Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δεν πέθανε στη Ρωσία που ήθελε να οικοδομήσει. Ο πρώην -και τελευταίος- Σοβιετικός ηγέτης, που έφυγε από τη ζωή στη Μόσχα σε ηλικία 91 ετών, είχε άλλα σχέδια για την, τότε μεγαλύτερη χώρα, ΕΣΣΔ. Έδωσε στους συμπατριώτες του πολιτικές ελευθερίες και ήλπιζε ότι θα ήταν αρκετό για να μεταμορφώσει το κομμουνιστικό μεγαθήριο σε ευημερούσα, δημοκρατική οικονομία. Πόσο αφελής ήταν.
Αφού ανήλθε στην εξουσία το 1985, μετά από την ταχεία αλληλοδιαδοχή τριών ηλικιωμένων κομμουνιστών ηγετών, ο Γκορμπατσόφ σύντομα έδωσε στους Σοβιετικούς πολίτες το δικαίωμα να γράφουν, να μιλάνε, να ψηφίζουν και να σκέφτονται, τα οποία είχαν στερηθεί για επτά δεκαετίες. Δύο χρόνια αργότερα, ξεκίνησε την «περεστρόικα», τον πειραματικό μετασχηματισμό της σοβιετικής οικονομίας που επτά δεκαετίες κομμουνισμού είχε καταστρέψει.
Διαβάστε επίσης: Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ μέσα από τα δικά του λόγια
Ήταν ευκολότερο να το λεει παρά να το κάνει. Η Σοβιετική Ένωση, αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, διοικούνταν από κομματικούς γραφειοκράτες, όπου ακόμη και ο ταπεινότερος χασάπης ήταν κρατικός υπάλληλος. Η σιωπηρή συμφωνία μεταξύ πολιτών και πολιτικών ήταν ότι οι εργαζόμενοι θα «προσποιούνταν ότι εργάζονται ενώ [οι κρατικοί λειτουργοί] θα προσποιούνταν ότι τους πληρώνουν», αν και σε νόμισμα χωρίς αξία.
Ο Γκορμπατσόφ απέτυχε να εκσυγχρονίσει τη ρωσική οικονομία για πολλούς λόγους. Η άγνοια για την πραγματικότητα της οικονομίας της αγοράς, που ήταν βαθιά ριζωμένη στη Ρωσία, έκανε τις βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως το κράτος δικαίου, άπιαστο όνειρο. Η εμπιστοσύνη του στην ικανότητά του να διαχειριστεί τη μετάβαση – που τα τελευταία χρόνια περιλάμβανε το εξωπραγματικό σχέδιο για τη μετατροπή της ΕΣΣΔ σε οικονομία αγοράς «μέσα σε 100 ημέρες» – δεν βοήθησε. Και η αναποφασιστικότητα του όταν έπρεπε να παρθούν σκληρές αποφάσεις απογοήτευσε τους συμμάχους του και θορύβησε τους αντιπάλους του στην παλιά φρουρά του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η εξουσία του αποδυναμώθηκε από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς οι σοβιετικές δημοκρατίες από τη Βαλτική μέχρι τον Καύκασο απαιτούσαν την ανεξαρτησία τους. Το πραγματικό ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν το σοβιετικό σύστημα θα μπορούσε καν να μεταρρυθμιστεί.
Ο Γκορμπατσόφ δεν ήταν δημοφιλής στους Ρώσους τα τελευταία 30 χρόνια – τουλάχιστον μεταξύ αυτών που τον θυμούνται. Τον κατηγορούν για το χάος, τη διαφθορά και τα πολλά χρόνια οικονομικών δυσκολιών που ακολούθησαν το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Τείνουν να ξεχνούν ότι το σοβιετικό σύστημα ήταν μνημείο οικονομικού παραλογισμού, που ήδη κατέρρεε όταν ανέλαβε. Υπό τον διάδοχό του, Μπόρις Γέλτσιν, ο χρηματισμός και η διαφθορά έγιναν βασικά χαρακτηριστικά της νέας Ρωσίας, τα οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν εδραίωσε τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο Γκορμπατσόφ κατανοούσε το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν η ΕΣΣΔ, αλλά απέτυχε να κατανοήσει το τεράστιο μέγεθος που αποτελούσε η πρόκληση της μεταρρύθμισης. Ωστόσο, τα επιτεύγματά του εξακολουθούν να είναι σημαντικά, αν συγκριθεί με σημερινούς ηγέτες. Τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο και την κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών με τις ΗΠΑ, απέσυρε τον στρατό του από μια αδιέξοδη σύγκρουση στο Αφγανιστάν, έδωσε στους συμπατριώτες του ελευθερίες που δεν είχαν απολαύσει ποτέ και αποδέχτηκε την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Και παραμένει το μοναδικό παράδειγμα ενός αυταρχικού ηγέτη που επέλεξε να διαλύσει το ίδιο το σύστημα που τον είχε ενθρονίσει.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος
Το νέα σενάρια της Disney παραβλέπουν τον… Ντάμπο στο δωμάτιο
Η Walt Disney παρουσίασε με τόλμη μια τριετή πρόβλεψη, αλλά της διαφεύγουν κάποια πράγματα
Ωμή αλήθεια ή αγένεια - Τα όρια σε έναν εργασιακό χώρο
Οι ευθείς συνομιλητές υπερηφανεύονται για την ειλικρίνεια, αλλά μπορούν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους
Παίζοντας μπριτζ στις... αγορές - Η τέχνη του να είσαι τυχερός επενδυτής
Πώς να παίζεις με τα χαρτιά που σου μοιράζουν και να προσαρμόζεσαι σε αυτά - Οι κινήσεις του Μπάφετ
Γιατί τελικά η μεγαλύτερη σύγκρουση του Μασκ είναι με τον Τραμπ
Το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μασκ, είναι ήδη βαθιά συνυφασμένο με το κράτος
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Γιατί οι ισχυροί brokers χάνουν τον έλεγχό τους στην πολιτική των ΗΠΑ
Η αλλαγή της στάσης τους δείχνει πώς ο φόβος έχει ξεπεράσει την ελπίδα στην πολιτική των ΗΠΑ, ακόμη και στις αίθουσες συνεδριάσεων
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της