Συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρά το δυσμενές διεθνώς χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψε κύκλο εργασιών 479 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 22% σε ετήσια βάση, ενώ το EBITDA ανήλθε σε 117 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 134%. Μετά την εξυγίανση του ισολογισμού του, ο Όμιλος προχωρά με σταθερά βήματα στην υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου, που περιλαμβάνει τη δραστική μείωση του δανεισμού και την ανάπτυξη στους κύριους τομείς δραστηριότητάς του.

Το ανεκτέλεστο στον τομέα των κατασκευών αυξήθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ με συνεπή επανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας της ΑΚΤΩΡ και της ανταγωνιστικότητάς της, μετά από πολλά χρόνια συσσωρευμένων ζημιών.

Διαβάστε επίσης: Ελλάκτωρ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η πώληση του κλάδου ΑΠΕ στη Motor Oil

Κέρδη έναντι ζημιών την αντίστοιχη περίοδο

Ειδικότερα, οι οικονομικές καταστάσεις του εξαμήνου, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, καταγράφουν συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 126 εκατ. ευρώ για το Α’ εξάμηνο του 2022, μία αύξηση της τάξεως του 65%. Επίσης, σημειώθηκαν κέρδη προ φόρων ύψους 31 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 48 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καθαρά κέρδη 12 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 55 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στις 30.06.2022 στα 576 εκατ. ευρώ, στις 31.12.2021 578 εκατ., ενώ ο καθαρός δανεισμός για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 367 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα του Ομίλου ανήλθε στις 30.06.2022 σε 458 εκατ. ευρώ και στις 31.12.2021 σε 470 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός (2) /ετησιοποιημένο συγκρίσιμο EBITDA) σε 2,4x (2,6x με LTM συγκρίσιμο EBITDA). Ο Όμιλος παρουσίασε θετικές Λειτουργικές Ταμειακές Ροές ύψους 42,3 εκατ. ευρώ για το A’ Εξάμηνο 2022, έναντι εκροών 1,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2021.

Τα οικονομικά στοιχεία του κλάδου των ΑΠΕ

Σημειώνεται πως δεδομένης της αναμενόμενης πώλησης του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι χρηματοοικονομικές πληροφορίες αυτού του κλάδου παρουσιάζονται ξεχωριστά, σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 5 – «Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται προς πώληση και διακοπείσες δραστηριότητες». Για λόγους συγκρισιμότητας τα οικονομικά στοιχεία του κλάδου ΑΠΕ παρουσιάζονται  και ως μέρος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και διακριτά για τη σωστή και πλήρη πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.

Το συγκρίσιμο EBITDA του Α’ Εξαμήνου 2022 δεν περιλαμβάνει την εφάπαξ επιβάρυνση ποσού 9 εκατ. ευρώ, λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Ελπίς» στην Αττική Οδό, ενώ στο Α’ Εξαμήνου 2021 στο συγκρίσιμο EBITDA περιλαμβάνεται προσαρμογή ύψους 26,2 εκατ. ευρώ, σχετιζόμενη με απώλεια διαιτησίας στο Κατάρ, επηρεάζοντας τον κατασκευαστικό τομέα.

H νέα αναπτυξιακή πορεία του ομίλου

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα του 1ου Εξαμήνου 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ. Ευθύμιος Μπουλούτας ανέφερε: «Οι οικονομικές επιδόσεις του πρώτου Εξαμήνου 2022 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επιβεβαιώνουν τη νέα αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου παρά το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον. Σε συνέχεια της προσφοράς εξαγοράς από  τη Motor Oil  του 75% νέας εταιρείας, στην οποία θα εισφερθεί ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και με δεδομένη τη θετική απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ την 25.08.2022 για τη συναλλαγή, οι δραστηριότητες του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν πλέον για τον Όμιλο διακοπείσες δραστηριότητες, σύμφωνα με την εφαρμογή του προτύπου ΔΠΧΑ 5 «Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται προς πώληση και διακοπείσες δραστηριότητες».

Παρουσιάζονται, ωστόσο, ως μέρος του Ομίλου για σκοπούς συγκρισιμότητας των μεγεθών αλλά και διακριτά για την ορθή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού. Η συγκεκριμένη συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση λήψεως των απαραίτητων κανονιστικών και λοιπών εγκρίσεων.

Στα 2,8 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Ο Όμιλος παρουσίασε έσοδα 479 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, εκ των οποίων τα 426 εκατ. ευρώ είναι από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 125,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 65%, από τα οποία τα 82,1 εκατ. αφορούν σε συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου.

Επίσης, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 30,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,6 εκατ. αφορούν σε συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν για τον Όμιλο σε 12,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών €54,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ωστόσο για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ήταν ζημίες 7,4 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα, της οποίας το ανεκτέλεστο ανέρχεται πλέον σε 2,8 δισ. ευρώ, κατέγραψε οριακή θετική λειτουργική κερδοφορία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και μετά από πολλά χρόνια συσσωρευμένων ζημιών.

Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο

Παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον και τις προκλήσεις που φέρει σε όλους τους τομείς η ενεργειακή κρίση,  ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ  μετά την εξυγίανση του ισολογισμού του προχωρά με σταθερά βήματα στην υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου που περιλαμβάνει τη δραστική μείωση του δανεισμού και την ανάπτυξη στους κύριους τομείς δραστηριότητάς του. Διαδραματίζουμε πλέον  πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις του κλάδου των υποδομών και στοχεύουμε στη δημιουργία σταθερής και μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους, τους εργαζομένους και την Ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικές τράπεζες: Με σπασμένα φρένα στα κέρδη θα μπουν στο γεμάτο προκλήσεις 2025
Επιχειρήσεις |

Με σπασμένα φρένα στα κέρδη θα μπουν στο γεμάτο προκλήσεις 2025 οι τράπεζες

Το καθαρό αποτέλεσμα της εφετινής χρήσης για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις των διοικήσεών τους, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 4,3 δισ. ευρώ, πάνω από τις αρχικές τους προβλέψεις

Vodafone: Έργο για την ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών του Δήμου Πειραιά
Τεχνολογία |

Vodafone: Έργο για την ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών του Δήμου Πειραιά

Με την υλοποίηση του έργου ο Δήμος Πειραιά θα αποκτήσει ένα προηγμένο σύστημα διαχείρισης σχεδίων πολιτικής προστασίας, καθώς και σύγχρονα συστήματα Κυβερνοασφάλειας με λειτουργίες AI