Σε ηγέτη του κλάδου των γαλακτοκομικών σε ολόκληρη τη Βαλκανική εξελίσσεται ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα προχωρά και σε δεύτερη εξαγορά.
Αυτή τη φορά ο μεγαλύτερος παίκτης της χώρας στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, εντάσσονται σήματα όπως Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Δουμπιά, Κλιάφα και εσχάτως η ΑΓΝΟ, «χτύπησε» στη Βουλγαρία εξαγοράζοντας το 100% των μετοχών της United Milk Co., θυγατρικής εταιρεία της Δέλτα (Vivartia).
Διαβάστε επίσης: Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος): Γιατί εξαγόρασε την Κουρούσιης στην Κύπρο – Η κόντρα με τη Δωδώνη
Το deal πραγματοποιήθηκε μέσω της TYRBUL S.A., μέλος του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, και φέρνει την ελληνική γαλακτοκοβιομηχανία στην πρώτη θέση στην αγορά της γειτονικής χώρας, όπως ανέφερε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κ. Τάκης Σαράντης.
Διαβάστε επίσης: Αδελφοί Σαράντη: Οι γαλατάδες από τα Βλαχοχώρια και το μπαράζ επενδύσεων και εξαγορών
Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχει σοβαρό οικονομικό αποτύπωμα και στη Ρουμανία, όπου είναι ο τρίτος κατά σειρά παίκτης στην τοπική αγορά, ενώ έρεισμα αποκτά και στην αγορά της Κύπρου όπου κτίζει εργοστάσιο για παραγωγή χαλουμιού και πρόσφατα μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Κουρούσιης.
Σημειώνεται ότι η συναλλαγή μεταξύ του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία και της Δέλτα Τρόφιμα τελεί υπό την αίρεση ολοκλήρωσης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.
Leader στη Βουλγαρία
Η UMC που εδρεύει στο Plovdiv της Βουλγαρίας αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των γαλακτοκομικών στην αγορά της γείτονας χώρας με κύρια παρουσία στο γάλα και στο γιαούρτι.
Η UMC, η οποία απασχολεί 500 εργαζομένους, διαχειρίζεται πέντε μάρκες προϊόντων: Vereia (παραδοσιακά βουλγαρικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως φρέσκο γάλα και γιαούρτι), Fibela (γάλα και γιαούρτι με γεύση φρούτων, γάλα και κρέμα υψηλής παστερίωσης), Rusalka, Fibela Wave και Hansko.
Στη γκάμα των τυροκομικών προϊόντων παράγει ποικιλία τυριών από αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα. Δραστηριοποιείται τόσο στην τοπική αγορά όσο και στο εξωτερικό με πωλήσεις σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Λίβανο, Καναδά και Ρωσία.
Στα 52,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΛΤΑ, οι πωλήσεις της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου, UMC αυξήθηκαν κατά περίπου 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της εταιρείας μειώθηκαν κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, επηρεασμένα από τις έντονα αυξητικές τάσεις των τιμών ενέργειας και των πρώτων υλών.
Συγκεκριμένα, το 2021 ο κύκλος εργασιών της UMC ανήλθε στα 52,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA στα 5,15 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 1,65 εκατ. ευρώ.
Latest News
Παπουτσάνης: Στα 66,2 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2024
Για το 2025, η Παπουτσάνης προβλέπει διψήφια ανάπτυξη του κύκλου εργασιών
Συνολικά 770.000 ευρώ η αποζημίωση της Επ. Ανταγωνισμού στα Βιβλιοπωλεία Φλωράς - Οι δικαστικές αποφάσεις
Ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2024 η πολυετής διαμάχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς
Έκλεισε το βιβλίο προσφορών της Eurobank - Αντλεί 400 εκατ.
Η ημερομηνία λήξης του ομολόγου Tier 2 είναι το 2035, με δικαίωμα ανάκλησης το 2030
Εμβάθυνση συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ - Προοπτικές για νέες συμφωνίες σε 7 κλάδους
Η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα – Ισραήλ, βασικός πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης στη Αν. Μεσόγειο
Η Apple παραμένει το πολυτιμότερο brand στον κόσμο - Πρώτο ευρωπαϊκό brand η Telekom
Η Telekom, στον όμιλο της οποίας μέλος είναι η COSMOTE, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη «Brand Finance Global 500» - Στην πρώτη θέση παραμένει η Apple
ΕΥΔΑΠ: Στο Υπερταμείο το 11,33% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ
Το συνολικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου (άμεσα και έμμεσα) της ΕΥΔΑΠ που ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο (61,33%) δεν μεταβάλλεται
Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ - Δικαιούχοι και αιτήσεις για €17.000
Το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων της ΔΥΠΑ δίνει έμφαση στις άνεργες γυναίκες
Πιο ανθεκτικές οι ελληνικές επιχειρήσεις σε νέες κρίσεις [γραφήματα]
Υποχώρηση της τάξης των 13 μονάδων κατέγραψε ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024
Συνάντηση Μπρατάκου με Κοντογεώργη - Ο ρόλος των Επιμελητηρίων
Οι νέες προοπτικές ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση