Ολοκληρώθηκε η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε., του κύριου ελληνικού φορέα εκμετάλλευσης στον τομέα της διανομής φυσικού αερίου, που αποτέλεσε αντικείμενο διεθνούς διαγωνισμού με στόχο την ενίσχυση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσω της ανάπτυξής τους.
Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Italgas εξαγοράζει το 100% της Εταιρείας από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) και την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ).
Διαβάστε επίσης: ΤΑΙΠΕΔ – ΕΛΠΕ: Ολοκληρώνεται η συναλλαγή με Italgas για ΔΕΠΑ Υποδομών
«Σημαντική σελίδα»
«Σήμερα αρχίζουμε να γράφουμε μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία της Italgas – σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Paolo Gallo – η οποία μετά από περίπου είκοσι χρόνια επιστρέφει για να διασχίσει τα εθνικά σύνορα και εμπλουτίζεται με νέους συναδέλφους, για να υπηρετήσει μια νέα γλώσσα και νέες κοινότητες.
Ήταν ένας μακρύς μαραθώνιος που μας οδήγησε εδώ, αλλά τώρα ξεκινά μια νέα φάση εργασίας και ανάπτυξης που θα αντιμετωπίσουμε όπως πάντα με ενθουσιασμό: θα θέσουμε την εμπειρία και την τεχνολογική τεχνογνωσία μας στη διάθεση της χώρας για να δημιουργήσουμε μια υποδομή αριστείας και μαζί με αυτήν να συμβάλουμε στην αποτύπωση των στόχων της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα και του λιγνίτη που έχει θέσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ.
Στην ευρωπαϊκή σκηνή, η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να φιλοδοξούν να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς του στρατηγικού ρόλου των έξυπνων, ψηφιακών και ευέλικτων δικτύων φυσικού αερίου στην υπηρεσία της ενεργειακής μετάβασης. Είμαστε εδώ για να δώσουμε συγκεκριμένη μορφή σε όλα αυτά».
«Η ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στον Όμιλο Italgas – σχολίασε ο Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ – είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων που υλοποιούνται από το ΤΑΙΠΕΔ, με σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τους Έλληνες πολίτες.
Αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, καθώς σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή της Italgas στις διεθνείς αγορές μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Η ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκει πλέον σε σημαντικό μέτοχο, έναν από τους κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης. Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας, με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την εγγύηση ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να υπολογίζει σε ευρεία πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου».
Η συναλλαγή
Η συναλλαγή έκλεισε παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, της Ιταλίδας Πρέσβειρας στην Ελλάδα, Patrizia Falcinelli, και υπογράφηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas, Paolo Gallo, τον Μοναδικό Διευθύνοντα σύμβουλο της Italgas Newco, Pier Lorenzo Dell ‘Orco, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη, τον Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ομίλου των ΕΛΠΕ, Γεώργιο Αλεξόπουλο, τον Γενικό Σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Γιάννη Αψούρη.
Η συναλλαγή οριστικοποιήθηκε μετά την ύπαρξη των αναβλητικών αιρέσεων που προβλέπονται στη συμφωνία αγοραπωλησίας και χρηματοδοτήθηκε από την Italgas με τη χρήση της διαθέσιμης ρευστότητας.
Η ΔΕΠΑ Υποδομών κατέχει σήμερα το 51% της Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (Ε.Δ.Α. Θεσσαλίας), το 100% της Μονοπρόσωπης Εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής Α.Ε. (Ε.Δ.Α. Αττικής) και το 100% των Δημόσιων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Α.Ε. (Δ.Δ.Ε.Α.), των τριών κύριων παραγόντων στη διανομή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά περίπου 7.500 χιλιόμετρα δικτύου και 600.000 ενεργά σημεία αναδιανομής.
Η Italgas και το σχέδιο
Η Italgas είναι ο πρώτος φορέας εκμετάλλευσης στην Ιταλία όσον αφορά τη διανομή φυσικού αερίου και ο τρίτος στην Ευρώπη. Λειτουργεί ένα δίκτυο διανομής που εκτείνεται συνολικά σε περίπου 75.000 χιλιόμετρα μέσω του οποίου, τον τελευταίο χρόνο, έχει διανείμει περίπου 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε 7,8 εκατομμύρια πελάτες. Ο Όμιλος διαθέτει 1.899 παραχωρήσεις, με ιστορική παρουσία σε μεγάλες ιταλικές πόλεις όπως το Τορίνο, η Βενετία, η Φλωρεντία και η Ρώμη.
Το στρατηγικό σχέδιο Italgas 2022-2028, το οποίο παρουσιάστηκε στην αγορά στις 15 Ιουνίου, προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, την εδραίωσή της και την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση των δικτύων, σε ανανεώσιμα αέρια όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο και, γενικότερα, στη συνοχή των προγραμμάτων αυτών σε σχέση με τους στόχους απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους στόχους της ΕΕ.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