Project Syndicate
H Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ευρώπης στο μηδέν μέχρι το 2050, κυρίως μέσω της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού τομέα. Ομως, ενώ η Ευρώπη θέλει να είναι παγκόσμια ηγέτιδα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, το ερώτημα είναι αν μπορεί να πετύχει τον στόχο της και με ποιο κόστος. Το έργο είναι τεράστιο και τα εμπόδια τρομακτικά.
Η κρίση της Covid-19 έδειξε την κλίμακα των αλλαγών που απαιτούνται για τη μαζική μείωση της χρήσης άνθρακα. Οι καταναλωτές και οι πολιτικοί θέλουν να αποφύγουν ένα τέτοιο σοκ με τη σταδιακή παροχή σταθερών προμηθειών φθηνής, πράσινης ενέργειας. Η σωστή πολιτική προσέγγιση και η τεχνολογική πρόοδος θα κάνουν τον στόχο εφικτό, αλλά, προς το παρόν, χρειάζονται συμβιβασμοί.
Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Οι εκπομπές των ΗΠΑ προκάλεσαν ζημιές τρισεκατομμυρίων σε άλλες χώρες
Επειδή ο άνθρακας πρέπει να φορολογείται επαρκώς ώστε να λαμβάνεται υπόψη η κλιματική επίδρασή του, η τιμή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να αυξηθεί, γεγονός που θα κάνει την ηλεκτρική ενέργεια πιο ακριβή. Αυτός, μαζί με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι βλέπουν άνοδο στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πολιτικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης προοιωνίστηκαν στην εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, η οποία ήταν απάντηση σε μια μέτρια μόνο αύξηση των φόρων στα καύσιμα.
Διαβάστε επίσης: Eurostat: Κάτω από τα προ-Covid επίπεδα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Η Ευρώπη πρέπει να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρειάζεται. Αλλά για να εγγυηθεί έναν ασφαλή εφοδιασμό, τίθεται στο έλεος χωρών όπως η Ρωσία και η Αλγερία, που τείνουν να χρησιμοποιούν γεωπολιτικά τους πόρους φυσικού αερίου τους (εναντίον της Ουκρανίας και του Μαρόκου, αντίστοιχα).
Εάν η Ευρώπη θέλει να απελευθερώσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από την πολιτική της ενεργειακής ασφάλειας, πρέπει πρώτα να επιτύχει ένα ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα σε μια ολοκληρωμένη αγορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την πιθανή συμβολή της πυρηνικής τεχνολογίας, όπως έχει επισημάνει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή. Επιπλέον, είναι απαραίτητη μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική για την προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, όπως και οι επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αφελής. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Εάν οι μειώσεις των εκπομπών της Ευρώπης αντισταθμιστούν σε άλλα μέρη του κόσμου, δεν θα έχει σημειωθεί πρόοδος και η Ευρώπη θα καταλήξει λιγότερο ανταγωνιστική. Η ΕΕ έχει τη φήμη ότι ενεργεί μόνο όταν βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Μπορεί κάλλιστα να είμαστε σε μια από αυτές τις στιγμές. Ο χειμώνας έρχεται.
Ο Xavier Vives είναι καθηγητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο IESE Business School.
Latest News
Υποβολή Ε9 για τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
Τροποποίηση στις ημερομηνίες υποβολής του εντύπου «Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων», του γνωστού εντύπου Ε9 καθώς και στην καταβολή του φόρου ΕΝΦΙΑ.
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ι’ Μέρος)
Η Ενιαία κωδικοποίηση ειδών
Ασθένεια εργαζόμενου: Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένου και εργοδότη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η φρενίτιδα στη Wall Street
Κέρδη καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ για το πρώτο εικοσαήμερο του έτους. Και τα πονταρίσματα για την ανοδική συνέχεια είναι χοντρά.
Η σημασία της Xρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από το δημοτικό
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός αυξάνει την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα των πολιτών και μειώνει δραστικά τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»
Τι συμβαίνει με το δολάριο;
Οι προαναγγελθείσες πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, δείχνουν τον δρόμο για ένα πανίσχυρο δολάριο. Τα μακροοικονομικά συνεπικουρούν.
Η υπεραπόδοση του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή σύγκλιση
Η υπεραπόδοση της ανάπτυξης της περιόδου 2019 – 2024 στην Ελλάδα δεν συνέβαλε στην εξισορρόπηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων