Να απορροφήσει τις πιέσεις και να ανακόψει τις διαθέσεις των πωλητών επιχειρεί και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τα πρόσημα του να είναι μοιρασμένα καθώς εκδηλώνοντας κάποιες στηρίξεις.

Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,25% στις 854,19 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 4 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Η ενεργειακή κρίση εντείνει το σοκ στις οικονομίες

Αν και άρχισε φτάνοντας σχεδόν στο -1%, αυτήν την ώρα το ΧΑ έχει περιορίσει τις απώλειες, δείχνοντας κάποιες αντοχές στη ζώνη των 850 μονάδων.

Το κλίμα

Βέβαια, το κλίμα τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων δεν είναι θετικό, με τις αγορές να τιμολογούν πλέον τον κίνδυνο η ευρωπαϊκή οικονομία να δεχτεί τις ισχυρές πιέσεις και τα σοκ της ενεργειακής κρίσης και της νομισματικής σύσφιγξης.

Άλλωστε, με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί κατά 40% τον Αύγουστο και σχεδόν 300% φέτος και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να βρίσκονται 10 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την COVID, η ενεργειακή κρίση δημιουργεί σοκ στο σύστημα, με τα μοντέλα της ελβετικής τράπεζας UBS να ανεβάζουν πλέον τις πιθανότητες επερχόμενης ύφεσης στην ευρωζώνη στο 96%. Σε αυτό όμως το δύσκολο περιβάλλον, οι αγορές προετοιμάζονται για ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ανεβάζοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας. Και σε αυτό το περιβάλλον δεν εξαιρείται η Ελλάδα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Coca Cola, η Πειραιώς, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Eurobank, η Quest και ο Τιτάνας δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ αρνητικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Motor Oil, Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, θετικά κινούνται οι Aegean, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Jumbo, Λάμδα και ΟΤΕ, με τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο και Εθνική να κινούνται με μικρά κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών