![Αίγυπτος: Πλοίο προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/SUEZ-CANAL-1920x679-768x272-1.jpg)
Γιγάντιο δεξαμενόπλοιο έκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ για περίπου είκοσι λεπτά της ώρας αργά χθες Τετάρτη το βράδυ, εγείροντας ανησυχία για το ενδεχόμενο διακοπής της κυκλοφορίας παρόμοιας με εκείνη που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2021, ανακοίνωσε η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (ΑΔΣ), επιβεβαιώνοντας επίσημα δημοσιογραφικές πληροφορίες για το συμβάν.
Το πετρελαιοφόρο Affinity V προσάραξε και έκλεισε τη θαλάσσια οδό για περίπου 20΄, είπε πηγή προσκείμενη στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πηγή προσκείμενη στην ΑΔΣ είχε πει νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλοίο είχε πλέον απεγκλωβιστεί, έπλεε αργά με τη βοήθεια ρυμουλκών και η κίνηση των πλοίων άρχιζε να αποκαθίσταται.
Διαβάστε επίσης: Ξεκινάει και πάλι ταξίδια το Ever Given
Η Διώρυγα συγκαταλέγεται στις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς στον κόσμο. Συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και από αυτή περνάει περίπου το 10% των εμπορευμάτων που διακινούνται σε παγκόσμια κλίμακα διά θαλάσσης.
Το δεξαμενόπλοιο με εκτόπισμα 64.000 τόνων απεγκλωβίστηκε χάρη στην επέμβαση «πέντε και πλέον» ρυμουλκών, διευκρίνισε η ΑΔΣ.
Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Vessel Finder, το πετρελαιοφόρο υπό σημαία Σιγκαπούρης έχει μήκος 250 μέτρων και πλάτος 45 και κατευθύνεται στο λιμάνι Γιάνμπου της Ερυθράς Θάλασσας, στη Σαουδική Αραβία.
Excellent narrative by @jsrailton on #AFFINITYV grounding. https://t.co/EejiikY8U2
— Sal Mercogliano (WGOW Shipping) 🚢⚓🐪🚒🏴☠️ (@mercoglianos) September 1, 2022
Το συμβάν είναι το πρώτο του είδους αφότου πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το Ever Given, εκτοπίσματος σχεδόν 200.000 τόνων, απέκλεισε τη Διώρυγα για αρκετές ημέρες όταν προσάραξε σε μια όχθη της εν μέσω αμμοθύελλας τον Μάρτιο του 2021. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού του είχε διαρκέσει έξι ημέρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν εργαζόμενο της ΑΔΣ.
Το χθεσινό συμβάν σημειώθηκε στο ίδιο, νότιο τμήμα της Διώρυγας.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ενέκρινε τον Μάιο σχέδιο για τη διαπλάτυνση και το βάθεμα του νότιου τμήματος της Διώρυγας. Τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2023.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΑΔΣ, η Αίγυπτος είχε διαφυγόντα έσοδα από 12 ως 15 εκατ. δολάρια κάθε ημέρα κλεισίματος. Ασφαλιστές υπολόγισαν ότι οι ζημίες ήταν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως.
Τον Ιούλιο, η Αρχή ανακοίνωσε έσοδα-ρεκόρ ύψους 7 δισ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2021-2022, αφού αύξησε αρκετές φορές τα κόμιστρα για τη διέλευση των πλοίων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Αφρική: Gaming boom με έσοδα πάνω από 1,8 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/africa-768x438-1-600x342.jpg)
Gaming boom στην Αφρική - Ποιο παιχνίδι εκτόξευσε τα έσοδα της αγοράς πάνω από 1,8 δισ.
Το mobile gaming κυριαρχεί στην Αφρική, αποτελώντας το 89% της συγκεκριμένης αγοράς
![Καναδάς – ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα από το 2022 λόγω πετρελαίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/usa-canada-600x369.jpg)
Καναδάς – ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα από το 2022 λόγω πετρελαίου
Κατακόρυφη άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές ενέργειας του Καναδά προς τις ΗΠΑ
![Shein – Temu: Στο στόχαστρο της ΕΕ, με αυστηροποίηση ελέγχων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_temu_shein_ee-600x352.png)
Shein και Temu στο στόχαστρο της ΕΕ - Έρχεται αυστηροποίηση ελέγχων
Οι Shein - Temu αντιμετωπίζουν ελέγχους στο πλαίσιο της καταστολής των «επικίνδυνων προϊόντων» που κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά
![Αγά Χαν Δ’: Ποιος ήταν ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος ηγέτης των απανταχού Ισμαηλιτών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Aga-Khan-600x387.png)
Φιλάνθρωπος, δισεκατομμυριούχος και απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ - Ποιος ήταν ο Αγά Χαν Δ'
Ο Αγά Χαν Δ', λάτρης των γρήγορων αλόγων και των ωραίων γυναικών, θεωρούνται ως ο 49ος απευθείας απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ
![Morgan Stanley: Αναθεωρεί τις προβλέψεις για τις μειώσεις επιτοκίων από την Fed](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Morgan-Stanley-2048x1295-1-600x379.jpg)
Αναθεωρεί τις προβλέψεις για τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων η Morgan Stanley
Η πορεία της νομισματικής πολιτικής το 2025 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη εκτιμά η Morgam Stanley
![Αντρέα Ορσέλ (UniCredit): Προσπαθεί να ηρεμήσει το προσωπικό της τράπεζας για την Commerzbank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Andrea-Orcel-unicredit-600x370.jpg)
Ηρεμία και σχέδιο - Τι ειπε ο Αντρέα Ορσέλ στους εργαζομένους της UniCredit στη Γερμανία
Ο ισχυρός άνδρας της UniCredit μίλησε για τη συμφωνία με την Commerzbank - Τα πιθανά σενάρια
![Δασμοί Τραμπ: Το 72ωρο δασμολογικό χάος σηματοδοτεί μία δεύτερη θητεία υψηλού κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-03T184753Z_670032225_RC25NCA07JN4_RTRMADP_5_USA-TRUMP_med-600x400.jpg)
Ο Τραμπ, τα «γεράκια» των δασμών και το 72ωρο εμπορικό χάος
Η επιθετική συμπεριφορά του προέδρου των ΗΠΑ δείχνει ότι είναι πρόθυμος να πάρει ρίσκα για να εφαρμόσει την οικονομική του ατζέντα
![EE: Ψάχνει διέξοδο από τους δασμούς του Τραμπ – Τι συζήτησαν οι υπουργοί Εμπορίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/usa-europe-kivotia-600x300.jpg)
Η ΕΕ ψάχνει διέξοδο από τους δασμούς του Τραμπ - Τι συζήτησαν οι υπουργοί Εμπορίου
Η ΕΕ προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ, ώστε να αποφευχθεί η διαμάχη για τους δασμούς
![Νικέλιο – Ινδονησία: Κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 75% της παραγωγικής ικανότητας της χώρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/indonesia-nikelio-600x424.jpg)
Στα χέρια κινεζικών εταιρειών το 75% της παραγωγής νικελίου της Ινδονησίας
Η Ινδονησία έχει ικανότητα επεξεργασίας 8 εκατομμυρίων τόνων σε νικέλιο ετησίως - Το παιχνίδι των κινέζων μετόχων σε 33 εταιρείες
![Disney: Θα ανακοινώσει νωρίτερα τα αποτελέσματα α’ τριμήνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/disney-iger-600x330.png)
Γιατί η Disney θα ανακοινώσει νωρίτερα τα αποτελέσματα α' τριμήνου
Αναμένονται νέες πληροφορίες για τη διαδοχή στην κεφαλή της Disney, στη θέση του Μπομπ Ίγκερ