Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να πλησιάζει πλέον τα 8 δισεκατομμύρια άτομα, ο πλανήτης δεν ήταν ποτέ τόσο συνωστισμένος όσο σήμερα.

Θα μπορούσε όμως να χωρέσει η Γη όσους ανθρώπους πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη;

Διαβάστε επίσης: Δεν πρέπει να είμαστε πολύ εφησυχασμένοι για τη συρρίκνωση του πληθυσμού

Μάλλον όχι, αν δεχτεί κανείς τους υπολογισμούς δύο ερευνητών του Γραφείου Αναφοράς Πληθυσμού (PRB), μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στην Ουάσιγκτον που συλλέγει δημογραφικά δεδομένα.

Η εκτίμηση βασίστηκε στην υπόθεση ότι ο Homo sapiens πρωτοεμφανίστηκε πριν από 190.000 χρόνια –μια μάλλον αυθαίρετη υπόθεση, δεδομένου ότι το είδος δεν εμφανίστηκε ξαφνικά αλλά προέκυψε σταδιακά μέσω της εξέλιξης. Υπάρχουν εξάλλου πρόσφατες ενδείξεις ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε νωρίτερα, πριν από τουλάχιστον 300.000 χρόνια.

Ουσιαστικά λοιπόν είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια τον αριθμό. Όμως οι δύο ερευνητές, ο Τοσίκο Κανέντα και ο Καρλ Χάουμπ, έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν.

Αδάμ και Εύα

Οι δύο δημογράφοι βασίστηκαν στην υπόθεση ότι ο αρχικός πληθυσμός των πρώτων ανθρώπων περιοριζόταν σε δύο μόνο άτομα, έναν άνδρα και μια γυναίκα –κάτι σαν τον Αδάμ και την Εύα.

Από εκεί, οι ερευνητές βασίστηκαν σε άλλες εκτιμήσεις για το μέγεθος του πληθυσμού σε διάφορα στάδια της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς και σε εκτιμήσεις για τις μεταβολές της γεννητικότητας στην πορεία του χρόνου.

Η εκτιμώμενηπορεία του ανθρώπινου πληθυσμού τα τελευταία 190.000 χρόνια (Πηγή: PRB)

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι χρειάστηκαν 140.000 χρόνια για να ξεπεράσει ο παγκόσμιος πληθυσμός τα 2 εκατομμύρια άτομα. Έφτασε τα 5 εκατομμύρια το 8000 π.Χ και το 1 δισεκατομμύριο στις αρχές του 19ου αιώνα, αυξανόμενος με όλο και ταχύτερους ρυθμούς χάρη στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η οποία υπερκέρασε τη σταδιακή πτώση της γεννητικότητας.

Το τελικό αποτέλεσμα: μέχρι σήμερα έχουν περπατήσει στον πλανήτη 117 δισεκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών κατοίκων του πλανήτη.

Οι αριθμοί γίνονται καλύτερα κατανοητοί σε γράφημα που παρουσιάζει το Our World In Data, υπηρεσία συλλογής στατιστικών δεδομένων με έδρα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η γιγάντια κλεψύδρα της εικόνας μετρά το πέρασμα των ανθρώπων αντί του χρόνου.

Κάθε κόκκος άμμου στην κλεψύδρα αντιπροσωπεύει 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο γεννιούνται 140 εκατομμύρια μωρά, προσθέτουμε 14 κόκκους άμμου στην κλεψύδρα.

Οι 795 πράσινοι κόκκοι αντιπροσωπεύουν τα 7,95 διεσκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σήμερα.

Κάθε χρόνο, 60 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι 6 κόκκοι περνούν από την κλεψύδρα και προστίθενται στον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει –οι 10.900 κόκκινοι κόκκοι άμμου στη βάση της κλεψύδρας.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε άτομο που ζει σήμερα, υπάρχουν περίπου 14 άτομα που δεν είναι πλέον μαζί μας. «Αυτά τα 109 δισεκατομμύρια ανθρώπους πρέπει να ευχαριστήσουμε για τον πολιτισμό στον οποίο ζούμε. Οι γλώσσες που μιλάμε, το φαγητό που μαγειρεύουμε, η μουσική που απολαμβάνουμε, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε – όσα ξέρουμε τα μάθαμε από αυτούς», γράφει ο Μαξ Ρόζερ του Our World In Data.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Γερμανία: Πανεπιστήμια και συνδικάτα αποχωρούν από την πλατφόρμα «Χ» – «Φόρουμ ακροδεξιών ιδεών»
Τεχνολογία |

Πανεπιστήμια και συνδικάτα ρίχνουν «άκυρο» στην πλατφόρμα «Χ» – «Φόρουμ ακροδεξιών ιδεών»

Μαζικές είναι οι αποχωρήσεις πανεπιστημίων και συνδικάτων στη Γερμανία από την πλατφόρμα «X», η οποία χαρακτηρίζεται ως φόρουμ που διαδίδει ακροδεξιές ιδέες