
Πληγωμένη από το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis. Μια δημοσκόπηση που εμφανίζει πάνω – κάτω όμοια στοιχεία με τις έρευνες άλλων εταιρειών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.
Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα και αναλύθηκε από τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς και τον Γιάννη Πρετεντέρη, έχει ορισμένα πολύ σημαντικά ευρήματα.
Διαβάστε επίσης – Ολη η δημοσκόπηση της GPO: Οι δημοφιλίες, η πρόθεση ψήφου, οι υποκλοπές
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη έρευνα της κοινής γνώμης για θέματα επικαιρότητας, που παρουσιάζεται σε λίγες ημέρες και καταγράφει τις εξελίξεις μετά την υπόθεση των υποκλοπών.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε το Mega, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 27,6%, από 28,9% τον Ιούνιο, έχοντας δηλαδή απώλεια 1,3 μονάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 20,2%, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τον Ιούνιο (20,1%), δηλαδή δεν κερδίζει τίποτε από την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται το κυβερνών κόμμα.

Η διαφορά των δύο κομμάτων υποχωρεί στις 7,4 μονάδες, από 8,8 μονάδες τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα την πτώσης της ΝΔ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 12,7% και άνοδο 0,4 μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση (12,3% τον Ιούνιο). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,1% (από 5,6%), το ΜέΡΑ25 που ανεβαίνει στο 4% από 3,3%, η Ελληνική Λύση που υποχωρεί στο 3,4% από 3,7%.
Στο 1,6% βρίσκεται η Εθνική Δημιουργία και το κόμμα του Κασιδιάρη, Ελληνες (από 2,3% τον Ιούνιο).
Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 12,3%.
Ως προς την εκτίμηση ψήφου, δηλαδή στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα», «Δεν γνωρίζω», «Δεν απαντώ», «Άκυρο», «Λευκό»), υπάρχουν ορισμένες σημαντικές πληροφορίες.

Εδώ η ΝΔ ανεβαίνει στο 34,1% από 39,9% στις βουλευτικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,9% από 31,5% το 2019. Η διαφορά είναι στις 9,2 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ πάει στο 15,7%, διπλασιάζοντας σχεδόν το ποσοστό του σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5%, το ΜέΡΑ25 με 4,9%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και η Εθνική Δημιουργία και το κόμμα Ελληνες με 2%.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΝΔ στο κάτω όριο μπορεί να φτάσει το 31,2% ενώ στο πάνω όριο φτάνει το 37%, δηλαδή κοντά σε αυτοδυναμία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυμανθεί από 22,2% έως 27,6%, και το ΠΑΣΟΚ από 13,4% έως 18%.
Το πλήγμα των υποκλοπών
Η υπόθεση των υποκλοπών, όπως φαίνεται και στις υπόλοιπες μετρήσεις, έκανε ζημιά στην κυβέρνηση. Ζημιά, όμως, όχι τόσο μεγάλη που να μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, τουλάχιστον προς ώρας. Στην ερώτηση αν για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη γνώριζε ο πρωθυπουργός, 6 στου 10 Ελληνες (61%) λένε ότι πρόκειται για επιλογή που ήταν σε γνώση του.
Δηλαδή ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας δεν πιστεύει στις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν ήξερε.
Μόλις το 28% λέει ότι πρόκειται για μεμονωμένο λάθος ενώ 1% λέει ότι είναι μια συνηθισμένη τακτική και 10% δεν ξέρει, δεν απαντά.
Ανά γενιές, οι ηλικίες 26-41 (millenians) σε ποσοστό 71% δεν πιστεύουν τον πρωθυπουργό και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα της Generation Z (17-25) με ποσοστό 66%.
Τα προβλήματα και η αξιολόγηση
Ποσοστό 60% πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 33% προς τη σωστή.
Ως σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την εποχή οι Ελληνες κρίνουν ότι είναι η οικονομία, μαζί με την ακρίβεια, με ποσοστό 27%. Αυτονόητο δηλαδή εν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και έκρηξης του πληθωρισμού, το γεγονός ότι 54% βάζουν ως κορυφαία προβλήματα την οικονομία και την ακρίβεια.
Ακολουθεί βεβαίως και η ενεργειακή κρίση με 13%, από μόλις 3% τον Ιούνιο (μεγάλη αύξηση), η ανεργία με 7%, η εξωτερική πολιτική και ο πόλεμος με 7% και οι πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5%,
Αξιολογώντας την κυβέρνηση, το 56% την κρίνει αρνητικά και το 35% θετικά. Ο πρωθυπουργός αξιολογείται αρνητικά από το 54% και θετικά από το 38%.
Αυτό που φαίνεται προσωπικά για τον πρωθυπουργό είναι ότι στους κεντροδεξιούς (71 από 79) και στους δεξιούς (63 από 66) έχει φθορά μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά πτώση υπάρχει και στους κεντρώους.
Εκλογές;
Στο ερώτημα αν πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές ή όχι, το 58% λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της και το 39% ότι πρέπει να στηθούν κάλπες. Αυτονόητα, κεντροδεξιοί και δεξιοί δεν θέλουν τώρα εκλογές (15 και 21 αντίστοιχα).
Συσπειρώσεις
Χαμηλά είναι οι συσπειρώσεις των δύο πρώτων κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία έχει συσπείρωση 69,6% με μετακινήσεις 5,5% προς ΣΥΡΙΖΑ ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συσπείρωση 62,4%, άρα πολλά περιθώρια ακόμη, με μετακινήσεις 6,1% προς τη ΝΔ.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει υψηλά ποσοστά συσπείρωσης με 76,9% και οι μετακινήσεις οπαδών προς αυτό είναι περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ (9,8%) από τη ΝΔ (6,6%).
Πηγή: in.gr


Latest News

Unicredit: «Πράσινο φως» για την απόκτηση της Banco BPM
Η UniCredit δήλωσε ότι έλαβε αντίγραφο της έγκρισης

Τέμπη: Πότε έρχεται το πόρισμα του ΕΜΠ
Θα ρίξει φως σε κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως στο θέμα της πυρόσφαιρας – Τι αναφέρει μία νέα μαρτυρία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Μεγάλο Σάββατο
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο του Πάσχα για τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς στην Αθήνα

Η διπλωματία πάνω σε χάρτες – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα
Ελληνική και τουρκική διπλωματία μετρούν αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους