Τα 26,5 έτη είναι ο ηλικιακός μέσος όρος των νέων όταν αποχωρούν από τη γονική στέγη στην ΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2021.

Ωστόσο, αυτός ο μέσος όρος διαμορφώνεται από ένα μεγάλο εύρος, μεταξύ των χωρών, που ξεκινάει ακόμα και κάτω από τα 23 χρόνια και φτάνει μέχρι τα 33,6.

Διαβάστε επίσης: Όλο και περισσότεροι οι νέοι ενήλικες που κατοικούν με τους γονείς τους στην Ελλάδα – ΠΙΝΑΚΑΣ

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ούτε λίγο ούτε πολύ επιβεβαιώνεται η έκφραση που συχνά ακούγεται «φτάνουν στα 30 για να φύγουν από το σπίτι οι νέοι», είτε γιατί δεν φτάνει ο μισθός να συντηρήσουν ένα νοικοκυριό, είτε γιατί δεν το αποφασίζουν, είτε… λίγο κι απ’ τα δύο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΕ, η Ελλάδα παρουσιάζει τον πέμπτο μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας κατά την οποία οι νέοι εγκαταλείπουν τη γονική στέγη, τα 30,7 έτη.

Εκεί όπου οι νέοι δεν λένε να… ανοίξουν δικό τους σπιτικό φαίνεται να είναι η Πορτογαλία, όπου ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 33,6 έτη. Ακολουθούν η Κροατία (33,3 έτη), η Σλοβακία (30,9 έτη), η Ελλάδα (30,7 έτη) και η Βουλγαρία (30,3 έτη).

Αντίθετα, νωρίς-νωρίς ανεξαρτητοποιούνται οι νέοι στη Σουηδία (19,0 έτη), στη Φινλανδία (21,2 έτη), στη Δανία (21,3 έτη) και στην Εσθονία (22,7 έτη).

Παρατηρείται, δηλαδή, ότι στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες, οι νέοι εγκαταλείπουν το γονικό σπίτι κατά μέσο όρο στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του ’20, ενώ στις νότιες και ανατολικές χώρες, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’20 ή στις αρχές του ’30.

Αργότερα οι άνδρες από τις γυναίκες

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι ότι οι νέοι άνδρες φεύγουν αργότερα από τις νέες από το σπίτι των γονιών, τάση η οποία καταγράφεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο, οι άνδρες εγκατέλειψαν το γονικό νοικοκυριό σε ηλικία 27,4 ετών και οι γυναίκες στα 25,5 έτη το 2021.

Οι άνδρες εγκατέλειψαν το γονικό τους σπίτι, κατά μέσο όρο, μετά την ηλικία των 30 ετών σε 11 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι άλλες δέκα χώρες είναι: Κροατία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Ρουμανία και Πολωνία ενώ άνω των 30 αποχωρούν οι γυναίκες μόνο σε δύο χώρες, στην Πορτογαλία και στην Κροατία.

Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων βρέθηκε στη Ρουμανία, όπου οι νέοι άντρες έφυγαν στα 30,3 έτη και οι γυναίκες στα 25,6 έτη (4,7 χρόνια διαφορά μεταξύ των φύλων), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (3,5 χρόνια διαφορά), με τους άνδρες να απομακρύνονται στα 32,0 έτη και τις γυναίκες στα 28,5 έτη. Αντίθετα, η Σουηδία, η Δανία και η Ιρλανδία κατέγραψαν το μικρότερο χάσμα μεταξύ νεαρών ανδρών και γυναικών που εγκατέλειπαν το γονικό σπίτι: 0,4, 0,5 και 0,9 έτη, αντίστοιχα.

Η διαφορά μεταξύ των φύλων ήταν πιο έντονη σε χώρες όπου οι νέοι έφυγαν από το γονικό σπίτι αργότερα και λιγότερο εμφανής σε χώρες όπου έφυγαν νωρίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη – Βδέλλες σε επιχειρηματίες αναλαμβάνουν εκστρατείες κατασυκοφάντησης
Επικαιρότητα |

Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη

Τι απαντά η νομική σύμβουλος του Βαγγέλη Μαρινάκη σε όσα ψευδώς «διαρρέουν» οι Θεόδωρος Καρυπίδης και η Ειρήνη Καρυπίδη την ώρα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συκοφαντική εκστρατεία

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία