Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς όσο και να προσπάθησε δεν κατάφερε να σταματήσει το σφυροκόπημα των πωλητών, το οποίο στο τέλος εντάθηκε, καταρρίπτοντας και τις τελευταίες στηρίξεις.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά με απώλειες 1,54% στις 843,17 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 71 εκατ. ευρώ.
Η αγορά σήμερα αναλώθηκε στο να υπερασπιστεί τη ζώνη των 850 μονάδων, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε καθώς στο χορό των πιέσεων μπήκαν και οι περισσότεροι κλάδοι που επιχειρούσαν για στηρίξεις. Ήταν άλλωστε κάτι που φαινόταν σε όλα τα κύματα πωλήσεων που δέχτηκε καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με το δρόμο της διολίσθησης προς τα επίπεδα των 820 μονάδων να είναι πλέον ανοιχτός.
Διαβάστε επίσης – Συνεχίζεται το πτωτικό σερί της Wall Street
Αδυναμία να βγάλει αντανακλαστικά αντίδρασης
Πλην της χθεσινής συνεδρίασης, το ΧΑ από την περασμένη Παρασκευή δείχνει αδύναμο να ενεργοποιήσει τους αγοραστές και να βγάλει αντανακλαστικά αντίδρασης. Άλλωστε, και το διεθνές κλίμα δεν βοηθάει, υπενθυμίζοντας ότι το κενό μέχρι την περιοχή των 800 μονάδων δεν είναι και τόσο .. δύσκολο να επιτευχθεί εάν δεν πεισθούν οι επενδυτές για την άμβλυνση των κινδύνων που χαλούν το κλίμα, με την πρώτη αντίσταση να φαίνεται στις 880.
Το σοκ της ενεργειακής κρίσης
Οι αγορές τιμολογούν πλέον τον κίνδυνο η ευρωπαϊκή οικονομία να δεχτεί τις ισχυρές πιέσεις και τα σοκ της ενεργειακής κρίσης και της νομισματικής σύσφιξης. Άλλωστε, με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί κατά 40% τον Αύγουστο και σχεδόν 300% φέτος και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να βρίσκονται 10 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την COVID, η ενεργειακή κρίση δημιουργεί σοκ στο σύστημα, με τα μοντέλα της ελβετικής τράπεζας UBS να ανεβάζουν πλέον τις πιθανότητες επερχόμενης ύφεσης στην ευρωζώνη στο 96%. Σε αυτό όμως το δύσκολο περιβάλλον, οι αγορές προετοιμάζονται για ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ανεβάζοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας. Και σε αυτό το περιβάλλον δεν εξαιρείται η Ελλάδα.
H εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, οι πιέσεις εξαπλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με τις Jumbo, Coca Cola, Eurobank, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Quest και Βιοχάλκο να σημειώνουν σημαντικές απώλειες. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Τιτάν, Alpha Bank, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα.
Από την άλλη, ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Aegean και ΕΥΔΑΠ, με τον ΟΠΑΠ να ολοκληρώνει στο +1,29% και τον Σαράντη στο +3,65%.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου