«Αρχική βούλησή μας είναι τα tests να είναι στοχευμένα και όχι μαζικά, όπως υπήρξαν ως τώρα, αλλά και η χρήση της μάσκας να παραμείνει σε επίπεδο σύστασης, και μόνο εκεί που κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει και υποχρεωτικότητα. Λοιπά μέτρα λογικής του προηγούμενου διαστήματος δεν εξετάζονται» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θέτοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το υπουργείο του το φθινόπωρο.
Δίνει τα στοιχεία για το πώς εξελίσσονται μέχρι τώρα το πρόγραμμα του «προσωπικού γιατρού», καθώς και η συμμετοχή των γυναικών στον δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο το μαστού. Απαντάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και για τις προσλήψεις γιατρών και προσωπικού που προγραμματίζονται, ενώ θεωρεί ότι το στοίχημα της θητείας του είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Διαβάστε ακόμη: Υποχωρούν οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας
Κύριε υπουργέ, όπως όλοι οι ειδικοί λένε, είμαστε σε φάση που συμβιώνουμε με τον ιό. Αυτό θα αποτυπωθεί και στη στρατηγική του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα στη διαχείριση των νοσηλειών στα δημόσια νοσοκομεία; Εξετάζετε τα νοσοκομεία ή οι κλινικές COVID να μην είναι αποκλειστικά στο ΕΣΥ;
«Μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας είμαστε στη φάση που πλέον γνωρίζουμε καλύτερα τα δεδομένα. Ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, υπάρχουν πληρέστερα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αντίδικές θεραπείες. Επιπλέον, οι μεταλλάξεις που επικρατούν δίνουν την εικόνα ότι θα χρειαζόμαστε περισσότερες νοσηλείες σε απλές κλίνες και λιγότερο σε ΜΕΘ αναλογικά με την αρχή της πανδημίας. Συνεπώς εκπονούμε ένα σχέδιο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου πλέον θα μπορούν απευθείας και οι ιδιωτικές κλινικές να διαχειρίζονται περιστατικά COVID. Ηδη το εφαρμόσαμε στο παρελθόν δεσμεύοντας κλίνες και πλέον θέλουμε να το επεκτείνουμε για να αποσυμφορήσουμε την πίεση στο ΕΣΥ».
Πόσα επικαιροποιημένα εμβόλια έχει παραγγείλει η χώρα μας και πότε τα αναμένουμε; Η νέα εμβολιαστική εκστρατεία θα ξεκινήσει μετά την παραλαβή τους; Και ποιους θα αφορά;
«Η συμφωνία για τα εμβόλια μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών αφορούν συγκεκριμένες ποσότητες και για το 2022 και για το 2023 και δεν υπάρχουν νέες παραγγελίες επικαιροποιημένων εμβολίων, αλλά πάντοτε προμηθευόμαστε το επικαιροποιημένο εμβόλιο που υπάρχει. Με βάση την πορεία των εγκριτικών μελετών, εντός του έτους θα έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια ως προς τη μετάλλαξη Ομικρον και τις επικρατούσες υπομεταλλάξεις. Θα πρέπει ωστόσο να καταστήσουμε σαφές ότι ο ευάλωτος πληθυσμός και οι ηλικίες άνω των 60 δεν πρέπει να περιμένουν, αλλά να εμβολιαστούν τώρα με την ενισχυτική δόση διότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση. Ανάλογα με τις οδηγίες του ECDC θα προσδιορισθούν και οι κατηγορίες των συμπολιτών μας που θα πρέπει να εμβολιαστούν. Σήμερα οι οδηγίες αυτές αφορούν τους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες».
- Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: 50.579 κρούσματα, 202 θάνατοι σε μία εβδομάδα – Στους 117 οι διασωληνωμένοι
Θα επιστρέψουν οι μάσκες σε κλειστούς χώρους και το testing στα σχολεία και στην εργασία;
«Στη νέα φάση συνύπαρξης με την πανδημία η βούλησή μας είναι να μην πάμε σε μέτρα αχρείαστα ή υποχρεωτικότητας, αλλά σε συστάσεις ιδίως προς τους πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο. Συνεπώς αρχική βούλησή μας είναι και τα tests να είναι στοχευμένα και όχι μαζικά, όπως υπήρξαν ως τώρα, αλλά και η χρήση της μάσκας να παραμείνει σε επίπεδο σύστασης, και μόνο εκεί που κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει και υποχρεωτικότητα. Λοιπά μέτρα λογικής του προηγούμενου διαστήματος δεν εξετάζονται. Προφανώς και για τα σχολεία είμαστε σε συνεννόηση με τους ειδικούς και με την υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως και βούλησή μας είναι και αυτά να βρίσκονται όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται».
Με πόσους τελικά προσωπικούς γιατρούς ξεκινά το φθινόπωρο; Μπορείτε να μας δώσετε μια ακτινογραφία; Πόσοι γιατροί ανήκουν στον ιδιωτικό και πόσοι στον δημόσιο τομέα και πόσοι πολίτες έχουν εγγραφεί; Σε περίπτωση ελλείψεων σε προσωπικούς γιατρούς, με έμφαση στην Αττική, υπάρχει «plan b»;
«Το σύστημα εγγραφής των γιατρών ξεκίνησε 1/7 και των πολιτών 1/8, με εξαίρεση την Αττική και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που θα ξεκινήσουν 1/9. Ηδη έχουν εγγραφεί περίπου 3.200 γιατροί εκ των οποίων οι 1.000 περίπου ιδιώτες. Αυτό έχει σημασία διότι το σύνολο των ιδιωτών γιατρών στην παρούσα φάση που μπορεί να είναι προσωπικοί γιατροί είναι περίπου 4.000 και επομένως ήδη στον πρώτο μήνα λειτουργίας του θεσμού εγγράφηκε το 25%. Οι δε πολίτες φθάνουν πλέον τα 2.000.000, στα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνονται και όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στον οικογενειακό γιατρό.
»Επομένως ξεκινάει το φθινόπωρο έχοντας φτάσει στους αρχικούς μας στόχους και δίνουμε έμφαση στην εγγραφή γιατρών κυρίως στην Αττική όπου θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη κάλυψη. Θεωρούμε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας που θα ενταθούν οι εγγραφές και σε γιατρούς και σε πολίτες και βλέποντας από τον φθινόπωρο οι πολίτες τα θετικά του νέου θεσμού θα υπάρξει και μεγαλύτερη συμμετοχή. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξουν κενά είτε στην Αττική είτε σε άλλες περιφέρειες εξετάζουμε εναλλακτικά σενάρια. Αλλωστε, ο θεσμός έως τα τέλη του έτους θα λειτουργεί σε ένα πιλοτικό πλαίσιο και ο στόχος μας είναι από 1.1.2023 να λειτουργεί πλήρως και να έχουμε προβεί σε τυχόν βελτιωτικές κινήσεις για την καλύτερη κάλυψη».
Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία αναδεικνύονται συνεχώς από διάφορα περιστατικά, ενώ οι καταγγελίες των υγειονομικών είναι πλέον δραματικές. Προβλέπονται προσλήψεις; Πόσες, σε ποιες ειδικότητες και σε τι χρονικό ορίζοντα;
«Ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας για το 2022 αφορά προσλήψεις 700 θέσεων γιατρών όπου ήδη έχει βγει η προκήρυξη για όλες τις περιοχές, πλην των μεγάλων αστικών κέντρων, 4.000 νοσηλευτών που ήδη έχει αποσταλεί στο ΑΣΕΠ και αναμένεται να εκδοθεί και 910 λοιπού προσωπικού που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, ή σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως νησιωτικές και ακριτικές, όπου οι προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες. Σε αυτές τις ειδικότητες και τις περιοχές με το σχέδιο νόμου για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα και στο μισθολογικό επίπεδο και στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων».
Οι χιλιάδες θάνατοι εντός του καλοκαιριού, λόγω Covid, έφεραν τις ανακοινώσεις σας για την αλλαγή των κριτηρίων. Το ερώτημα που υπάρχει είναι γιατί το πρωτόκολλο αλλάζει τρία χρόνια μετά και όχι πιο πριν;
«Με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ECDC και του Euromomo κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η χώρα μας είχε την 3η καλύτερη επίδοση επιδημιολογικής επιτήρησης και την 5η χαμηλότερη τιμή υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην ΕΕ. Αυτό ακριβώς καταδεικνύει ότι οι εκτιμήσεις που είχαμε για το καλοκαίρι επιβεβαιώθηκαν, ότι δεν θα υπήρξε πίεση στο ΕΣΥ. Δεν προβαίνουμε σε αλλαγή του τρόπου καταγραφής των θανάτων, αλλά πλέον θα αναφέρεται η αιτία του θανάτου εάν είναι η Covid ή άλλη νόσος που απλά ο ασθενής ήταν θετικός και στην Covid. Αυτό διασφαλίζει καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση της χώρας κυρίως σε άλλες νόσους που μπορεί να υποεκτιμώνται όταν όλα τα περιστατικά επειδή απλά και μόνο οι ασθενείς ήταν θετικοί στην Covid καταγράφονται και ως θάνατοι από Covid.
»Δεν είναι θέμα επικοινωνιακής διαχείρισης, καθώς το σύνολο των θανάτων θα αναφέρεται πάλι, αλλά καλύτερης επιδημιολογικής προσέγγισης. Ο λόγος που αυτό γίνεται τώρα συνδέεται με την παράμετρο ότι η μεταδοτικότητα πλέον είναι πολύ μεγάλη, η δε νοσηρότητα, είτε γιατί ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος είτε γιατί έχουμε άλλης μορφής μεταλλάξεις, είναι χαμηλότερη. Αλλωστε υπάρχουν ήδη μελέτες που δείχνουν ότι στη φάση επικράτησης της Ομικρον έως και το 50% των θανάτων μπορεί να έχουν άλλη αιτία και απλά οι ασθενείς να νοσούσαν και από Covid».
Ολοκληρώνεται ένας χρόνος ανάληψης των καθηκόντων σας στο υπουργείο Υγείας. Ποια η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;
«Ο κάθε υπουργός Υγείας λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν την υγεία των πολιτών και πάντοτε θα πρέπει να αγωνίζεται για το κάτι καλύτερο. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, πέρα από τη διαχείριση της πανδημίας που από μόνη της είναι τεράστια πρόκληση, ειδικά σε μία δύσκολη φάση επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα και της Ομικρον, με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις προσπαθήσαμε να βάλουμε τις βάσεις για μία ολιστική προσέγγιση του συστήματος υγείας. Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και σε επίπεδο δομών αλλά και με την εισαγωγή του προσωπικού γιατρού συνιστά τη βασικότερη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα να δομηθεί η ΠΦΥ στη χώρα μας. Αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση και το μεγάλο στοίχημα που θα βάλει τις βάσεις του δημόσιου συστήματος υγείας για το επόμενο διάστημα.
»Παράλληλα μία σειρά από κοινωνικές δράσεις, όπως ήταν ο νέος νόμος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η άρση ανισοτήτων ως προς την πρόσβαση να δίνουν αίμα άτομα που αποκλείονταν επειδή είχαν ομοφυλοφιλική σχέση, αλλά και η θεσμοθέτηση των προληπτικών εξετάσεων ήταν προκλήσεις που μπορούν να βάλουν τις βάσεις για ένα καλύτερο σύστημα υγείας. Δίπλα σε αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που διασφαλίζουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προάγουμε.
Από εδώ και πέρα υπάρχει η μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας αλλά και η θεσμοθέτηση των αλλαγών στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Περίθαλψης που στόχο θα έχουν την καλύτερη στελέχωση των νοσοκομείων, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στους λειτουργούς σε αυτά και τη θεσμοθέτηση ενός χάρτη υγείας που θα γίνει με γνώμονα τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών».
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ
Latest News
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Μιχάλης Αργυρού: Νέες πρωτοβουλίες σε κλάδους, όπου και αν χρειαστεί
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού δίνει το στίγμα της πολιτικής για τη μείωση των φόρων μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Kυρίαρχη στις ιώσεις η γρίπη Α – Σαρώνουν τα επικίνδυνα κοκτέιλ ασθενειών
Συνεχίζει η αυξητική τάση στην γρίπη, τις ιώσεις και τον κορονοϊό και κατά τον Ιανουάριο, όπου αναγκαία κρίνονται τα μέτρα προφύλαξης
Μαγιορκίνης για γρίπη: Για πρώτη φορά μετά την Covid-19 τέτοια έξαρση
«Είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία στη γρίπη», είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης
Κι άλλα έργα 11,5 εκατ. για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ – Ο νέος διαγωνισμός
Για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό που αφορά σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του «Σπύρος Λούης»
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Πώς το burnout έχει γίνει η μάστιγα της σύγχρονης εργασίας
Το αίσθημα του άγχους και της υπερφόρτωσης στη δουλειά μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που υπερβαίνει το απλό αίσθημα κούρασης και καταλήγει στην εξουθένωση, στο «burnout»
Υπέρ μικρών εργασιακών «ατασθαλιών» στην εργασία τους Gen Z και Millennials
Μικρές διεξόδους χαλάρωσης στη δουλειά έχουν βρει οι Gen Z και Millennials, δείχνοντας μεγάλη αγάπη στον ύπνο κατά την ώρα εργασίας, αλλά και στην πρόωρη αποχώρηση