
Παρά τις σημαντικές γεωπολιτικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις, η παγκόσμια δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) το πρώτο εξάμηνο του 2022 αποδείχθηκε ανθεκτική, σύμφωνα με την ανάλυση των σχετικών στοιχείων από την EY.
Με 2.274 συμφωνίες συνολικής αξίας 2,02 τρισ. δολαρίων, οι Σ&Ε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 μπορεί να παρουσίασαν πτώση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (μείωση 27% ως προς την αξία και 18% ως προς τον αριθμό των συμφωνιών), ωστόσο η δραστηριότητα είναι αυξημένη σε σύγκριση με τον μέσο όρο του τελευταίου κύκλου Σ&Ε (αύξηση 35% και 13% αντίστοιχα).
Διαβάστε επίσης – PwC: Ισχυρές σε αξία οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το α’ εξάμηνο του 2022
Σύμφωνα με την ανάλυση της EY, η φύση των διασυνοριακών συμφωνιών αλλάζει, αντικατοπτρίζοντας τις σημερινές γεωπολιτικές εντάσεις στην παγκόσμια σκηνή. Ενώ τα επίπεδα διασυνοριακών συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο έχουν μειωθεί (24% το 2022 έναντι κατά μέσο όρο 30% το 2015-19), το μερίδιο των διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ των στενά συνδεδεμένων χωρών έχει αυξηθεί (51% το 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο 42% την περίοδο 2015-19). Η ανάλυση διαπιστώνει ότι οι επενδύσεις από την Κίνα στις ΗΠΑ μειώθηκαν από 27 δισ. δολάρια ΗΠΑ στο υψηλότερο σημείο το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε 1,9 δισ. δολάρια, ενώ οι επενδύσεις της Βόρειας Αμερικής στην Ευρώπη αυξήθηκαν από 60 δισ. δολάρια σε 149 δισ. δολάρια κατά την ίδια περίοδο.
Διαβάστε επίσης: Ελληνική οικονομία: «Καταλύτης ανάπτυξης» οι εξαγορές και συγχωνεύσεις
Δυναμική παρουσία της Ινδίας και του τομέα της τεχνολογίας
Μετά τις ΗΠΑ (900 δισ. δολάρια) και την Κίνα (175 δισ. δολάρια), οι οποίες παραδοσιακά βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα των πιο ενεργών αγορών συγχωνεύσεων και εξαγορών, η Ινδία ξεκίνησε τη χρονιά δυναμικά με τη συνδυασμένη αξία των εξερχόμενων, εισερχόμενων και εγχώριων συμφωνιών της να φτάνει στα 128 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 215% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του τελευταίου κύκλου συναλλαγών (2015-19).
Σύμφωνα με την ανάλυση της EY, παράλληλα με μια έκρηξη εγχώριων συγχωνεύσεων και εξαγορών (107 δισ. δολάρια έναντι 21,5 δισ. δολάρια κατά μέσο όρο το 2015-19), το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώθηκε, επίσης, αύξηση στις εξαγορές περιουσιακών στοιχείων ξένης ιδιοκτησίας από εταιρείες ινδικής ιδιοκτησίας (6,2 δισ. δολάρια έναντι 2,3 δισ. δολάρια κατά την περίοδο σε 2015-19).
Οι επιδόσεις ανά κλάδο
Εξετάζοντας τις επιδόσεις ανά κλάδο, για άλλη μια φορά η τεχνολογία κυριάρχησε στις παγκόσμιες Σ&Ε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ενώ η αξία των Σ&Ε (627 δισ. δολάρια) μειώθηκε κατά 20% από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 (789 δισ. δολάρια), εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο (31%) της παγκόσμιας δραστηριότητας Σ&Ε. Οι συμφωνίες που επικεντρώνονται σε τεχνολογικούς στόχους βρίσκονται πλέον σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο (αύξηση 95% έναντι του μέσου όρου 2015-19 των 322 δισ. δολαρίων).
Αντίθετα, η ανάλυση της EY διαπιστώνει ότι ο κλάδος των Επιστημών Υγείας συνεχίζει να υπολειτουργεί, παρά την πρόσφατη υγειονομική κρίση. Ο τομέας έχει καταγράψει συμφωνίες 111 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής το 2022 (πτώση 58% σε ετήσια βάση και 48% έναντι του μέσου όρου 2015-19). Ο τομέας των καταναλωτικών ειδών, που παραδοσιακά ήταν μια ενεργή αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών, σημείωσε, επίσης, μείωση της δραστηριότητας κατά 27% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, στα 91 δισ. δολάρια.
Η κινητήρια δύναμη
Τα ιδιωτικά κεφάλαια θα εξακολουθούν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη των Σ&Ε, με ιδιαίτερη προσοχή για περαιτέρω κραδασμούς
Παρά την εκτεταμένη αβεβαιότητα, την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία και τις αυξημένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, η δυναμική των Σ&Ε παραμένει, με κινητήρια δύναμη την ιδιαίτερα ισχυρή ροή ιδιωτικών κεφαλαίων. Παρότι οι συνθήκες στις κεφαλαιαγορές έχουν επιδεινωθεί απότομα το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων (PE) εξακολουθούν να διαθέτουν μεγάλα ποσά μετρητών που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Αβεβαιότητα
Η παγκόσμια δραστηριότητα Σ&Ε έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική απέναντι στις πρόσφατες μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να υποστεί περαιτέρω κραδασμούς, όπως, για παράδειγμα, νέα lockdowns, αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις ή μια ισχυρή ύφεση.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Με δεδομένες τις γεωπολιτικές εντάσεις και την οικονομική αβεβαιότητα, η κάμψη της παγκόσμιας δραστηριότητας Σ&Ε κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη μετά τις ισχυρές επιδόσεις του 2021. Αντίθετα με την περίοδο της πανδημίας, σήμερα οι επικεφαλής των επιχειρήσεων εξακολουθούν να αναζητούν συμφωνίες που θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των οργανισμών τους. Οι προοπτικές για κλάδους όπως η τεχνολογία και οι επιστήμες υγείας παραμένουν θετικές. Ωστόσο, η ανάκαμψη της δραστηριότητας Σ&Ε μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από μια ενδεχόμενη βαθιά ύφεση, σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού ή περαιτέρω όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων».


Latest News

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές