Καθημερινές είναι πλέον οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών. Από τις συσκέψεις αυτές θα προκύψουν οι προτάσεις βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν και οι οποίες θα παραδοθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να αποφασίσει τι θα κρατήσει και τι θα αφήσει.
Μαθαίνουμε ότι η εντολή που έχει δώσει στους αρμόδιους υπουργούς είναι να μην υπάρχουν «ακραίες» προτάσεις που ναι μεν μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση και να δημιουργήσουν προσδοκίες σε πολίτες και επιχειρήσεις αλλά στην πορεία να διαπιστωθεί ότι είναι αμφίβολη η εφαρμογή τους και τελικά να φανεί ότι ήταν ένα απλό πυροτέχνημα που θα φέρει τα αντίθετα πολιτικά αποτελέσματα.
Το πλαίσιο άλλωστε το καθόρισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής ομιλίας του κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Το λέω, γιατί ακούω ή διαβάζω -πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα «τσουνάμι» επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες».
- Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ: Χιλιάδες εργαζόμενοι και προσδοκίες για εντυπωσιακές επιδόσεις
Ενίσχυση στο προφίλ της κυβέρνησης
Ποια ήταν η καλύτερη πολιτική στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τους τελευταίους 10 μήνες; Η απάντηση εύκολη. Η παρουσία του στην Ουάσιγκτον και η ομιλία του στο Κογκρέσο. Το Μαξίμου αξιολόγησε ως πολύ σημαντική την αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας αλλά και την ενίσχυση του πρωθυπουργικού προφίλ.
Αυτό, λοιπόν, το «έξω πάμε καλά», θα επιχειρήσει να επαναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης με νέο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρωθυπουργός κλειδώνει την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τις 20 Σεπτεμβρίου με αφορμή τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενώ θα κλειστούν κι άλλες επαφές υψηλού επιπέδου, προκειμένου να βγει μπροστά η διεθνής ατζέντα της κυβέρνησης.
Και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαία όλα αυτά με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό μέτωπο, ειδικά με τις υποκλοπές. Ο Κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να αντιστρέψει την εικόνα που έχει σχηματιστεί για την ελληνική κυβέρνηση. Μια εικόνα «διεθνούς διασυρμού» με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τα απανωτά αρνητικά δημοσιεύματα από μεγάλα μέσα του εξωτερικού.
Επιχείρηση «επαφές» με ξένους
Προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι τυχαίες οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Σαρμπάνη, με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ καθώς και με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι.
Ούτε θα είναι τυχαίες και άλλες συναντήσεις στο άμεσο μέλλον, με ταξίδια – αστραπή στο εξωτερικό ή με επαφές στο Μαξίμου.
Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η διεθνής ατζέντα του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να κλειστούν ακόμη και συνεντεύξεις με μεγάλα ξένα μέσα ώστε να επανέλθει η αξιοπιστία της κυβέρνησης που έχει κηλιδωθεί εσχάτως.
Στις «κλεισμένες», κρίσιμες επαφές του Πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους εντάσσονται οι σύνοδοι κορυφής του φθινοπώρου, αρχικά στη Πράγα (6-7 Οκτωβρίου) και έπειτα στις Βρυξέλλες (20-21 του ίδιου μήνα) για τον δύσκολο χειμώνα.
Μετρώντας τη μαργαρίτα των εκλογών
Και μιας και οι πρόωρες εκλογές φαίνεται να έχουν καεί οριστικά και αμετάκλητα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ημερομηνία που θα στηθούν κάλπες.
Την Ανοιξη σίγουρα, άντε να μας πιάσει και ο Ιούνιος, λένε οι καλά γνωρίζοντες.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, λαμβάνοντας υπόψη αρκετούς παράγοντες. Από το πότε πέφτει το Πάσχα, μέχρι πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος η οποία αναμένεται εντυπωσιακή και το 2023.
Μην ξεχνάμε ότι θα πάμε σίγουρα σε διπλές εκλογές, επομένως, θα χρειαστούμε μήνα και πάνω για να ξεμπερδέψουμε με τα πολιτικά. Και αν…
Ένα σενάριο, λοιπόν, κάνει λόγο πρώτες κάλπες με απλή αναλογική στις 23 Απριλίου, την Κυριακή του Θωμά μιας και στις 16 Απριλίου είναι το Πάσχα. Το σενάριο αυτό έχει δύο καλά: Το πρώτο είναι ότι οι πολλοί Ελληνες, κυρίως οι συνταξιούχοι, θα βρίσκονται στις πατρίδες τους στην περιφέρεια, εκεί που πιθανότατα έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Αρα δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν και να πληρώσουν διπλά έξοδα.
Υπάρχει βέβαια και το σενάριο της 30ης Απριλίου στο τραπέζι.
Το δεύτερο καλό είναι ότι οι δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική, θα μπορούσαν να γίνουν 8 Μαίου ή 4 Ιουνίου, και με δεδομένο ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, να τελειώσουμε με τα πολιτικά προτού ξεκινήσει η «απόβαση» των τουριστών». Και προτού ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές, θα έλεγα εγώ…
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες, οι ημερομηνίες αυτές θα μπορούσαν να είναι πιθανές.
Δεν θα χαλούσαν την καλοκαιρινή σεζόν, δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τα σχολεία και τους μαθητές που θα δίνουν προαγωγικές ή Πανελλαδικές, ο νέος (ή παλιός) ένοικος του Μαξίμου θα είχε χρόνο μέσα στο καλοκαίρι να οργανωθεί και θα μπορούσε και η κυβέρνηση να πει ότι ολοκλήρωσε τη θητεία της.
Το πρόβλημα, πάντως, με το χρόνο σε όλα τα σενάρια είναι ένα. Τι θα γίνει αν και στις δεύτερες εκλογές δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση; Τι θα γίνει αν κανείς δεν πάει με κανέναν και χρειαστούν και τρίτες κάλπες;
Ισως γι’ αυτό αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με το μπόνους να πηγαίνει στις 50 έδρες για τον πρώτο.
Στο γαλάζιο «μαντρί»
Διαβάζοντας κανείς το πρόγραμμα των επόμενων ημερών που έστειλε η Νέα Δημοκρατία, θα νομίζει ότι έχουμε εκλογές. Με αφορμή τη ΔΕΘ, η Μακεδονία και η Θράκη θα «οργωθούν» από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πάει αύριο, Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη και θα προεδρεύσει με παραγωγικούς κι επιστημονικούς φορείς.
Αν βάλει κανείς και τις Πολιτικές Ακαδημίες, ημερίδες που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ σε όλη την Ελλάδα με διάφορα θέματα, βλέπει κανείς ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μπει σε προεκλογικό mood. Οκτώ ανοικτές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από 2 έως 14 Σεπτεμβρίου με φόντο τη ΔΕΘ, αλλά και σε όλη την Ελλάδα θα πάνε τα «γαλάζια» στελέχη.
Ο λόγος; Προεκλογικός σε συνδυασμό με τους φόβους και τις ανασφάλειες που βγάζουν στη ΝΔ οι δημοσκοπήσεις. Στις έρευνες εμφανίζεται ένα ανησυχητικό στοιχείο, αυτό της αποσυσπείρωσης του κόμματος, γι’ αυτό θα επιχειρηθεί η επαναπροσέγγιση με το… λαό. «Βγείτε στον κόσμο», είναι η εντολή του Κ. Μητσοτάκη προς βουλευτές και υπουργούς. Στο Μαξίμου βλέπουν ότι η υπόθεση των υποκλοπών έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στις «γαλάζιες» δεξαμενές ψηφοφόρων, παρά σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Ο λόγος; Οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι, κυρίως οι προερχόμενοι από το μεταρρυθμιστικό κέντρο, έχουν απογοητευτεί από την εικόνα της κυβέρνησης. Πιστεύουν ότι έχει «ραγίσει» το μεταρρυθμιστικό προφίλ του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν και παραμένει το ισχυρό χαρτί της ΝΔ.
Γι’ αυτό θα επιχειρηθεί ένα «μάζεμα», κυρίως στον κεντρώο χώρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δεξιοί ψηφοφόροι δεν χρειάζονται «μασάζ».
Η ανησυχία Στουρνάρα για τον πληθωρισμό
Η τοποθέτηση του διοικητή της ΤτΕ σχετικά με τη συνέχιση των κυμάτων ακρίβειας, δηλαδή του πληθωρισμού, είναι ένα καμπανάκι.
Ο Γιάννης Στουρνάρας προϊδέασε τους Ευρωπαίους πολίτες (άρα και τους Έλληνες) ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο. Όπως ανέλυσε, εκτιμά ότι θα υπάρξει κορύφωση του φαινομένου στα τέλη του 2022, μια κάμψη το 2023 και θεωρεί ότι το φαινόμενο θα κατακαθίσει στα τέλη του 2024.
Παράλληλα, εξήγησε ότι η πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ είναι ήπια στη λογική του να μην προκληθεί ύφεση (πλέον όλο και περισσότεροι αναλυτές την «βλέπουν» να έρχεται) και να μην υπάρξει έκρηξη ανεργίας. Όλα αυτά τα «καμπανάκια» αφορούν μεν την ευρωζώνη, ωστόσο αφορούν και την χώρα μας.
- Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Αισιοδοξώ ότι το τέρας του πληθωρισμού θα έχει ηττηθεί έως το τέλος του 2024
Και μάλιστα με πολίτες οι οποίοι διαθέτουν χαμηλό εισόδημα, με ανεργία 2πλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης και ένα ρυθμισμένο μεν – υψηλό δε δημόσιο χρέος. Ίσως για αυτό πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος έσπευσε να τραβήξει «χαλινάρι» στις προθέσεις της κυβέρνησης για λήψη μέτρων. Για να δούμε, θα εισακουστεί ή οι εκλογικές Σειρήνες θα είναι πιο δυνατές από μια δημοσιονομική χαλάρωση;
Τα μηνύματα του κεντρικού τραπεζίτη
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι πάντως οι παρεμβάσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βρέθηκε σε συνέδριο στην Αυστρία.
