
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έσπασε ένα νέο ρεκόρ τον Αύγουστο φτάνοντας το 9,1%, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ιστορία του ευρώ και είναι ελαφρά υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Το προηγούμενο υψηλότερο ποσοστό ήταν τον Ιούλιο που έφτασε το 8,9%. Βεβαίως, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η ιστορία του ευρώ συμπίπτει λίγο πολύ με την 25ετία 1995-2020 όπου φάνηκε ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες άφηναν οριστικά πίσω τους το πρόβλημα του πληθωρισμού, καθώς ακόμη και τα τεράστια προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης» που εφαρμόστηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008 – και τα οποία είναι το κοντινότερο που μπορεί να υπάρξει στη σύγχρονη οικονομία στο «τύπωμα χρήματος» – δεν οδήγησαν στην αύξηση του πληθωρισμού, αντιθέτως ιδίως οι ευρωπαϊκές οικονομίες είδαν το φάσμα του αποπληθωρισμού.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στη Γερμανία που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 40 χρόνων, ύστερα από τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων.
Ο πληθωρισμός ήδη έχει αρχίσει να αναδεικνύεται ως μια παράμετρος μεγάλου κοινωνικού κόστους στην Ευρώπη, καθώς τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις στο πραγματικό κόστος ζωής και υπάρχει ανησυχία ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα όσο συνεχίζεται η πολεμική σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας και υπάρχει η προοπτική με μεγάλες ελλείψεις ενέργειας.

Η προοπτική μεγάλης αύξησης των επιτοκίων
Όλα αυτά θέτουν το ερώτημα πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση των επιτοκίων που θα αποφασίσει την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ. Η εκτίμηση είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75%, καθώς ακόμη και τώρα τα επιτόκια αναφορά της είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
Αυτό άλλωστε φαίνεται να προεξοφλούν και οι αγορές ομολόγων, όπου η ανακοίνωση του πληθωρισμού προκάλεσε μεγάλες πωλήσεις ομολόγων σε ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αύξηση των αποδόσεών τους. Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου πήγε στο 1,58% ενώ το δεκαετές ιταλικό ομόλογο ανέβηκε δέκα μονάδες βάσεις στο 3,93%.
Και αυτό ύστερα από έναν Αύγουστο όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις των αποδόσεων στα γερμανικά ομόλογα: η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε τον Αύγουστο πάνω 0,7% φτάνοντας, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1990. Την περασμένη Τετάρτη το διετές γερμανικό ομόλογο είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση της ιστορίας του.
Τα ερωτήματα για την αύξηση των επιτοκίων
Παρότι η επιλογή αύξησης των επιτοκίων φαντάζει ως η ενδεδειγμένη κίνηση με βάση την αύξηση του πληθωρισμού, άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση θα κινείται ήδη αποφασιστικά και η FED, και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής Τράπεζας Γιοακίμ Νάγκελ, εντούτοις το ζήτημα των επιτοκίων δεν είναι τόσο απλό στην Ευρώπη.
Και ο λόγος είναι ότι στην Ευρωζώνη οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί και υπάρχει φόβος ότι μια πολιτική υψηλών επιτοκίων θα οδηγήσει σε μια απότομη επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Έπειτα, υπάρχει και το ζήτημα του χρέους: η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ θα έδινε το έναυσμα και για μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και άρα και για μια αύξηση του κόστους δανεισμού και μια διακινδύνευση των όρων αποπληρωμής του χρέους για τις χώρες που έχουν πολύ υψηλό εξωτερικό χρέος, όπως είναι π.χ. η Ιταλία. Και μια «κρίση χρέους» είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν αυτή τη στιγμή οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πίεση στο ευρώ
Στην εκτίμηση των κινήσεων μπαίνει και το θέμα του ευρώ. Το τελευταίο διάστημα το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου, σε μια τάση που αντανακλά όχι μόνο το γεγονός ότι η FED ήδη κινείται πιο αποφασιστικά σε μια πολιτική υψηλότερων επιτοκίων, αλλά και τη συνολικότερη κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Το ευρώ έχει υποχωρήσει έτσι κάτω από την ισοτιμία 1:1 με το δολάριο και αυτό με τη σειρά του ενισχύει τις πληθωριστικές τάσεις γιατί αυξάνει το εκφραζόμενο σε ευρώ κόστος των εισαγωγών.
Η δύσκολη μάχη κατά του πληθωρισμού
Την ίδια στιγμή είναι σαφές ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν μπορεί να περιοριστεί απλώς και μόνο στα αποτελέσματα «αποθέρμανσης» της οικονομίας που μπορεί να έχει μια πολιτική υψηλότερων επιτοκίων. Άλλωστε, υπάρχει ανοιχτή συζήτηση διεθνώς για το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό χωρίς να σημαίνει μια πολύ σημαντική αύξηση της ανεργίας και μια ύφεση με σημαντικό κοινωνικό κόστος.
Αυτό γίνεται πιο έντονο από τον τρόπο που στην Ευρώπη στην αύξηση του πληθωρισμού πρωταγωνιστούν οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία συμπαρασύρει και το συνολικό κόστος ενέργειας. Σε αυτό παίζει ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένες οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, σε μεγάλο βαθμό στη βάση ευρωπαϊκών οδηγιών, γύρω από «χρηματιστήρια ενέργειας», που σημαίνουν ότι την τιμή διαμορφώνει η ποσότητα που κάθε μέρα μπαίνει στο τέλος για να καλύψει τη ζήτηση, εν προκειμένω το πολύ ακριβό φυσικό αέριο. Αυτό εξηγεί και την προσπάθεια να διαμορφωθεί νέος μηχανισμός τιμολόγησης της ενέργειας ώστε να μην έχουν τόσο καθοριστικό ρόλο οι τιμές του φυσικού αερίου, όσο και την επιτάχυνση της προσπάθειας για συνολικότερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, που όμως δύσκολα μπορεί να γίνει στον βραχύ χρόνο του επόμενου χειμώνα.


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη