Με προϊόντα vegan, πριν το vegan, η ιστορική σαπωνοποιία «Αρκάδι» περνά στον έλεγχο της Παπουτσάνης με την εισηγμένη να διευρύνει τις δραστηριότητές της κάνοντας ντεμπούτο στις αγορές φροντίδας ρούχων και καθαριστικών γενικής χρήσεως.
Για «ιστορικό βήμα στη μακροχρόνια ιστορία της Παπουτσάνης» κάνει λόγο ο CEO της εταιρείας κ. Μενέλαος Τασόπουλος.
Διαβάστε επίσης: Παπουτσάνης: Απόκτηση της Σαπωνοποιίας «Αρκάδι»
Η είσοδος της Παπουτσάνης (Karavaki, Aromatics, Natura) στην κατηγορία των απορρυπαντικών είχε προαναγγελθεί εμμέσως από τον Μενέλαο Τασόπουλο τον Μάρτιο εφέτος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των θεσμικών αναλυτών σε σχέση με τις οικονομικές της επιδόσεις την περσινή χρονιά.
Το τίμημα της εξαγοράς της «Γ. Μαλικούτης Εμπόριο Βιοτεχνία Σάπωνος Ανώνυμη Εταιρεία», όπως είναι η επωνυμία της εταιρείας που παράγει τα προϊόντα με το brand «Αρκάδι», δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.
Μέτοχοι της εταιρείας, που ευνοήθηκε από την πανδημία του Covid19, είναι οι τρεις εγγονές του ιδρυτή Γεωργίου Μαλικούτη, η Μαρία Μαλικούτη, που εκτελεί χρέη Προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου, η Χριστίνα Μαλικούτη και η Κατερίνα Μαλικούτη, καθώς και ο θείος τους, Ζαχαρίας Μαλικούτης, γιος του ιδρυτή.
Στις τρεις κυρίες ανήκει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και ασκούν τον διοικητικό έλεγχο της εταιρείας της οποίας οι παραγωγικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στον Ασπρόπυργο. Ο θείος τους, Ζαχαρίας, έχει το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου.
Αύξηση τζίρου
Όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της «Γ. Μαλικούτης Εμπόριο Βιοτεχνία Σάπωνος Ανώνυμη Εταιρεία», ο κύκλος εργασιών της εταιρείας κατά τη χρήση του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 39,12% ή 693.650,07 ευρώ και ανήλθε στο ποσό των 2.466.636,07 ευρώ έναντι 1.772.986,00 της προηγουμένης χρήσεως.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA της εταιρείας ήταν στα 237.516 ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους ήταν 98.219,41 ευρώ έναντι ζημιών 133.298,95 ευρώ της προηγουμένης χρήσεως.
Το σύνολο των υποχρεώσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν 1,85 εκατ. ευρώ και το σύνολο της καθαρής θέσης στα 1,74 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας έναντι των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων της επισημαίνεται και στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή χωρίς όμως να διατυπώνεται επιφύλαξη σε σχέση με το θέμα αυτό.
Αναπροσαρμογή
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία προέβη στην εκτίμηση της εύλογης αξίας του βιομηχανικού της κτιρίου στον Ασπροπύργο, στη θέση «Σπασμένη Πέτρα», με σκοπό την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Ο ρόλος της πανδημίας
Μέχρι την ημερομηνία συντάξεως της οικονομικής έκθεσης για το 2020, η πανδημία συνέχιζε να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, την ελληνική οικονομία και συνεπώς την οικονομική θέση της εταιρείας.
Γεγονός που η διοίκηση της εταιρείας πίστευε ότι θα συνεχιζόταν τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, εκτιμώντας δε ότι θα κατέγραφε αύξηση εργασιών κατά 70%, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις.
Η διοίκηση ωστόσο τόνιζε πως «για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, υπάρχει η ανάγκη συμμετοχής μας σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με στόχο την χρηματοοικονομική ενίσχυση της εταιρείας».
Ο χαΐνης, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και τα σαπούνια
Με ρίζες στην Κρήτη που φτάνουν μέχρι το 1700, η οικογένεια Μαλικούτη είναι γνωστή όχι μόνο για τη δραστηριότητά της στη σαπωνοποιία.
Ο Γεώργιος Μαλικούτης, που ίδρυσε την εταιρεία το 1946 στο Ρέθυμνο, ήταν εγγονός του χαΐνη Νικόλαου Μαλικούτη, ο οποίος υπήρξε ιστορική και ηρωική μορφή του νησιού και μνημονεύεται από τον ιστορικό Ψυλλάκη.
Χαΐνηδες ονομάζονταν στην Κρήτη οι χριστιανοί αντάρτες που εμφανίστηκαν στο νησί μετά την τουρκική κατάκτηση, ανάλογοι με τους κλέφτες της υπόλοιπης Ελλάδας. Έτσι τους αποκαλούσαν οι Τούρκοι από την αραβική λέξη χαΐν που σημαίνει τον επίβουλο, τον προδότη, τον αχάριστο.
Ο Γεώργιος Μαλικούτης (1903 -1970), άνθρωπος οραματιστής και πρωτοπόρος, γεννήθηκε στο Ηράκλειο και έζησε στην Κρήτη μέχρι την ηλικία των 18 ετών.
Τότε μπάρκαρε με ένα καΐκι και βρέθηκε στη Μασσαλία. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, κι έπειτα σπούδασε εμπόριο-οινολογία στην École Supérieure de Commerce στο Μονπελιέ, δουλεύοντας ταυτόχρονα για να βιοπορίζεται.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1928 και μετά τον πόλεμο ιδρύει τη σαπωνοποιία με την επωνυμία «Αρκάδι», για να τιμήσει την ιστορική Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, αλλά και την ομώνυμη επαρχία, ονομαστή για την ελαιοπαραγωγή της.
Αντί όμως για πράσινο σαπούνι, που ήταν το trend της εποχής, προτίμησε να διαφοροποιηθεί και έφτιαξε λευκό.
Η εταιρεία ξεκίνησε φτιάχνοντας, από τα ελαιόλαδα της περιοχής που έμεναν αδιάθετα λόγω υψηλής οξύτητας, λευκό σαπούνι σε μεγάλες άσπρες πλάκες, ταμπακάς, καθώς και σε ξέσματα, νιφάδες.
Το Αρκάδι Τρίμμα συσκευάζεται σε πάνινα σακουλάκια και κάνει το πλύσιμο των ρούχων ευκολότερο στα νέα πλυντήρια της εποχής.
Το παλιό σαπουναριό διατηρείται ακόμα στο παλαιό λιμάνι του Ρέθυμνου.
Οι δύο γιοι
Το 1970 την εταιρεία αναλαμβάνουν τα δύο παιδιά του, ο Νικόλαος και ο Ζαχαρίας Μαλικούτης.
Πιστοί στο όραμα και στη φιλοσοφία που κληρονόμησαν, έκαναν τα σαπούνια Αρκάδι γνωστά στην ευρύτερη ελληνική αγορά.
Η δεκαετία του ’70 υπήρξε πολύ σημαντική για την εξέλιξη της εταιρείας. Γίνεται πραγματικότητα η μετεγκατάσταση της παραγωγής σε ιδιόκτητο χώρο στον Ασπρόπυργο με πλήρη ανανέωση όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Οι νέες μαμάδες
Στη δεκαετία του ’90 λανσάρονται νέες συσκευασίες για τη χρήση του σαπουνιού σε νιφάδες και παράλληλα η εταιρεία θέτει ως προτεραιότητα την προώθηση των προϊόντων στις νέες μαμάδες.
Παράλληλα με αυξημένη παραγωγική δυνατότητα η Γ. Μαλικούτης ΕΒΣ ΑΕ προχωρά σε συνεργασίες με άλλες ελληνικές εταιρείες και δημιουργεί από κοινού προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, με σύνθεση βασισμένη στο σαπούνι, τεχνογνωσία που η εταιρεία και το προσωπικό της κατέχει άριστα.
Οι κόρες
Το 2005 το τιμόνι της εταιρείας αναλαμβάνουν οι κόρες του Νικόλαου Μαλικούτη ο οποίος, μετά από 40 χρόνια δημιουργίας, αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου και από κοινού σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα εκσυγχρονισμού της εταιρείας.
Καινοτόμα προϊόντα με βάση το σαπούνι για το πλυντήριο ρούχων έρχονται να συμπληρώσουν τη μοντέρνα εμφάνιση της σειράς προϊόντων Αρκάδι.
Υγρό πλυντηρίου Αρκάδι με πράσινο σαπούνι και μαλακτικό Αρκάδι Baby με φυσικό εκχύλισμα ελιάς.
Το 2019 θα γίνουν και οι πρώτες εξαγωγές προϊόντων της εταιρείας στην Πολωνία, ενώ το 2020 – ελέω και πανδημίας – κυκλοφορεί το καινοτόμο νέο υγρό πράσινο σαπούνι για τα χέρια με αντιβακτηριδιακό παράγοντα σε πρωτοποριακή οικολογική συσκευασία από ανακυκλωμένα δίχτυα.
Latest News
Περιουσίες με… βαριά ιστορία μένουν στα αζήτητα – Ψάχνουν αγοραστή, αλλά δεν βρίσκουν
Οι πλειστηριασμοί έφθασαν για ιστορικά ακίνητα που έγραψαν ιστορία - Από τον Πύργο του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη μέχρι την κατοικία Μουσείο του Εμφιετζόγλου
Βαρδής Βαρδινογιάννης: «Πενήντα χρόνια που καθόρισαν τη ζωή μου…» - Ο απολογισμός του ηγέτη της Motor Oil
Η πετρελαϊκή κρίση του ’73, η ένταξη στην ΕΟΚ, η Saudi Aramco, το ΧΑ και οι ΑΠΕ – Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης θυμάται…
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τους Καλούς Λιμένες, στην ναυτιλιακή αυτοκρατορία
Από τη ΣΕΚΑ της μίας «μάνας» ξεκίνησε η αυτοκρατορία της οικογένειας - Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Avin International
Πώς ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχτισε την αυτοκρατορία της Motor Oil
Ο όμιλος που διοικούσε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης - Το deal με Ελλάκτωρ - Οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή και το υδρογόνο
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος επιχειρηματίας
Με ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά στον τόπο και το κοινό καλό, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ξεχώρισε για τη βαθιά του αγάπη στην πατρίδα και τον συνάνθρωπο
Από το deal με την Walmart στη φιλοξενία του Σταϊνμάιερ – Το «αποτύπωμα» της οικογένειας Κίκιζα
Η οικογένεια Κίκιζα έχει πολυετή παρουσία στο επιχειρείν – Από τα ζυμαρικά Μέλισσα στο ελαιόλαδο με την Terra Creta
Από το αμπέλι μέχρι την πολιτική: Η συναρπαστική ζωή του Γιάννη Μπουτάρη
Οραματιστής, ανεξάντλητος, απολαυστικός, όπως και τα κρασιά του, ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης πέθανε στα 82 του - Το ταξίδι του από τους αμπελώνες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από τον Φιξ στις μικροζυθοποιίες: Οι «εμφύλιοι» και οι στρατηγικές που σημάδεψαν την αγορά μπίρας
Πλούσια σε ανταγωνισμούς και πάθη η ιστορία της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα – Τα γεγονότα σταθμοί στην 150 πορεία της