Τόσο η πρόβλεψή του για άνοδο του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια αποκλιμάκωση, όσο και η θέση που πήρε για το αν η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να είναι «επιθετική», βάζουν πλέον ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί στις επόμενες κρίσιμες συνεδριάσεις της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.
Ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Econostream είπε κάτι πολύ σημαντικό. Απέρριψε τις ασυνήθιστα μεγάλες μεταβολές στα επιτόκια και διαφώνησε με μια αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης. «Πιστεύω στη σταδιακή ομαλοποίηση των επιτοκίων, διότι κατά τη γνώμη μου θα ήταν λάθος να προχωρήσουμε σε πολύ μεγάλη αύξηση, με κίνδυνο να αναγκαστούμε να την αντιστρέψουμε στη συνέχεια και να αρχίσουμε να μειώνουμε ξανά τα επιτόκια. Μια υπέρμετρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε γρήγορα να γυρίσει μπούμερανγκ, κλονίζοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ και προκαλώντας χωρίς λόγο ζημιά στην οικονομία», τόνισε.
Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες είναι υπέρ της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ και ότι διαφωνεί με αυτούς. «Ομολογουμένως, οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αντιμέτωποι με ένα δίλημμα, αλλά σε κάθε περίπτωση η μόνη επιλογή που έχουν είναι να εξηγήσουν στο κοινό ότι η επιθετική νομισματική πολιτική δεν είναι η ενδεδειγμένη απόκριση σε διαταραχές που προέρχονται από την πλευρά της προσφοράς».
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας έστειλε κι ένα μήνυμα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Σε ερώτηση αν πρέπει να μειωθεί το μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ, που έχει διογκωθεί λόγο της μεγάλης κλίμακας αγοράς τίτλων είπε: ««Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς. Διότι αν στην ομαλοποίηση της πολιτικής προστεθεί και η ποσοτική σύσφιξη, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη για την πραγματική οικονομία».
Ενισχύεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Μεταγραφή… αεροδρομίου για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. H Γενική ενέκρινε την τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, πρ. Ευρωβουλευτή και πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργου Ζαββού στη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η εκτελεστική αρμοδιότητα παραμένει στην Διευθύνουσα Σύμβουλο (CEO) Αθηνά Χατζηπέτρου και στον Αντιπρόεδρο Παντελή Τζωρτζάκη, σε θέματα καινοτομίας. Όμως, η πείρα του κ. Ζαββού στα τραπεζικά αλλά και στην απορρόφηση πόρων, θα βοηθήσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα έχει χορηγήσει τα τελευταία 3 χρόνια, περισσότερα από 41.000 δάνεια και 8,5 δις ευρώ σε νέες χρηματοδοτήσεις, με καταγεγραμμένη δημοσκοπικά ικανοποίηση πελατών κοντά στο 80%.
«Μπουρίνια» στην ακτοπλοΐα
Τη στιγμή που ο τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τα νησιά να κερδίζουν τη «μερίδα του λέοντος», η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας επαναφέρει το ακτοπλοϊκό και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες.
Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και κάνουν λόγο για συστηματικές παραβιάσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών στις συμβάσεις εργασίας των πληρωμάτων. Μάλιστα, η ΠΝΟ απηύθυνε δημόσια προειδοποίηση, δίνοντας διορία επτά ημερών για να εφαρμοστούν όσα ορίζουν οι ΣΣΕ.
Ειδικότερα, επισημαίνεται πως έχουν καταγραφεί συνεχείς παραβιάσεις και οι υπερβάσεις των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων απασχόλησης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα «οι ναυτικοί να εργάζονται στην πράξη πλέον των 12 ωρών ημερησίως και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και 17, σε βάρος όχι μόνο των ιδίων, αλλά και της ίδιας της Ασφάλειας της επιβατηγού ναυτιλίας και της Ασφάλειας της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα». Παράλληλα, σημειώνεται ότι τις περισσότερες φορές η υπερωριακή απασχόληση μας δεν καταβάλλεται ή καταβάλλεται μερικώς.
Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως η υπερδραστηριότητα κατά την περίοδο αιχμής συνέδραμε και σε τεχνικές «αρρυθμίες». Και αυτό το καλοκαίρι ήταν συχνές οι ανακοινώσεις του Λιμενικού Σώματος που αφορούσαν σε βλάβες επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων (είτε ταχύπλοα, είτε συμβατικά), με αρκετούς επιβάτες να συνδυάζουν την πολύωρη ταλαιπωρία για το πώς και πότε θα φτάσουν στον προορισμό τους με την αυξημένη τιμή των εισιτηρίων.
Κάπου εκεί έρχονται στο μυαλό εκφράσεις όπως: «Τρίτωσε το κακό», «τρίτη και φαρμακερή», «τα τρία κακά της μοίρας μας» και πάει λέγοντας…
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»