
Με εντατικούς ρυθμούς -που συνεχίστηκαν και μέσα στον Αύγουστο- ο Δήμος Αθηναίων υλοποιεί το μεγάλο πρόγραμμα ανάπλασης και αναζωογόνησης του συνόλου των χώρων πρασίνου της πόλης. Και όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «νέα δέντρα και φυτά προσφέρουν πολύτιμο οξυγόνο, αλλά και χρώμα σε κεντρικές πλατείες, άλση, πάρκα, πεζόδρομους και νησίδες, αναμορφώνοντας μέρα με τη μέρα τις 129 γειτονιές της Αθήνας».
Διαβάστε επίσης – «Πράσινο φως» σε αναπλάσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής
Στοχευμένες παρεμβάσεις
«Ενισχύουμε την πόλη με πράσινο και επομένως με σκιά και πολύτιμο οξυγόνο. Η Αθήνα είναι μία πόλη στην οποία ανά κάτοικο αντιστοιχούν ελάχιστα τετραγωνικά πρασίνου. Στο βαθμό που περνά από το χέρι μας, αυτό αλλάζει. Το κάνουμε στοχευμένα και με πρόγραμμα. Οι τελευταίες “πράσινες” αναπλάσεις αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που δείχνει το όραμά μας να “χτίσουμε” μία βιώσιμη πόλη για τα επόμενα χρόνια. Με καθημερινά έργα μικρής κλίμακας, αλλά υψηλής αξίας, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής των Αθηναίων», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Διαβάστε επίσης – Μπακογιάννης: Το πιο «πράσινο» μουσείο της χώρας στην Ακαδημία Πλάτωνος
Ορθή χρήση νερού
Το πρόγραμμα της ανάπλασης του πρασίνου υλοποιείται βάσει λεπτομερούς σχεδιασμού, που εξασφαλίζει πάνω από όλα την ορθή χρήση και κατανάλωση νερού, μέσω της αναβάθμισης και πλήρους αυτοματοποίησης του αρδευτικού συστήματος. Παράλληλα, αποκαθίστανται φθορές, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες, αντικαθίστανται κυβόλιθοι και άλλες σκληρές επιφάνειες και «αναζωογονείται» ο αστικός εξοπλισμός (υπαίθρια καθιστικά, κάγκελα κλπ.).
Οι 19 γειτονιές
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Αύγουστο, ολοκληρώθηκαν συνολικά 19 τέτοιες νέες πράσινες αναπλάσεις σε πυκνοδομημένες γειτονιές, όπως η Κυψέλη, η Νεάπολη, το Γουδή, ο Νέος Κόσμος, το Παγκράτι, το Μεταξουργείο, ο Βοτανικός, τα Πατήσια, το Γκύζη και οι Αμπελόκηποι. Συγκεκριμένα, οι πλατείες Ασκληπιού, Κοτζιά, Αυδή, Φλέμινγκ, Λαού, Παπαδιαμάντη, Αμφιτρίτης, Αγίου Θωμά, Ιπποκρατείου, Αγ. Σώστη και Γκύζη, οι πεζόδρομοι Πυθέου, Αγ. Ζώνης και Φωκίωνος Νέγρη, ο Λόφος Λαμπράκη, οι Σ. Πάτση, Δουργούτι, Πύρλα και Δαγκλή,επανασχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και πλέον αποτελούν σύγχρονους χώρους αστικού πρασίνου και αναψυχής με σημαντικά περιβαλλοντικά και λειτουργικά οφέλη για την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Οι εργασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, περιλάμβαναν τηφύτευση νέων δέντρων, χιλιάδων εποχιακών φυτών και θάμνων, αλλά και την τοποθέτηση χλοοτάπητα στους χώρους πρασίνου.
Παράλληλα, την ίδια περίοδο, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης στις νησίδες επί των οδών Μπούσγου – Αλεξάνδρας, Καλλιρόης – Θεοφιλοπούλου και Κατεχάκη.
Ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, τόνισε: «Η καλύτερη προετοιμασία της πόλης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καθώς και η διαχείριση και η επέκταση του πρασίνου, αποτελούν προτεραιότητες για τον Δήμο Αθηναίων. Εργαζόμαστε μεθοδικά για να αυξήσουμε τα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο».
Σημειώνεται ότι οι εργασίες ανάπλασης, περιλάμβαναν εκτός από τις φυτεύσεις των δέντρων και των μεσογειακών φυτών, εμπλουτισμό του χώματος με εδαφοβελτιωτικά, τοποθέτηση χλοοτάπητα, όπου υπήρχε ανάγκη, και αναβάθμιση του συστήματος άρδευσης.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X