Την Παρασκευή αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το πρώτο εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρο στην Ινδία, μετά από 17 χρόνια κατασκευής και δοκιμών, καθώς η χώρα προσπαθεί να «ανταγωνιστεί» την Κίνα και τον πολύ μεγαλύτερο στόλο που διαθέτει το Πεκίνο.
Ωστόσο, το INS Vikrant δεν θα έχει δικό του στόλο μαχητικών αεροσκαφών στο κατάστρωμα και αντ’ αυτού θα βασίζεται σε μερικά αεροσκάφη ρωσικής σχεδίασης, τα οποία θα «δανειστεί» από το μοναδικό εν ενεργεία ινδικό αεροπλανοφόρο, το INS Vikramaditya.
«Μάχη» Dassault – Boeing
Η Dassault και η Boeing έχουν εγκλωβιστεί σε έναν αγώνα δρόμου για να παράσχουν στην ινδική κυβέρνηση πάνω από δώδεκα αεροσκάφη που προορίζονται για το Vikrant, ένα σκάφος μήκους 262 μέτρων που κατασκευάστηκε στο κρατικό ναυπηγείο Cochin στη νότια Ινδία.
Σχεδιασμένο από το ινδικό ναυτικό, το αεροπλανοφόρο είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευαστεί στη χώρα, ικανό να φιλοξενήσει πλήρωμα περίπου 1.600 ατόμων και να χειριστεί ένα στόλο 30 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Πάνω από το 75% των εξαρτημάτων του πλοίου προμηθεύονται εγχώρια, με έξι μεγάλες βιομηχανίες και περισσότερες από 100 μικρότερες επιχειρήσεις να παρέχουν εξοπλισμό και μηχανήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας.
Το Vikrant θα παραδοθεί την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό Narendra Modi μετά την ολοκλήρωση σχεδόν ενός έτους θαλάσσιων δοκιμών.
Διαβάστε επίσης: Πώς η κακοκαιρία «έριξε» στη θάλασσα ένα F/A-18 από το αεροπλανοφόρο Truman
Η Ινδία έχει περίπου 40 ρωσικής κατασκευής MiG-29K, τα οποία δραστηριοποιούνται κυρίως στο Vikramaditya – ένα πρώην ρωσικό αεροπλανοφόρο το οποίο έχει εκσυγχρονισθεί που έχει ανανεωθεί. Μερικά από αυτά τα μαχητικά θα μεταφερθούν τώρα στο Vikrant, με την είσοδο του οποίου, η Ινδία μπορεί να αναπτύξει ένα αεροπλανοφόρο τόσο στις ανατολικές όσο και στις δυτικές ακτές της και να επεκτείνει τη θαλάσσια παρουσία της.
Σύμφωνα με το Reuters tο ινδικό ναυτικό εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον βασικό περιφερειακό αντίπαλο, την Κίνα, η οποία διαθέτει περίπου 355 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, περίπου 48 αντιτορπιλικών, 43 φρεγατών και 61 κορβετών.
Τον Ιούνιο, η Κίνα καθέλκυσε το τρίτο αεροπλανοφόρο της, το οποίο διαθέτει διάδρομο απονηώσεων/ανακτήσεων σε όλο το μήκος του καταστρώματος. Την ίδια ώρα, ο υφιστάμενος στόλος της Ινδίας περιλαμβάνει ένα αεροπλανοφόρο, 10 αντιτορπιλικά, 12 φρεγάτες και 20 κορβέτες.
Latest News
Βροχερός καιρός με κατά τόπους καταιγίδες - Μεγάλη συχνότητα κεραυνών
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
ΗΠΑ: To Ισραήλ δεν παραβιάζει το αμερικανικό δίκαιο σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Η αναφορά έρχεται έναν μήνα μετά την προειδοποίησή της ότι θα αναστείλει τη στρατιωτική της βοήθεια προς τον στενό σύμμαχό της
Όταν η «17Ν» αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Βαρδή Βαρδινογιάννη - Η ατάκα για τον Σαραβάκο
Έφυγε από τη ζωή ο Βαρδής Βαρδινογιάννης -Το Νοέμβριο του 1990 είχε δεχθεί επίθεση από τους τρομοκράτες της «17Ν»
Σαλμονέλα: Συναγερμός για τα κρούσματα από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
Σαλμονέλα σε ντοματίνια εντοπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων. Ποιες χώρες έχουν επηρεαστεί.
Φεστιβάλ Βιβλίου Τρίπολης
Θα διεξαχθεί στις 18, 19 και 21 Νοεμβρίου 2024
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τα Σφακιά, στην εξορία και στην κορυφή του επιχειρείν
Βαρδής Βαρδινογιάννης, 1933-2024 - Η διαδρομή μιας σπουδαίας ζωής
Ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος αποχαιρετά τον Βαρδή Βαρδινογιάννη
Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού και το μήνυμα Προέδρου της Δημοκρατίας για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη
ΕΒΕΠ: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη
Κώστας Καραμανλής για Βαρδή Βαρδινογιάννη: Σε όλη του τη ζωή υπήρξε πρωτοπόρος
«Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου»
Ανδρουλάκης: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ένας ρηξικέλευθος επιχειρηματίας
«Μαζί με τη συνοδοιπόρο της ζωής του, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, προσέφεραν σπουδαίο κοινωνικό έργο με κορωνίδα τη δημιουργία της πρώτης Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στην πατρίδα μας»