Ο ρωσικός εκβιασμός δεν εμπόδισε την Ε.Ε. να καταφέρει να γεμίσει τα αποθέματα της σε φυσικό αέριο, χάρη στην αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών κυρίως LNG.
Δημοσίευμα των «Financial Times» αποκαλύπτει πως μια απρόσμενη… χείρα βοηθείας προς την Ευρώπη ήρθε από την πλευρά της Κίνας, καθώς ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο της μεταπούλησε σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από το πλεόνασμα του.
Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο ενέργειας: Νέο ρεκόρ για την τιμή της μεγαβατώρας
«Λευκός ιππότης»;
Βεβαίως, η απρόσμενη δράση του Πεκίνου σε ρόλο «λευκού ιππότη» ήρθε σαν αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας το πρώτο μισό του έτους (λόγω κυρίως των νέων lockdowns), που οδήγησε αντιστοίχως σε πτώση της ενεργειακής ζήτησης. Η πτώση δε, της ζήτησης ήρθε σε ένα διάστημα που τα κινεζικά ορυχεία είχαν αυξήσει την παραγωγή άνθρακα, όπως και την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενεργειακό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι Κινέζοι πούλησαν από το πλεόνασμα που είχαν και βέβαια σε τιμές αγοράς, άρα ψηλά, που σημαίνει πως αποκόμισαν σημαντικό κέρδος. Όμως, αυτό που είχε σημασία για την Ευρώπη ήταν να ενισχύσει με κάθε τρόπο τα αποθέματα της, ανεξαρτήτως τιμής.
Ενδεικτικά το δημοσίευμα των «FT» αναφέρεται σε ένα φορτίο LNG που κατέληξε από την κινεζική JOVO Group σε ευρωπαίο αγοραστή. Επίσης η κινεζική Sinopec έχει επιβεβαιώσει πως δρομολογεί το πλεόνασμα LNG προς τη διεθνή αγορά, όπου οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να σπεύσουν να αγοράσουν.
Σύμφωνα με τοπικά κινεζικά δημοσιεύματα, η Sinopec έχει μεταπουλήσει 45 φορτία LNG, ήτοι περίπου 3,15 εκατ. τόνους. Αν και η συνολική ποσότητα κινεζικού LNG που μεταπωλήθηκε πιθανότατα ξεπερνά τα 4 εκατ. τόνους, ποσότητα που αναλογεί στο 7% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Η μείωση των εισαγωγών LNG στην Κίνα έριξε δε, τις τιμές υγροποιημένου αερίου για την Ασία περίπου στα 45 δολάρια ανά mmBtu, ήτοι δηλαδή πάνω από δέκα δολάρια φτηνότερα από τις ευρωπαϊκές τιμές, που κυμαίνονται στα 60 δολάρια mmBtu.
Σωτήριο το LNG
Συνολικά οι εισαγωγές της Ευρώπης σε LNG αυξήθηκαν κατά 60% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής Kpler. Τα 53 εκατ. τόνοι που αγόρασε το ευρωμπλόκ ξεπέρασε τις εισαγωγές από την Κίνα και την Ιαπωνία ανεβάζοντας την πληρότητα των αποθεμάτων στο 77%, ήτοι μια ανάσα από το όριο του 80% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρώπη. Και μάλιστα ο στόχος θα επιτευχθεί πολύ νωρίτερα από τον Νοέμβριο.
Η άλλη πλευρά της κινεζικής «βοήθειας», πάντως, είναι πως έχει ημερομηνία λήξης. Η ανάκαμψη της οικονομικής και βιομηχανικής δραστηριότητας θα αλλάξει τα δεδομένα, υποχρεώνοντας και πάλι το Πεκίνο να κρατήσει για εγχώρια χρήση τα ενεργειακά του αποθέματα.
Η Κίνα παίζει το δικό της… παιχνίδι
Επίσης, υπάρχει και ο πολιτικο-διπλωματικός παράγοντας: μπορεί η Ευρώπη να μείωσε την εξάρτηση της από την Ρωσία, αλλά αύξησε (ακόμη και πρόσκαιρα) την εξάρτηση της από την Κίνα, κάτι που πηγαίνει κόντρα στο αφήγημα της ενεργειακής της ανεξαρτησίας και προκαλεί δυσφορία στις ΗΠΑ διατηρώντας ζωντανή τη σχέση Ευρώπης και Κίνας. Ειδικά σε ένα διάστημα που η στάση του Πεκίνου έναντι της Ρωσίας και του πολέμου προκαλεί δυσαρέσκεια στη Δύση.
Μην ξεχνάμε πως, το ίδιο διάστημα, η Κίνα αύξησε τις ενεργειακές της εισαγωγές (κυρίως σε πετρέλαιο) από τη Ρωσία, εξυπηρετώντας τη στρατηγική που υιοθέτησε έναντι της Μόσχας και εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες εκπτώσεις τιμών που πρόσφερε το Κρεμλίνο προκειμένου να διασφαλίσει εναλλακτικούς αγοραστές.
Η συμφωνία δε, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Ζινπίνγκ (στις αρχές Φεβρουαρίου και πριν την έναρξη του πολέμου) για την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης και ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών περιλαμβάνει την κάθετη ενίσχυση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, είτε μέσω του υπάρχοντος αγωγού Power of Siberia καθώς και LNG είτε μέσω ενός νέου αγωγού από την ρωσική άπω ανατολή. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τη δυνατότητα της Κίνας να «παίξει» το δικό της διπλωματικό παιχνίδι, συνεχίζοντας να… βοηθά την Ευρώπη.
Latest News
Σκυλακάκης: Ξεκινά η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες
Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης για υδρογονάνθρακες και Εξοικονομώ
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική
Protergia: Σταθερό τιμολόγιο ρεύματος με κάτω από 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Τι προσφέρει το Value Secure 12M της Protergia
H Chevron στην Ελλάδα – Η ορκωμοσία Τραμπ, οι υδρογονάνθρακες και τα γεωπολιτικά μηνύματα
Γιατί ερευνά για υδρογονάνθρακες η Chevron στην Ελλάδα – Τα μηνύματα με την ορκωμοσία Τραμπ και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας μετά την ExxonMobil