Κάθε χρόνο ετούτες τις ημέρες όλοι οι δημοσιογράφοι αναζητούν την έκπληξη που ετοιμάζει ο εκάστοτε πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Συνηθίζεται άλλωστε από το βήμα της ΔΕΘ οι πολιτικοί να ανακοινώνουν μέτρα φιλολαϊκά με το βλέμμα στραμμένο στα πολιτικά οφέλη που θα εξασφαλίσουν σε επικείμενες εκλογές.
Φέτος τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης, άρα και άμεσα οφέλη να έχει ο κόσμος από τα μέτρα που θα ανακοινώσει οι κάλπες είναι μακριά για να μεταφραστούν σε ψήφους. Την ίδια στιγμή, κάθε μήνα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει να διαχειριστεί τις «βόμβες» που σκάνε στο πεδίο της ενέργειας με το κόστος για να διατηρηθούν τα τιμολόγια ρεύματος σε χαμηλότερα επίπεδα από τις πραγματικές αυξήσεις να είναι απίστευτο υψηλό για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για ΔΕΘ: Έρχονται μέτρα στήριξης, αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι
Μέσα σε αυτό το τοπίο όλοι αναζητούμε την έκπληξη που θα περιλαμβάνεται στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και την οποία στη συνέχεια θα την συζητούμε για μέρες αναλύοντάς την και κάνοντας υπολογισμούς για το πόσα χρήματα θα κερδίσουν οι πολίτες. Πέρυσι για παράδειγμα η έκπληξη του πρωθυπουργού ήταν μεταξύ άλλων η ουσιαστική κατάργηση της φορολογίας στις γονικές παροχές και τις δωρεές ύψους έως 800.000 ευρώ. Μία είδηση που πράγματι συζητήθηκε έντονα και επικρίθηκε σφόδρα από την αντιπολίτευση.
Φέτος όλα τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι γνωστά σε γενικές γραμμές και υπάρχει βεβαιότητα ότι τελικά αυτά είναι που θα ανακοινωθούν. Η κάθε κοινωνική ομάδα περιμένει να ακούσει το μέτρο που επιθυμεί. Για παράδειγμα οι συνταξιούχοι περιμένουν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό ότι θα λάβουν τα αναδρομικά για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές του 11μηνου Μαίου 2015 – Ιουνίου 2016 ακόμη και αν δεν έχουν κάνει προσφυγή έως τα τέλη Ιουλίου 2020 όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ. Έρχεται όμως ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας να προσγειώσει τις προσδοκίες των συνταξιούχων για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ξεκαθαρίζοντας για το συγκεκριμένο θέμα ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και άρα έχουν λαμβάνειν μόνο όσοι προσέφυγαν δικαστικά και δικαιώθηκαν. Επειδή όμως μιλάμε για εκπλήξεις θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να έλεγε για παράδειγμα ότι τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους όχι άμεσα αλλά σε βάθος π.χ. 2 ή περισσότερων ετών.
Μία άλλη έκπληξη θα μπορούσε να είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα καύσιμα ή σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Το μέτρο αυτό έχει βρεθεί πολλές φορές στο τραπέζι αλλά ποτέ τελικά δεν προκρίθηκε. Θα φανεί αν τελικά περιληφθεί στις εκπλήξεις του πρωθυπουργού.
Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή η μείωση του κατά 50% σε πρώτη φάση και αυτή θα μπορούσε να είναι μεταξύ των πιθανών εκπλήξεων. Ένα μέτρο που κοστίζει ετησίως περίπου 450 εκατ. ευρώ και επιβαρύνει πάνω από 700.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επικείμενα μέτρα της ΔΕΘ λέγοντας τα εξής: «Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Το λέω, γιατί ακούω ή διαβάζω -πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα «τσουνάμι» επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες. Σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, ο δημόσιος διάλογος είναι καλό να βασίζεται στον ρεαλισμό και ο αληθινός πληθωρισμός δεν χτυπιέται με πλαστές πληθωριστικές υποσχέσεις. Και αν, μέχρι στιγμής, πετυχαίνουμε να στηρίζουμε αποτελεσματικά την κοινωνία, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, είναι γιατί ακριβώς εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, χωρίς όμως να τα καταργούμε. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, γιατί εκεί θα μπορέσω να παρουσιάσω το σχέδιό μας και για τον κρίσιμο χειμώνα που έρχεται, αλλά και για τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία και για την Ελλάδα του 2030».
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης σε 134 λέξεις προσπάθησε να καταρρίψει το μύθος της έκπληξης που συνοδεύει τη ΔΕΘ. Είναι όμως έτσι; Θα φανεί σε 10 ημέρες.