Τρία ήταν τα πολιτικά μηνύματα που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο.
Το πρώτο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν σε περίπου 9 μήνες, οριστικά και αμετάκλητα. Δύσκολα να πάρει πίσω την απόφασή του ο Κ. Μητσοτάκης, τόσες φορές που το έχει πει. Αρα κάλπες θα περιμένουμε να στηθούν Μάιο – Ιούνιο του 2023 και καλό είναι να βάλουμε πίσω στο σεντούκι το εκλογικό βιβλιάριο.
Το δεύτερο είναι ότι δύσκολα θα υπάρξει και ανασχηματισμός, εκτός αν γίνει καμιά έκπληξη με αφορμή την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού, Γιάννη Μπρατάκου, την ερχόμενη Παρασκευή.
Το τρίτο ήταν οι συστάσεις προς τους υπουργούς για τους επόμενους μήνες. Και όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί περισσότερο πολιτικά, είναι σα να λέει στα στελέχη της κυβέρνησης ότι μέχρι σήμερα δεν παρήγαγαν πολιτική. «Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023», είπε ο πρωθυπουργός.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι θέτει σε εκλογικό συναγερμό 9 μηνών τους υπουργούς του και τα υπόλοιπα στελέχη. Να τρέξουν δηλαδή για να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές, χωρίς να αφήσουν το έργο τους στα υπουργεία.
Από τι κινδυνεύει ο ελληνικός τουρισμός
Τα νέα για τον τουρισμό είναι υπέροχα. Φαίνεται ότι θα έχουμε ρεκόρ στις αφίξεις και στις εισπράξεις, αλλά το ταμείο θα γίνει αργότερα. Σε κάθε περίπτωση ο κλάδος θα βοηθήσει την οικονομία να σταθεί τα πόδια της για άλλη μια χρονιά.
Όμως, υπάρχουν και ορισμένα «γκρίζα» σημεία στα οποία αναφέρονται οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο τους.
Αναφέρουν συγκεκριμένα:
Ο υπερτουρισμός συνιστά μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις, καθώς οι συνέπειές του (υπερδόμηση, υπερφόρτωση/ελλείψεις υποδομών, επιβάρυνση του περιβάλλοντος) δύναται να αλλοιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με αντίστροφα από τα επιθυμητά αποτελέσματα για το τουριστικό προϊόν και τη φήμη της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (INSETE Intelligence, TCI Research, “Athens/ Greece Sentiment Tracker”, July 2022), η γενική φήμη της Ελλάδας στο διαδίκτυο υπερέβη τον Ιούλιο την αντίστοιχη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενισχυμένη από παράγοντες όπως ο πολιτισμός, το φαγητό, η διαμονή και οι εκδηλώσεις, ενώ υπολείπεται της Ιταλίας. Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, η φήμη της χώρας μας υποχώρησε ελαφρώς, εξαιτίας της ταξιδιωτικής εμπειρίας (διαμονή, εστίαση, αξιοθέατα κ.λπ.), ακολουθώντας την πτωτική τάση που καταγράφηκε σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Τέλος, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, αρνητικά βάρυναν στη φήμη της χώρας μας θέματα που σχετίζονταν με το κλίμα (κύμα καύσωνα, πυρκαγιές κ.ο.κ.), τα αυξανόμενα κρούσματα Covid-19, τις υψηλές χρεώσεις στην εστίαση κ.λπ.
Μια δεύτερη πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με την ανάλυση είναι ότι ενδεχόμενη διαρθρωτική μετατόπιση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στην Ελλάδα προς υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια μπορεί να παρασύρει το σύνολο των τιμών προς τα πάνω, πλήττοντας τον εγχώριο τουρισμό, ιδιαίτερα των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων. Παράλληλα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η έλλειψη πόρων, καθώς και η διάβρωση του φυσικού περιβάλλοντος αναμένεται να έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία. Ο τουριστικός κλάδος αναμένεται επίσης να επηρεαστεί μεσο-μακροπρόθεσμα από τάσεις παγκοσμίου κλίμακας, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής -όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση-, και αφορούν στην ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή, στις αλλαγές στα συμπεριφορικά πρότυπα των ταξιδιωτών, αλλά και στις δημογραφικές εξελίξεις.
Πώς θα αναπτυχθεί ο τουρισμός
Οι αναλυτές της Alpha Bank τονίζουν ότι ο τουρισμός μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με στρατηγικό σχεδιασμό.
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου -έστω και κατά ένα μήνα- μπορεί αφενός να δώσει μόνιμη άνοδο στο ΑΕΠ της χώρας και αφετέρου να αμβλύνει σημαντικά τον κίνδυνο του υπερτουρισμού στο μέλλον σε ορισμένες χρονικές περιόδους του καλοκαιριού, ή περιοχές. Η αποτελεσματική διαχείριση των τουριστικών ροών, των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και νέων προορισμών, η διατήρηση αναλλοίωτου του χαρακτήρα των προορισμών, των αγροτικών και οικιστικών περιοχών, η άνοδος των εσόδων χωρίς υπέρμετρη άνοδο των επισκεπτών, αποτελούν στόχους η επίτευξη των οποίων θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, διαφυλάσσοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του κλάδου και την ταυτότητα των προορισμών και των τοπικών κοινωνιών. Η αύξηση των τουριστικών ροών ενδεχομένως δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί πρωταρχικό στόχο, όσο η κατανομή τους σε περισσότερες περιφέρειες της χώρας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ερχεται σοκ με τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους οι ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ένα νέο κύμα από όσες έχουν μείνει πίσω αναμένεται από τον Σεπτέμβριο.
Οι αυξήσεις έρχονται ως απόρροια του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των τιμών στα ανταλλακτικά, αλλά και στο αυξημένο κόστος αποζημιώσεων, που συνεπάγεται η επαναφορά της κίνησης στους δρόμους στα προ πανδημίας επίπεδα.
Για «αυξήσεις – μονόδρομο» έκανε λόγο, μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ1, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και αντιπρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Μινέττα, Κωνσταντίνος Μπερτσιάς, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας, όταν τα αυτοκίνητα ήταν παροπλισμένα λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση.
Καταγράφουμε μεγάλη αύξηση στο κόστος αποζημιώσεων όπως και στις κλοπές είπε ενώ συμπλήρωσε ότι τα δυο προηγούμενα χρόνια στην περίοδο της πανδημίας οι ασφαλιστικές είχαν δώσει εκπτώσεις λόγω ακινησίας των οχημάτων. Η κινητικότητα επανήλθε και επομένως οι εκπτώσεις και οι προσφορές λόγω ακινησίας καταργήθηκαν.
Ο μέσος όρος των αυξήσεων από τις αρχές του έτους που έχουν ξεκινήσει να κάνουν οι ασφαλιστικές είναι της τάξης του 5-6%
Ωστόσο πρόσθεσε από το 2013 τα ασφάλιστρα έχουν μειωθεί περίπου 50%, αλλά πλέον το κόστος αποκατάστασης των ζημιών έχει αυξηθεί.
Επίσης υπογράμμισε ότι έχει αυξηθεί τελευταία και ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων.
Αναδρομικά… γιοκ
Αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή σχεδίων τις επόμενες ημέρες, σας ενημερώνουμε ότι αφαιρείται οριστικά από την πρωθυπουργική ομιλία το κεφάλαιο της επιστροφής των αναδρομικών (επικουρικών και δώρων) στο σύνολο των συνταξιούχων.
Το αρμόδιο υπουργείο (Εργασίας) δεν συμπεριέλαβε καν το συγκεκριμένο θέμα στο κείμενο των τελικών εισηγήσεων του προς το Μέγαρο Μαξίμου
Κι αυτό γιατί από την ΕΕ «άναψε κόκκινο» σε μια τέτοια απόφαση, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού της κόστους (2,5 δις ευρώ).
Προσοχή, μιλάμε για το σύνολο των συνταξιούχων, όχι για τους 350 χιλιάδες συνταξιούχους που προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Το ποσό γι’ αυτούς εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ και είναι δημοσιονομικά ανεκτό. Αλλά τα 2,5 δις δεν πρόκειται να δοθεί τώρα… και για πάντα ίσως.
O ιταλικός ιός θα… μολύνει την Ευρώπη;
Μέρες από το παρελθόν, το πρόσφατο, το μνημονιακό, θυμίζουν αυτή την περίοδο τα ομόλογα διεθνώς. Με αιχμή την Ιταλία, δείχνει να εξαπλώνεται μια ανησυχία για την πολιτική αβεβαιότητα στη γειτονική χώρα και για το πόσο αυτή μπορεί να «μολύνει» την Ευρώπη.
Η αγορά των κρατικών ομολόγων δέχεται «επίθεση» καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων ενισχύει τους φόβους για επιβράδυνση των οικονομίων σε μια περίοδο κατά την οποία η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν ήδη φέρει την Ευρώπη κοντά στην ύφεση.
Η απόδοση του ιταλικού δεκαετές έχει εξαπλασιάσει τις αποδόσεις καθώς βρίσκεται στο 3,74%, έχοντας κινηθεί κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο από το 0,612% έως το 4,279%. Το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου βρίσκεται στις 229,2 μονάδες βάσης, έχοντας καταγράψει και ημερήσια υψηλά μέχρι και στις 326 μονάδες βάσης, όταν πριν από 12 μήνες ήταν στις 84,9 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε στο 4% για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, δηλαδή σε υψηλά 4 μηνών, και χθες διαμορφώθηκε στο 3,95%. Τα spreads, δηλαδή σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων, είναι στις 240 μονάδες βάσης.
Εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών, της ΕΚΤ και της FED για το πόσο «επιθετικές» θα είναι ως προς την αύξηση των επιτοκίων.
Ένα λάθος κουμπί
Παλιά λέγαμε «ο δαίμων του τυπογραφείου» και δικαιολογούσαμε το λάθος που έχει γίνει σε ένα κείμενο. Τι γίνεται, όμως, τώρα που η τεχνολογία (και η βιασύνη) βασίζεται στο πάτημα ενός κουμπιού για να φύγει ένα email; Κάπως έτσι την «πάτησαν» και στον Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κι έστειλαν ονόματα και email όλων των δημοσιογράφων που καλύπτουν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ; Ετσι όλοι γνωρίζουν πλέον τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων. Βέβαια, μόλις κατάλαβαν το λάθος στο ΕΕΑ αμέσως έστειλαν νέο μήνυμα ζητώντας την άμεση διαγραφή του προηγούμενου email και να μην χρησιμοποιηθούν οι διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Όμως, ο… δαίμων του πληκτρολογίου έκανε το θαύμα του…
Πλαστικά καλαμάκια: Δεν καταργήθηκαν ποτέ
Ξέρετε ποιο ήταν το αγαπημένο θέμα των διακοπών σε όλη την Ελλάδα; Τι συζητούσαν οι ‘Ελληνες κατά κύριο λόγο, μεταξύ φρέντο και βουτιάς στη θάλασσα;
Μα φυσικά τα… πλαστικά καλαμάκια. Κανείς δεν μπορεί να πιεί τον καφέ του με τα χάρτινα καλαμάκια κι όλοι αναζητούσαν τα παλιά, πλαστικά που υποτίθεται ότι έχουν αποσυρθεί.
Αλλά για κάποιο περίεργο τρόπο, ειδικά στην επαρχία, υπάρχει μεγάλο στοκ από πλαστικά καλαμάκια και στους καλούς πελάτες οι μπάρμαν έβαζαν στα κρυφά αυτά, κι όχι τα χάρτινα.
Κι έτσι, όλοι κυκλοφορούν με πλαστικά, παρά τις δεσμεύσεις για κατάργησή τους.
Οι νόμοι στην Ελλάδα είναι για να… γράφονται στα παλαιότερα των υποδημάτων μας, κάτι που επισήμανε και η WWF. Οπως έκανε γνωστό η οργάνωση, τα πλέον προβληματικά σημεία στην εφαρμογή του νόμου έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πλαστικά καλαμάκια εξακολουθούν να κατακλύζουν την αγορά, παρατηρείται κακή εφαρμογή των ρυθμίσεων για πλαστικά κύπελλα και φαγητοδοχεία, ενώ οι δημόσιες βρύσες εξακολουθούν να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων αστικών κέντρων αφού δεν έχει προχωρήσει επαρκώς η επέκτασή τους. Επιπλέον, άκρως προβληματικές είναι οι μεθοδεύσεις στη δημιουργία συστήματος επιστροφής εγγύησης για πλαστικά μπουκάλια.
