevelt: ” A woman is like a tea bag, you can’t tell how strong she is until you put it in hot water” (“η γυναίκα είναι σαν ένα φακελάκι τσάι: δεν μπορείς να ξέρεις πόσο δυνατό είναι μέχρι να το βάλεις σε καυτό νερό”). Έτσι είναι».
Στην ερώτηση για το ποιος την προστατεύει και τη στηρίζει στις επιθέσεις που δέχεται τόνισε: «Η οικογένειά μου ήταν ανέκαθεν αυτό που με στηρίζει. Υπάρχει επίσης ένα motto που κρατάω από το πέρασμά μου στην εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης της Γαλλίας: “Σφίξε τα δόντια και χαμογέλα!”. Λειτουργεί πάντα! Επιπλέον, η πίστη μου στον άνθρωπο είναι ακλόνητη, η Πίστη μου επίσης. Το έχω ξαναπεί, η αγάπη σώζει πάντα, όπως και η εμπιστοσύνη που μπορεί να αντληθεί από αυτή. Μπορεί να ακούγεται γλυκανάλατο αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο: αυτό που μετράει πιο πολύ από όλα είναι να περιβαλλόμαστε από ανθρώπους με όσο το δυνατόν περισσότερη αγάπη και τρυφερότητα».
Οσο για τις αμβλώσεις τόνισε:
«Είναι, κατά τη γνώμη μου, μια νομική απόφαση καταστροφική για την κοινωνία γενικά και τις γυναίκες ειδικότερα. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ένας καθημερινός αγώνας, και πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη Simon Veil που, μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο το 1974 για το νομοσχέδιό της για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων, απολογήθηκε για το γεγονός ότι η ίδια ήταν η μοναδική γυναίκα σε μια συνέλευση γεμάτη άντρες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις θεμελιώδεις αποφάσεις να λαμβάνονται με μεγάλη ανδρική πλειοψηφία, απλά δεν γίνεται.»
Το… όνειρο του Κικίλια
Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είχε μια ιδέα να «καλέσει» τους Βόρειους Ευρωπαίους να έρθουν να ξεχειμωνιάσουν στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσει να διευρύνει τη τουριστική σεζόν. Άρχισε επαφές με πρέσβεις, έστειλε επιστολές σε ξενοδοχειακούς φορείς και βέβαια ξεκίνησε και τις δηλώσεις σε κανάλια, εφημερίδες κ.λπ.
Όμως μάλλον θα διαπίστωσε μετά τις πρώτες επαφές ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Δεν φτάνει να θέλουν οι ξενοδόχοι για να επιμηκυνθεί η σεζόν, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες.
Για παράδειγμα από μία επιστολή-απάντηση μιας ένωσης, φαίνεται ότι την επιμήκυνση της σεζόν θα πρέπει να την θέλουν εκτός από τον κ. Κικίλια και τους ξενοδόχους και οι αεροπορικές εταιρίες, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι Δήμοι, το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Εργασίας, κ.λ.π, κ.λ.π.
Αυτά στις επίσημες απαντήσεις, διότι στις ανεπίσημες ας μην γράψουμε πως χαρακτηρίζουν την ιδέα του υπουργού. Μάλλον θολώνει το όνειρο του υπουργού…
Latest News
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…