Ο ρωσικός εκβιασμός δεν εμπόδισε την Ε.Ε. να καταφέρει να γεμίσει τα αποθέματα της σε φυσικό αέριο, χάρη στην αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών κυρίως LNG.
Δημοσίευμα των «Financial Times» αποκαλύπτει πως μια απρόσμενη… χείρα βοηθείας προς την Ευρώπη ήρθε από την πλευρά της Κίνας, καθώς ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο της μεταπούλησε σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από το πλεόνασμα του.
Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο ενέργειας: Νέο ρεκόρ για την τιμή της μεγαβατώρας
«Λευκός ιππότης»;
Βεβαίως, η απρόσμενη δράση του Πεκίνου σε ρόλο «λευκού ιππότη» ήρθε σαν αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας το πρώτο μισό του έτους (λόγω κυρίως των νέων lockdowns), που οδήγησε αντιστοίχως σε πτώση της ενεργειακής ζήτησης. Η πτώση δε, της ζήτησης ήρθε σε ένα διάστημα που τα κινεζικά ορυχεία είχαν αυξήσει την παραγωγή άνθρακα, όπως και την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενεργειακό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι Κινέζοι πούλησαν από το πλεόνασμα που είχαν και βέβαια σε τιμές αγοράς, άρα ψηλά, που σημαίνει πως αποκόμισαν σημαντικό κέρδος. Όμως, αυτό που είχε σημασία για την Ευρώπη ήταν να ενισχύσει με κάθε τρόπο τα αποθέματα της, ανεξαρτήτως τιμής.
Ενδεικτικά το δημοσίευμα των «FT» αναφέρεται σε ένα φορτίο LNG που κατέληξε από την κινεζική JOVO Group σε ευρωπαίο αγοραστή. Επίσης η κινεζική Sinopec έχει επιβεβαιώσει πως δρομολογεί το πλεόνασμα LNG προς τη διεθνή αγορά, όπου οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να σπεύσουν να αγοράσουν.
Σύμφωνα με τοπικά κινεζικά δημοσιεύματα, η Sinopec έχει μεταπουλήσει 45 φορτία LNG, ήτοι περίπου 3,15 εκατ. τόνους. Αν και η συνολική ποσότητα κινεζικού LNG που μεταπωλήθηκε πιθανότατα ξεπερνά τα 4 εκατ. τόνους, ποσότητα που αναλογεί στο 7% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Η μείωση των εισαγωγών LNG στην Κίνα έριξε δε, τις τιμές υγροποιημένου αερίου για την Ασία περίπου στα 45 δολάρια ανά mmBtu, ήτοι δηλαδή πάνω από δέκα δολάρια φτηνότερα από τις ευρωπαϊκές τιμές, που κυμαίνονται στα 60 δολάρια mmBtu.
Σωτήριο το LNG
Συνολικά οι εισαγωγές της Ευρώπης σε LNG αυξήθηκαν κατά 60% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής Kpler. Τα 53 εκατ. τόνοι που αγόρασε το ευρωμπλόκ ξεπέρασε τις εισαγωγές από την Κίνα και την Ιαπωνία ανεβάζοντας την πληρότητα των αποθεμάτων στο 77%, ήτοι μια ανάσα από το όριο του 80% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρώπη. Και μάλιστα ο στόχος θα επιτευχθεί πολύ νωρίτερα από τον Νοέμβριο.
Η άλλη πλευρά της κινεζικής «βοήθειας», πάντως, είναι πως έχει ημερομηνία λήξης. Η ανάκαμψη της οικονομικής και βιομηχανικής δραστηριότητας θα αλλάξει τα δεδομένα, υποχρεώνοντας και πάλι το Πεκίνο να κρατήσει για εγχώρια χρήση τα ενεργειακά του αποθέματα.
Η Κίνα παίζει το δικό της… παιχνίδι
Επίσης, υπάρχει και ο πολιτικο-διπλωματικός παράγοντας: μπορεί η Ευρώπη να μείωσε την εξάρτηση της από την Ρωσία, αλλά αύξησε (ακόμη και πρόσκαιρα) την εξάρτηση της από την Κίνα, κάτι που πηγαίνει κόντρα στο αφήγημα της ενεργειακής της ανεξαρτησίας και προκαλεί δυσφορία στις ΗΠΑ διατηρώντας ζωντανή τη σχέση Ευρώπης και Κίνας. Ειδικά σε ένα διάστημα που η στάση του Πεκίνου έναντι της Ρωσίας και του πολέμου προκαλεί δυσαρέσκεια στη Δύση.
Μην ξεχνάμε πως, το ίδιο διάστημα, η Κίνα αύξησε τις ενεργειακές της εισαγωγές (κυρίως σε πετρέλαιο) από τη Ρωσία, εξυπηρετώντας τη στρατηγική που υιοθέτησε έναντι της Μόσχας και εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες εκπτώσεις τιμών που πρόσφερε το Κρεμλίνο προκειμένου να διασφαλίσει εναλλακτικούς αγοραστές.
Η συμφωνία δε, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Ζινπίνγκ (στις αρχές Φεβρουαρίου και πριν την έναρξη του πολέμου) για την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης και ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών περιλαμβάνει την κάθετη ενίσχυση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, είτε μέσω του υπάρχοντος αγωγού Power of Siberia καθώς και LNG είτε μέσω ενός νέου αγωγού από την ρωσική άπω ανατολή. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τη δυνατότητα της Κίνας να «παίξει» το δικό της διπλωματικό παιχνίδι, συνεχίζοντας να… βοηθά την Ευρώπη.
Latest News
Αυξάνεται η δυναμικότητα της Mitsubishi σε LNG - Θα φτάσει τα 17 εκατ. τόνους το 2030
Η Mitsubishi συμμετέχει σε 12 έργα LNG στο Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ομάν, τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά
Πού κλείδωσαν τις τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο, ΔΕΗ και πάροχοι
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται τον Νοέμβριο από τα 0,116 μέχρι τα 0,1519 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου
ΔΕΗ: Για τρίτο συνεχόμενο μήνα μειώνει τις τιμές στο ρεύμα – Οι χρεώσεις για τον Νοέμβριο
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τις χρεώσεις για το πράσινο οικιακό τιμολόγιοα και το «Γ21» για τους επαγγελματίες
Από σήμερα το χειμερινό ωράριο για το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος
Για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση συνεχούς ωραρίου, ισχύει το υφιστάμενο ωράριο 23:00 έως 07:00
Βερροιόπουλος (ΤΕΝΕΡΓ): «Τα 4 προαπαιτούμενα για να πετύχει η πράσινη μετάβαση»
Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ τονίζει τη σημασία των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας
Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές ρεύματος; - Οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές
Τα εμπόδια για να περάσουν οι μειώσεις στις τιμές ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές απαριθμούν κυβέρνηση, ΑΔΜΗΕ και βιομηχανία
Χρέωση στο ρεύμα ανά ώρα – Όλο το σχέδιο για τα πορτοκαλί τιμολόγια
Πότε τίθενται σε ισχύ τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος – Ποιοι πάροχοι μπορούν να τα προσφέρουν – Τι αλλάζει στις συμβάσεις και τους λογαρισμούς των οικιακών καταναλωτών
ΗΡΩΝ: Ρίχνει 13,5% τις τιμές ρεύματος τον Νοέμβριο [γράφημα]
Ποια η τιμή στο ειδικό τιμολόγιο
Σε ισχύ από αύριο το χειμερινό, νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος – Το ωράριο
Οι υπενθυμίζεις του ΔΕΔΔΗΕ στους καταναλωτές τις αλλαγές που έρχονται στο νυχτερινό τιμολόγιο