Ήταν ένα πρωτόγνωρο και ταυτόχρονα αναγκαίο μέτρο για τη διευκόλυνση των καθημερινών μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία. Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλες τις αστικές συγκοινωνίες και τα τοπικά τρένα ανά τη Γερμανία, ίσχυσε από τον Ιούνιο και μέχρι σήμερα, τώρα έφτασε στο τέλος της και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν σήμερα εκτεταμένους απολογισμούς. Ήταν ένα μέτρο ελάφρυνσης για τις μετακινήσεις των πολιτών στη Γερμανία, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της ραγδαίας ανόδου στις τιμές των καυσίμων.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για την παράταση του πάσου των 9 ευρώ ή κάποιο ανάλογο μέτρο

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από 1ης Ιουνίου και μέχρι σήμερα, 31η Αυγούστου, έχουν κοπεί στη Γερμανία περίπου 52.000.000 κάρτες των 9 ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση χρηματοδότησε το μέτρο αυτό με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Γεγονός είναι ότι πολλοί στη Γερμανία κάνουν λόγο για «μοντέλο επιτυχίας» και «πρότυπο για τις μετακινήσεις στο μέλλον».

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Τελειώνουν οι σχεδόν «τζάμπα» μεταφορές

Άλλοι όμως το θεωρούν μακροπρόθεσμα ασύμφορο οικονομικά και επιζήμιο για τη βιωσιμότητα των γερμανικών δημόσιων συγκοινωνιών. Κυρίως διότι δεν έχει λυθεί ακόμη το ζήτημα της χρηματοδότησής του, με πολλά κρατίδια να ζητούν βελτίωση των υποδομών αλλά και ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών με πρόσθετο προσωπικό.

Πάντως ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τους Φιλελευθέρους, ο οποίος είχε ταχθεί αρχικά κατά της συνέχισης του εισιτηρίου των 9 ευρώ, φαίνεται ότι πλέον αλλάζει στάση και επανεξετάζει θετικά την εισαγωγή ενός διάδοχου, πανγερμανικού μοντέλου, μετά από εισήγηση του -επίσης Φιλελεύθερου- υπ. Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ. Αυτό φάνηκε και από σημερινή του ανάρτηση στο twitter μετά την ολοκλήρωση της υπ. διάσκεψης στον Πύργο Μέζεμπεργκ.

Το διάδοχο μοντέλο ή τα διάδοχα μοντέλα…

Το ζήτημα είναι ποιο θα είναι το διάδοχο μοντέλο για τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία από εδώ και πέρα, με μόνες σίγουρες παραμέτρους τη συνέχιση της ενεργειακής πίεσης και τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει ήδη σχεδόν στο 8%, βάσει των τελευταίων στοιχείων της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οι προτάσεις είναι πολλές, κόμματα, κρατίδια και φορείς διαχείρισης αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών καταθέτουν διαρκώς λεπτομερή σχέδια με ιδέες για τη χρηματοδοτική στήριξη αντίστοιχων εκπτωτικών μοντέλων για το μέλλον. Οι Σοσιαλδημοκράτες για παράδειγμα υποστηρίζουν ένα μηνιαίο εισιτήριο των 49 ευρώ για όλη τη Γερμανία, ενώ οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ ενός σχήματος μηνιαίων καρτών των 29 ευρώ ανά κρατίδιο. Η Ένωση Γερμανικών Εταιρειών Μέσων Μεταφοράς (VDV) τάσσεται από την πλευρά της υπέρ της καθιέρωσης ενός εισιτηρίου 69 ευρώ για όλη τη Γερμανία.

Σε επίπεδο κρατιδίων πάντως, το Βερολίνο κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα συνέχισης του ίδιου μοντέλου, με την Σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο Φραντσίσκα Γκίφαϊ να έχει ανακοινώσει ήδη νέο τριμηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. «Δεν θα αφήσουμε μόνους τους Βερολινέζους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η δε Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας με τον Χριστιανοδημοκράτη τοπικό πρωθυπουργό Χέντρικ Βυστ επιστρέφει μεν στις παλιές μηνιαίες κάρτες μετακινήσεων με πρόσθετα όμως πλεονεκτήματα για τους δικαιούχους. Οι μηνιαίες κάρτες θα ισχύουν έτσι από 1ης Σεπτεμβρίου για τις μετακινήσεις με αστικές συγκοινωνίες και τοπικά τρένα σε όλο το κρατίδιο τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, στις αργίες της περιόδου αυτής και κατά την περίοδο των φθινοπωρινών διακοπών.

Πηγή: Deutsche Welle – Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα