Στον δεύτερο χειρότερο Αύγουστο των τελευταίων 12 ετών αναδεικνύεται ο φετινός για τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την κυβέρνησης της Βραζιλίας.
Οι φετινές πυρκαγιές ξεπέρασαν και εκείνες του Αυγούστου του 2019 που τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπολσονάρου.
Διαβάστε επίσης: Αμαζόνιος: Αποψίλωση – ρεκόρ το 2022 – Καταστράφηκαν 5.474 στρέμματα δάσους σε 7 μήνες
Ο εθνικός οργανισμός διαστημικών ερευνών INPE κατέγραψε 31.513 ειδοποιήσεις πυρκαγιάς στον Αμαζόνιο μέσω δορυφόρου τις πρώτες 30 ημέρες του μήνα. Είναι ο αμέσως χειρότερος Αύγουστος μετά από τον αντίστοιχο του 2010, όταν καταγράφτηκαν 45.018.
Διαβάστε επίσης: Αμαζόνιος: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο ρυθμός αποψίλωσης των τροπικών δασών – Ο ρόλος του Μπολσονάρου
Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι χειρότερες πυρκαγιές
Οι περισσότερες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο παρατηρούνται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, καθώς τότε λιγοστεύουν οι βροχές.
Φέτος, στις 30 ημέρες του Αυγούστου (υπολείπεται μία για την ακριβή σύγκριση) οι πυρκαγιές έχουν ήδη αυξηθεί κατά 12,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021 και κατά περίπου 20% σε σχέση με τον μέσο του μήνα Αυγούστου από το 1998.
Πολιτική αντιπαράθεση ενόψει εκλογών
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου με την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου να αποτελεί από τα κορυφαία ζητήματα επάνω στα οποία διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι διεκδικητές των εκλογών.
Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έχει δεσμευτεί για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων προστασίας του Αμαζονίου και κατηγορεί τον ακροδεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρου ότι άφησε την αποψίλωση των δασών να φτάσει σε υψηλό 15 ετών.
Ειδικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν τον σημερινό πρόεδρο Μπολσονάρου ότι άνοιξε τον δρόμο στους υλοτόμους και στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες να αποψιλώσουν παράνομα ακόμα μεγαλύτερη έκταση του Αμαζονίου, από τη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι η αποψίλωση των δασών του βραζιλιάνικου Αμαζονίου το πρώτο επτάμηνο του 2022 ισοδυναμεί με μια έκταση περίπου επτά φορές μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση τουλάχιστον της τελευταίας εξαετίας.
Latest News
COP29: Διάχυτη η απογοήτευση μετά τη διάσκεψη – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
Προβληματισμός επικρατεί μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το κλίμα COP29 που φιλεξονήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν
Τι είπε η φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία στην COP29
Η απόφαση της COP29 «Θα οδηγήσει σε επενδύσεις στην καθαρή μετάβαση, μειώνοντας τις εκπομπές» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν
Παγκόσμιος leader στα πράσινα ομόλογα η Ευρώπη - Έρχονται νέες εκδόσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει πράσινα ομόλογα αξίας άνω των 65 δισεκατομμυρίων ευρώ
Πού είναι φθηνότερο να οδηγείς ηλεκτρικό όχημα - Η θέση της Ελλάδας [πίνακας]
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο ελκυστικά στους αγοραστές λόγω του χαμηλού λειτουργικού κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι γεμάτη εμπόδια
Ένα γαλλικό σχέδιο δείχνει ζήτηση στη σωστή τιμή, αλλά τα προβλήματα αντίληψης και οι υποδομές εμποδίζουν την υιοθέτηση
COP29: «Πληρώστε ή βγάλτε τον σκασμό» λένε ακτιβιστές
Διαδηλωτές σε αίθουσα συνεδρίασης της COP29 ζητούν από τις πλουσιότερες χώρες να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Ποιος θα πληρώσει για την κλιματική αλλαγή; Σκληρές κόντρες στην COP29
Σκληρό πόκερ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στη σύνοδο για το κλίμα
Η Coca-Cola αγοράζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Σε ποια χώρα παρήγγειλε EV
Η Coca-Cola έχει θέσει ως στόχο το Net Zero με ορόσημο το 2040
Εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2023 - Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 51% τα τελευταία πέντε χρόνια στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων
Το πιο μεγάλο, καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στις θάλασσες το 2024
Αρνητικά νέα φέρνει έρευνα τριών ελληνικών πανεπιστημίων για τις θερμοκρασίες που «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 στην Ελλάδα