Σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί η αναζήτηση κατοικιών για ενοικίαση λόγω της εκτόξευσης των ενοικίων και της μικρής διαθεσιμότητας ακινήτων. Συνιστά δε πραγματικό «πονοκέφαλο» για όσους σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια είτε όσων βρίσκονται κοντά στη λήξη παλαιών συμβολαίων ενοικίασης και αναμένουν τις νέες «απαιτήσεις» των ιδιοκτητών. Χαρακτηριστική είναι η «εντολή» που δίνουν στους μεσίτες να τους ενημερώνουν άμεσα μόλις εμφανίζονται ευκαιρίες στις περιοχές που ενδιαφέρονται κατά προτεραιότητα.
Η αύξηση στις τιμές των ενοικίων
Υπολογίζεται ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως και 35% στην Αττική και έως 25% στην επαρχία από το 2018, ενώ ήδη παρατηρείται το φαινόμενο ιδιοκτήτες να ζητούν ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης που επίκειται να λήξει εντός των επομένων 2-3 μηνών με αύξηση ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο του 2019!
Διαβάστε επίσης: Φοιτητική στέγη: Γιατί φέτος είναι πιο δύσκολη χρονιά – Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτών, το κόστος μίσθωσης μιας οικογενειακής κατοικίας στην Αθήνα όπως προκύπτει από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων διαμορφώνεται στα 8,15 ευρώ/τ.μ. η μέση κατώτερη ως και η μέση ανώτερη, στα 11,4 ευρώ/τ.μ. η μέση ανώτατη. Δηλαδή, μια οικογένεια καλείται να πληρώσει για ενοίκιο από 815 ευρώ έως και 1.140 ευρώ τον μήνα αν πρόκειται για κατοικία 100 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000, ποσό που αυξάνεται σημαντικά αν υπολογίσει κανείς και τα πάγια έξοδα ενός σπιτιού (ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες, θέρμανση).
Τα παλαιότερα
Φυσικά χαμηλότερες είναι οι τιμές σε ακίνητα παλαιότερα κατασκευής έως και το 1980, τα οποία κυρίως βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, με τα ενοίκια να φτάνουν τα 600 ευρώ για 100 τ.μ., ενώ στα δυτικά προάστια και στον Πειραιά ακίνητα κατασκευής 1970-1990, που αποτελούν και το 45,9% του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, κινούνται σε ανάλογες τιμές έως 600 ευρώ τον μήνα και στον Πειραιά είναι κατασκευής 1971-1980 όπου και αποτελούν το 58,88%.
Οσον αφορά τις περιοχές του Υπολοίπου της Αττικής οι κατοικίες νεότερης κατασκευής αντιπροσωπεύουν το 46% του συνόλου των προς εκμίσθωση κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως και 600 ευρώ τον μήνα.
Η ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης απασχολεί πλέον όχι μόνο τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες αλλά σχεδόν το σύνολο των πολιτών. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν 8 στους δέκα ενοικιαστές κάνουν περικοπές ή λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από τρίτους για να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις και να βγάλουν τον μήνα.
Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται αναγκαία η υλοποίηση ενός σχεδίου στεγαστικής πολιτικής με διεύρυνση των δικαιούχων. Κάτι που έχουν επισημάνει από τα τέλη του 2019 τόσο το ΔΝΤ όσο και η Eurostat, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στο κόστος στέγασης στην Ευρώπη.
Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ
Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη δέσμης μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και θα ανακουφίζουν τους οικονομικά ασθενέστερους και τους νέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα πρόγραμμα περίπου 1,5 δισ. με έμφαση στα νέα ζευγάρια αλλά και στους ανέργους αναφορικά με την πρώτη κατοικία. Θα προβλέπει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Οι βασικές επιλογές που εξετάζονται είναι: επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς πρώτης κατοικίας, επιδότηση επιτοκίου για επισκευή πρώτης κατοικίας, επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
Επίσης, η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει και τα σπίτια φοιτητών αλλά και πρόγραμμα για ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ – ιδιωτών και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.
Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα»
Latest News
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Πού αναζητούν τώρα εξοχικές κατοικίες οι ξένοι αγοραστές - Τι ποσά δίνουν
Πρόκειται για κατοικίες επιφάνειας από 70 ως 95 τ.μ. σε εναλλακτικούς προορισμούς χαμηλού τουριστικού φόρτου με κόστος έως 400.000 ευρώ
Η φορο-παγίδα των ανείσπρακτων ενοικίων - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι κινήσεις που μηδενίζουν το φόρο και πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης
Με τον… αραμπά το project για τις 2.500 κοινωνικές κατοικίες μέσω ΣΔΙΤ
Η ΔΥΠΑ έχει αναλάβει την ωρίμανση των φακέλων για την κοινωνική αντιπαροχή για τα δέκα πρώτα οικόπεδα
«Ανάσα» για Airbnb - Πανηγυρίζει ο STAMA για τη διάσωση 20.000 ακινήτων
To τελικό κείμενο το νομοσχεδίου για τα Airbnb δικαιώνει τις θέσεις του Stama
Στο παραπέντε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα Airbnb - Ποια ακίνητα σώζονται, ποια κόβονται
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στα Airbnb ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των φορέων
Κυρανάκης: Στο Κτηματολόγιο όλες οι συναλλαγές για τα ακίνητα
O κ. Κυρανάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουν ψηφιοποιηθεί περισσότερες από 300 εκατ. σελίδες από τα υποθηκοφυλακεία
Οι τρεις καταλύτες στην αγορά ακινήτων φέτος - Ποιες περιοχές ευνοούνται
Σε ανοδική τροχιά και το 2025 η αγορά στα ακίνητα – Τι δηλώνουν ειδικοί του κλάδου