Σύμφωνα με την WWF: «Η πλαστική ρύπανση αποτελεί μια μεγάλη παγκόσμια απειλή για το θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο διαρρέουν στους ωκεανούς 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών.
Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν ετησίως 11.500 τόνοι πλαστικών. Η κατανάλωση των πλαστικών μιας χρήσης αυξάνεται όλο και περισσότερο, πράγμα που οδήγησε την ΕΕ να εκδώσει το 2019 οδηγία για τη μείωση των επιπτώσεων από την πλαστική ρύπανση (ΕΕ 2019/904).
Θέλετε κι ένα στατιστικό; Ο κλάδος των πλαστικών συνεισέφερε στο ΑΕΠ, μέχρι πέρυσι, περί τα 3 δις ευρώ ετησίως και απασχολούσε 20.000 εργαζόμενους.
Ποιος θα πάρει την ακριβότερη βίλα της Ελλάδας;
‘Εχει χαρακτηριστεί ως το ομορφότερο σπίτι της Ελλάδας ή η ακριβότερη βίλα της Μυκόνου. Και βγαίνει σε δημοπρασία από τον ξένο οίκο Sotheby’s αντί του ποσού των… 23 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την γνωστή σε όλους Vila Alegria στην περιοχή Καλό Λιβάδι και Καλαφάτι.
Δεν είναι συνηθισμένο να βγαίνουν στο σφυρί τέτοια σπίτια από την Ελλάδα, κι έχει κάνει αίσθηση το ποσό που ζητείται αφού κάποιες εκτιμήσεις δεν έδιναν στη συγκεκριμένη βίλα πάνω από 6 εκατ. ευρώ.
Όμως είναι γεγονός ότι η Vila Alegria είναι από τις πιο δημοφιλείς και σε ξένες χώρες. Σε μοναδικό σημείο στη Μύκονο, έχει επιφάνεια 1.500 τ.μ. σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων, με ελικοδρόμιο, εκκλησάκι, και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 30 άτομα ενώ διαθέτει υπηρετικό προσωπικό.
Τώρα, αν θα βρεθεί αγοραστής για το μοναδικό αυτό ακίνητο θα το δούμε. Πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη γιατί τα 23 εκατ. ευρώ για ένα σπίτι είναι… αστρονομικό ποσό.
Latest News
Προσδεθείτε… ήρθε ο Τραμπ, «Drill, baby, drill» στην… Ελλάδα, ποιος θα μιμηθεί τον Κωστόπουλο, μαθαίνουν Αγγλικά στο Υπ. Οικονομίας, το placement σε Helleniq Energy
Εν οίδα...
Κάτι δεν κατάλαβε ο Μητσοτάκης, το… χιούμορ (;) του Χατζηδάκη, λύση – λαβύρινθος για τα απορρίμματα, υπερωρίες στο Υπ. Ενέργειας, «δαγκώνουν» τα τιμολόγια
Ας πιάσουμε δουλειά
Στο θρανίο ο Θεοδωρικάκος, ο φιλότεχνος Μυτιληναίος, τα κρασιά της Premia, τι ετοιμάζουν οι Αντετοκούνμπο, ψηφίζει Ελλάδα η HUAWEI, τα Κούριερ του Αγροτικής Ανάπτυξης
Συντονιστείτε...
Έχει η Βουλή… γυρίσματα, τι θα κάνουν Πατούλης και Βαλάντης, «γαλλική» αποικία στη Βοιωτία, τα αγκάθια των κατασκευαστικών, το deal της ελιάς, τα ερωτήματα για ΟΛΘ, το made in Skaramagas… Victa
Πώς τα φέρνει η ζωή...
Tι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, το «δώρο» των ασφαλιστικών, νέα επένδυση από Metlen, το στόρι του Τιτάνα, κλείνει και ο Ηλέκτωρ, η ρελάνς Σαββίδη, προσεχώς… βαφτίσια
Και το όνομα αυτού…
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο